5 klausimai apie vaikus ir uogas

Kartais, prisirinkusios saujelę pirmųjų žemuogių ir dėdamos po uogytę į mažą burnytę, jaučiamės išpildančios pačią motinystės esmę – visa, kas geriausia, tik jam, savo brangiausiam. Bet kartais kyla su su uogomis susijusių klausimų.

NAUJA

 

Kada mažyliui jau galima pradėti skanauti uogų ir vaisių?

Apskritai primaitinti rekomenduojama nuo šešių mėnesių, nors dabar jaučiama tendencija (ateinanti iš naujai skelbiamų tyrimų, medikų konferencijų) šį terminą šiek tiek paankstinti. Teoriškai pirmasis mažylio kąsnis galėtų būti ir uoga ar vaisius, tačiau tai būtų gana rizikinga. Jie dažniausiai yra saldesni ir skanesni, todėl jų paragavę mažieji gali atsisakyti valgyti daržoves, o jos – vertingesnės, tad pradėti geriausia nuo jų.

Vaisiai ir uogos turi labai daug angliavandenių, greitai suteikiančių sotumo jausmą, tačiau mažyliui reikia daugiau kalorijų, suteikiančių energijos augti ir gudrėti.

Todėl uogos, vaisiai neturėtų atstoti pagrindinio patiekalo, juos valgyti reiktų kaip desertą tarp maitinimų arba kaip priedą košės skoniui pagerinti. Žinoma, nieko blogo nenutiks, jeigu mažylis vietoj pietų ar vakarienės privalgys uogų arba vaisių, tačiau tai neturėtų tapti taisykle.

Ar pradėjus skanauti uogų bijoti šių laikų baubo – alergijos?

Pasitaiko perskaityti ar išgirsti, kad uogos nerekomenduojamos net iki dešimties mėnesių ar metukų, taip tikintis išvengti galimos alergijos. Taip, išties yra tikimybė, kad brandesnis organizmas „ramiau“ reaguos į pavojus, tačiau kita teorija skelbia, jog verčiau jau su tais pavojais susipažinti dar tuo laiku, kai mažiukas yra žindomas – tai mažina alergijos tikimybę. Be to, jei, tarkime, jūsų mažyliui šią vasarą bus 6–9 mėnesiai, praleisti sezoną be uogų vien dėl „atsargos“ būtų tikrai apmaudu, vis dėlto uogos – turtas, kurio rudenį šviežio jau nebebus. Žinoma, dėl atsargos galite parinkti kūdikiui mažiau alergizuojančias uogytes.

Tad kokios uogos mažiau alergizuoja?

Dažniau alerginę reakciją sukelia ryškios raudonos spalvos vaisiai ir uogos, pavyzdžiui, braškės, žemuogės, raudonieji serbentai, vyšnios. Šią reakciją sukelia ryškią spalvą suteikiantys natūralūs pigmentai – karotinoidai. Mažiau pavojingos yra žalios ir geltonos spalvos sodo gėrybės, pavyzdžiui, obuoliai, agrastai, geltonieji serbentai, trešnės, kriaušės, slyvos.

Tačiau kur kas dažniau vaikus užklumpa netikra alergija, vadinama pseudoalergija, prasidedanti ne dėl konkrečios uogos, o dėl per didelio suvalgyto kiekio. Taigi svarbiau, ne kokių uogų mažylis valgys, o kiek jų suvalgys.

Ar galima patiems mažiausiems duoti rūgščių uogų? O gal jas būtina pagardinti cukrumi?

Jei tik mažylis mėgsta, galima jam duoti ir rūgščių uogų. Tačiau svarbu žinoti, kad šios uogos gali sukelti skrandžio refliuksą, ir dėl to vaikas gali pradėti atpylinėti. Tokiu atveju rūgščias uogas reikėtų pasaldinti, ir labai neblogai tam tinka bananas, be to, ir konsistencija sutrynus tampa mielesnė kūdikiui.

Beje, rūgščios uogos nedera su pienu, tai gali sutrikdyti žarnyno veiklą. Tokiu atveju geriau šių uogų pasiūlyti su varške ar jogurtu.

Kas vertingiau – uogos ar vaisiai?

Vaisių ir uogų vertė yra vienoda. Manoma, kad juose esama kone visų vitaminų ir mineralų, tik vienuose daugiau, o kituose – mažiau. Pavyzdžiui, braškėse ir žemuogėse yra daug vitamino C, folio rūgšties, geležies, fosforo, kalcio, organinių rūgščių, mikroelementų. Vyšnios gali pasigirti organinėmis rūgštimis, karotenu, vitaminu C, folio rūgštimi, o raudonasis šių uogų pigmentas veikia kaip antioksidantas, t. y. stiprina imunitetą, mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Obuoliuose gausu ląstelienos, geležies, mangano, kalio, natrio, kalcio. Taigi kiek vaisių ir daržovių – tiek įdomiausių gėrybių „formulių“. Stenkitės duoti mažyliui paragauti visko!

Konsultavo pediatrė  Aurika Jurevičienė