Trys klausimai apie nemiegančius vaikus

Kai vaikas nemiega ne tik 21 val., bet ir 22 val., ir 23 val., tėvams kyla visokiausių minčių, kartais ir nelabai gražių...

1.Vakarais vaikas užmiega labai sunkiai. Ar reikia duoti kokių nors vaistų?

Kai ligos nėra, nėra ir ko gydyti. Bet jei vaikas dėl kasdieninių savo „išpuolių“ tampa dirglus, suirzęs ir visiškai išveda iš kantrybės savo mamą, tuomet raminamieji lašiukai kartais duoda neblogą efektą. Dar geriau – nupirkite raminančios žolelių arbatėlės ar paprašykite močiutės, kad vasarą savo darže užaugintų melisų ar mėtų. Sudžiovinę šias žoleles, visada po ranka turėsite kuo ekologiškiausių vaistukų, kurie padės nusiraminti ir vaikui, ir mamai.

Tuo klausimu, žinoma, visada geriau pasitarti su gydytoju.

 

2.Kodėl jis kovoja tik su mama, o su aukle užmiega be jokių problemų?

Todėl, kad vaikas puikiai jaučia, kam galima rodyti spektaklį. „Mama yra mylinti, globojanti ir prognozuojama. Ji sunerims, pradės raminti ir maldauti, kad eičiau miegoti. Įtikinės, kad mano organizmui reikia poilsio. Vėliau pavargs ir piktai aprėks. Blogiausiu atveju – pliaukštelės per užpakalį. Na ir kas. Vis tiek bus mano viršus!“– mąsto mažylis ir dažniausiai yra teisus.

„O auklė – svetima. Jos ir balsas griežtesnis, ir akys klastingos… Jos geriau klausyti. Dėl viso pikto…“

Taip mąsto mažylis, o auklė patenkinta vakare „priduoda“ mamai kuo klusniausią vaikelį. Tarp kitko, dažnai ir darželį ar lopšelį lankančių vaikų mamos stebisi, kad darželyje dėl užmigimo nėra jokių rūpesčių.

 

3.Ar vaiko isterijos prieš miegą gali vėliau pereiti į nervų ligas?

Ne. Įniršio priepuoliai ar agresyvus elgesys, nukreiptas tiek į save, tiek į kitus, yra normalu, kai vaikui 1–2,5 metų. Kartais tai gali užsitęsti, jeigu tam palankios vaiko nervų sistemos ypatybės ir auklėjimas. Nėra jokių moksliškai pagrįstų įrodymų, kad tokie vaikai užaugę turėtų  elgesio sutrikimų ar sirgtų nervų ar psichikos ligomis.

 

Atsakė vaikų neurologė Alma Januškevičienė