Problemos parduotuvėje

Daugeliui tėvų būna momentų, kai jie pagalvoja, kaip gera būdavo, kai parduotuvėje galėdavo apsipirkinėti vieni... Štai keletas su vaikais ir pirkiniais susijusių problemų bei jų sprendimų.

 

Trimetis Joris parduotuvėje nuolat taip visko prašinėja, kad mama vengia ten su juo eiti. Ar tai – išeitis, ar bėgimas nuo problemos?

Šiuo atveju problemos vengiama, ir tai nėra gerai. Pirmiausia pačiai mamai sunkiau, kai negali nueiti į parduotuvę kada panorėjusi, nes turi prašyti aplinkinių pagalbos. Kita – taip vaikas nemokomas parduotuvėje tinkamo elgesio. Vaikas turi nuo mažens įsisąmoninti, kad negali turėti visko, ko užsimanai.

***

Auginame 2 ir 3,5 metų berniukus. Kai kuris nors iš jų gauna naują žaislą, kitam būtinai prireikia tokio paties.

Tokia situacija pasitaiko dažnai. Kadangi amžiaus skirtumas tarp brolių nedidelis, stenkitės jiems pirkti kažką panašaus. Galite pirkti ir du vienodus žaislus. Kiekvienam norisi “turtų”, kurie būtų jo ir tik jo. Kita vertus, reikia ir skirtingų žaislų, kad berniukai mokytųsi keistis ir dalytis. Be to, tai lavina vaiko supratimą, kad jis gali būti kitoks nei jo brolis.

Jokiu būdu negalima daugiau gėrybių pirkti vienam, tarkim, jaunesniajam sūnui.

***

Šešerių metų mergytę tarsi apsėdo pirkimo manija: “Einam į parduotuvę ir būtinai ką nors nusiperkam…” Kodėl taip nutiko?

Tai gali būti perimtas tėvų požiūris, jeigu jie ėjimą į parduotuves laiko įprastine laisvalaikio praleidimo forma, arba televizijos įtaka. Tarkim, animaciniame filme apie lėles Bratz teko girdėti frazę: “Mums reikia pralinksmėti – eikime į parduotuvę!” Situacija tampa grėsminga tada, kai vienas pomėgis ima užgožti visa kita. Mergaitei reikia pasiūlyti įdomesnių užsiėmimų, leisti ją į būrelį ar kitaip plėsti jos akiratį.