Kartais tėvai persistengia

Visi mes dėl savo vaikų stengiamės... Šįkart - apie atvejus, kai tėvai persistengia.

1.Jie seka visas kūdikiškų prekių rinkos naujoves ar – dar blogiau – visa tai susiperka

Jei esate pirmakarčiai tėvai, tikriausiai „privalomų“ įsigyti daiktų ir daikčiukų sąrašas atrodo bauginantis, bet būtinas. Tris vaikus auginanti Eglė štai ką sako apie savo besilaukiančią sesę: „Du vežimėliai (vienas – namams, kitas – laukui), vibruojantis gultukas, šokliukas, žaidimų kilimėlis, vaikjuostė ir nešynė, maitinimo kėdutė, kalnas žaislų ir rūbų – kai kas akivaizdžiai liks nė nepanaudota… Man atrodo, ji išprotėjo, betgi nieko jai nepasakysi.“

Ir netgi jei būsimoji mama visa tai gauna dovanų, vis tiek pinigus išleisti ir užimamą vietą panaudoti galima prasmingiau.

Kaip išvengti klaidos. Geriausia pasiklausti mamos, kuri pati neseniai persirgo šiuo „parduotuviniu kūdikitu“, ko jai išties prireikė (tikriausiai apklotėlio), ir ko – ne (tikriausiai vonios termometro). Pasitarkite su žmonėmis, kurių gyvenimo būdas panašus į jūsų, mat kai kurie pirkiniai reikalingi, jei daug vaikštote, kiti – jei daug važinėjate, arba priklauso nuo metų laiko, kuriuo gims mažylis. Tarkime, miestietėms dažnai prisireikia nešioklės, bet užmiesčio mamoms – kažin, ir taip toliau. Dar geriau yra vestis patyrusią draugę apsipirkti kartu. Greit ir pati sužinosite, kad kai ką pasiskolinti yra gerokai protingiau, nei prisipirkti naujų nereikalingų daiktų. Gera strategija yra pirkti tada, kai jau prireikia, o šiaip neatsisakyti draugų atiduodamų daiktų – kūdikis vis tiek nepajus skirtumo. Paieškokite internete būtiniausių prekių dešimtuko (ir vis tiek dar „įjunkite“ vidinį kritiką). Jei jau žūtbūt norisi kažką pirkti – pirkite sauskelnes, daug, daug sauskelnių…

2.Jie ruošia išrankiems vaikams specialius patiekalus

Argi kuris nors nė sykio taip nepasielgėme? Bet tik nedaugeliui pasisekė ir ši klaida buvo vienkartinė… Dažniausiai tai tampa blogo įpročio, su kuriuo neturime jėgų kovoti vakare po darbo, pradžia. Tikriausiai pažįstame ne vieną šeimą, kuri savo kelerių metų nevalgiukui ruošia po kelis patiekalus, arba dviem vaikams – du skirtingus patiekalus. Kai kurie vaikai vėliau tai išauga, o kai kurie – NIEKADA nevalgo to paties, kuo visa šeima mėgaujasi prie bendro stalo.

„Kai duktė imdavo suktis nuo lėkštės, greit išvirdavau jai makaronų su sviestuku ar bent jau pakišdavau luptą obuolį. Ignoravau vyro įspėjimus, kad taip tik didinu jos išrankumą. Galiausiai trečioje klasėje ji tapo griežta vegetare, o auginant dar du mėsėdžius brolius gyventi buvo nelengva. Taigi vaiko išrankumas daug metų reguliavo mūsų šeimos gyvenimą…“ – pasakoja Rita.

Jai antrina Marija: „Mano keturmetis mažai valgo baltymingo maisto. Bet jei pietums ruošiu vištą su salotomis, vis tiek išverdu jam makaronų su sūriu, nors ir žinau, kad tai – mažiau vertingas maistas.“

Kaip ištaisyti klaidą. Pradėkite pamažu. Susitarkite (ne tik su vaiku, bet ir su savimi), kad jis bent paragaus kažkurio jūsų siūlomų patiekalų per kiekvieną valgymą, o galbūt visi valgysite tą patį maistą kartą per dieną (bent jau per savaitę!). Kadangi patys suprantate, kad laukia dramatiškos audros, viduje nusiteikite ir pasiruoškite jas atremti. Koks jūsų tikslas? Kad vaikas valgytų mažiau cukraus ir riebalų turinčio maisto? Kad jis suvartotų daugiau daržovių? Kad jis nors truputį su visa šeima pavalgytų prie bendro stalo? Nusprendus, kas yra nė nediskutuotina, bus lengviau laikytis nuoseklumo ir nepasiduoti.

3.Jie stengiasi vaikus nuolat užimti

Viskas prasideda gan nekaltai: užrašote į kokį nors būrelį vienąkart per savaitę. Paskui vaikas išzyzia užrašyti į kitą, kurį lanko „pats geriausias draugas“. Kadangi pati norite į jogą, susirandate tokius užsiėmimus, kuriuos galima lankyti su vaikais. Tada pamatote skelbimą, kad ketvirtadieniais bibliotekoje prie jūsų namų vaikams rengiami nemokami vakariniai susibūrimai, kurių metu savanoriai skaito knygutes. Tada draugė pakviečia lankyti tėvų ir vaikų santykių gilinimo kursus, o ten nuėję pamatote, kad tame pačiame pastate vysta nerealios muzikos terapijos pamokėlės… O taip, vaikui tai tik į naudą, ar ne? Taip, bet… kažkodėl jūs su vaiku jaučiatės nusivarę (ir pradėję valgyti per daug sumuštinių automobilyje).

Kaip ištaisyti klaidą. Išsirinkite vieną, daugiausia – dvi veiklas, o visa kita pamirškite. Laisvas, nestruktūruotas, kūrybiškas žaidimas  – svarbiausias mažo vaiko užsiėmimas, padedantis suvokti ir išsiugdyti savąjį „aš“. Esant ikimokyklinio amžiaus poilsis yra ne mažiau būtinas, kaip ir socializacija ar koks nors sportas. Trimetukui žaidimas kažkur pritūpus yra tas metas, kai intensyviausiai mokomasi ir mezgami saugūs, gilūs ryšiai.