Vilnius – vaikams

Gedimino pilį ir Vilnelėje plaukiojančias antytes rasite ir patys, bet ar žinote, kur Vilniaus senamiestyje galima pamatyti įėjimą į pastatą saugančius nykštukus arba iš namo sienos kyšančius arbatinukus? Kuriose vietose sugalvoti norai, sakoma, išsipildo?

Toliau pateikiami pasivaikščiojimų po Vilniaus senamiestį maršrutai yra orientaciniai. Galima juose vardijamus objektus lankyti kita, nei nurodyta, eilės tvarka ar pasirinkti vien tai, kas atrodo įdomu. Su dvimečiu gresia taip užsižioplinėti skverelyje prie fontano, kad visa kita teks atidėti kitam kartui. O su entuziastingu septynmečiu galima kone visa, kas išvardyta, aplėkti per vieną kartą.

 

Pirmasis pasivaikščiojimas:

nuo daktaro Aiskaudos iki kunigaikščio Gedimino

Pradėti pasivaikščiojimą siūlome nuo Rūdninkų skvero. Jo kampe stovi paminklas daktarui Cemachui Šabadui. Šis geras, nemokamai vargšams padėdavęs gydytojas tapo daktaro Aiskaudos prototipu. Šalia jo stovi mergaitė, laikanti kačiuką. Sakoma, kad jeigu sugalvosi norą ir paliesi kačiuko nosytę, noras išsipildys.

1-1

Nuo Rūdininkų skvero einame iki Rotušės ir jos aikštę puošiančio fontano (jis veikia sezono metu). Turbūt dar negimė vaikas, kuris abejingai praeitų pro fontaną. Rotušės aikštės fontanas modernus – vandenį jis purškia trimis būdais. Dar vienas fontanas laukia netoliese, leidžiantis Didžiąja gatve žemyn link Katedros aikštės, K.Sirvydo skvere. Atsipūtę ant suoliuko medžių paunksnėje, toliau keliaujame Pilies gatve.

Netrukus prieiname šv.Jonų bažnyčią. Pasukame šv.Jono gatve į šoną ir užverčiame galvas į varpinės bokštą. Tai –  aukščiausias Vilniuje bažnyčios bokštas (aukštis – 68 m), tad turėtų padaryti įspūdį.

Netoli varpinės šv.Jonų gatvėje stovi keistoka statula, vaizduojanti rankas į dangų tiesiantį žmogų. Pasirodo, tai yra skulptūra „Žibintininkas“, o tas keistas vyriškis kelia į dangų mėnulį.

1-3

Grįžtame į Pilies gatvę ir einame žemyn link pilies. Pilies ir Bernardinų g. sankryžoje surandame spalvingų tiesiog iš sienos kyšančių arbatinukų kompoziciją. Tai – menininko Eimanto Ludavičiaus kūrinys „Siena“, įrengtas 2004 m.

1-4

Nuo čia visai netoli katedra, Sereikiškių parkas, Vilnelė, Gedimino pilis… Ką bepasirinktumėte, neužmirškite užlipti ant priešais katedrą esančios plytelės su užrašu „Stebuklas“. Tereikia sugalvoti troškimą, atsistoti ant plytelės viena koja, užsimerkti ir apsisukti aplink savo ašį. Išsipildys dar vienas noras.

1-5

 

Antrasis pasivaikščiojimas:

pro liūtą ir nykštukus pas angeliuką

Pradėti taip pat galime nuo Rūdninkų skvero ar Rotušės, tik reikės ne leistis link Gedimino pilies, o pasukti Vokiečių gatve. Netrukus Vokiečių g. viduryje aptinkame fontaną, vaizduojantį aguoną.

2-1

Toliau einame tiesiai Vokiečių, po to Vilniaus gatve iki S.Moniuškos skvero (prie šv.Kotrynos bažnyčios). Čia, be vieno seniausių Vilniaus paminklų, skirto kompozitoriui S.Moniuškai, randame du mielus objektus – liūtą ir obuolį. Liūtas – tai prie sienos įrengtas fontanas, kuris šiemet vargu ar veiks, bet ir be vandens yra vertas dėmesio. Obuoliukas – šaligatvio plytelė, skirta pasimatymams, dar vadinama „meilės plytele“.

2-2

Toliau einame Vilniaus gatve ir prie jos bei Islandijos g. kampe stovinčio namo (Vilniaus g.31/1) aptinkame du įėjimą saugančius metalinius nykštukus. Nykštukai nedidukai, bet senut senutėliai – ant vieno matyti užrašas „ 1897“.

2-3

Einame toliau ir prie pat Vilniaus g. ir Gedimino pr. sankryžos, ant įėjimo į požeminę automobilių stovėjimo aikštelę stogo, pamatome nutūpusį angeliuką. Tokių angeliukų turbūt jau esate matę – jie, kuriami skulptoriaus Vaidoto Ramoškos nuo 2004 m., pasirodo tai prie Kalėdų eglės, tai Rotušės ar Europos aikštėse, tai dar kažkur, bet paprastai greitai išsikrausto. O šis angeliukas, avintis riedučiais, ant paprasto stogelio apsistojo ilgesniam laikui.

2-4

Tuojau už perėjos esanti V.Kudirkos aikštė mus šįkart vilioja jei ne pačiu paminklu Lietuvos himno autoriui, XIX a.pab.-XX a. pr. atgimimo veikėjui Vincui Kudirkai, tai tuo,  kad paminklas apjungtas su fontanu. Na, o nuo V.Kudirkos aikštės, jei tik yra jėgų, galima pasukti į netoliese įsikūrusį Pinigų muziejų.

 

Trečiasis pasivaikščiojimas:

pro namą laikančius stipruolius ir miesto sargybinį

Pradėti galime kad ir nuo V.Kudirkos aikštės, aplankydami (tik iš kitos pusės) kelis ankstesniame maršrute minėtus objektus – angeliuką, nykštukus, liūtą, obuolį.

Priėję Vokiečių gatvės pradžią, pasukame Trakų gatve. Perėję ją beveik visą (nieko tokio – ji labai trumpa) ir priėję Tiškevičių rūmus, pasidžiaugiame tuo, kad du įspūdingi dėdės, vadinami atlantais, laiko pastato balkoną. Tą jie daro jau nuo XIX a. vidurio.

3-1

Na, o priešingoje gatvės pusėje pastato Trakų g. 2 sienos nišoje matome apsistojusią sargybinio statulą. Jis tarsi saugo įėjimą į Vilnių – čia kadaise ėjo miesto riba.

Dabar Vilnius didesnis, taigi kopiame į kalną J.Basanavičiaus gatve. Kuria gatvės puse bepasuktume, praeisime įėjimą į pastatą saugančius liūtus. Vaikams tokie liūtai patinka, nepaisant to, kad jie šiais laikais statomi prie įėjimų į kinų restoranus.

3-2

Netrukus kairėje Basanavičiaus g. pusėje ties jos sankryža su Mindaugo gatve pamatome įsimylėjusio berniuko statulėlę. Ji skirta prancūzų rašytojui Romainui Gary’ui atminti – vaikystėje šis rašytojas gyveno netoliese esančiame name. Vėliau jis tai aprašė romane „Aušros pažadas“. Devynmetis knygos herojus, rašytojo prototipas, iš meilės mergaitei netgi valgė kaliošą, todėl ir statulėlėje vaizduojamas vaikas rankose laiko batą.

3-3

Jeigu liko jėgų, galime palypėti J.Basanavičiaus gatve dar aukščiau, prie cerkvės pasukti į dešinę ir, perėję skverą prie Santuokų rūmų, nuo Tauro kalno pasigrožėti Vilniaus vaizdu bei paieškoti pažįstamų objektų.

 

Nenuobodūs muziejai

Geležinkelių muziejus arba „traukinukų muziejus“ veikia Vilniaus geležinkelio stoties antrame aukšte. Čia vaikams skirta visa salė su keliais maketais. Patikėkite, bėgiais riedantys smagūs traukinukai ir pačių mažiausių, ir ūgtelėjusių smalsuolių dėmesį prikausto ilgam. Vaikas netgi gali pats reguliuoti traukinio judėjimą!

www.litrail.lt/muziejus-veikla

Žaislų muziejus. Pavadinimas kalba pats už save ir visa tai tiesa!

Šiltadaržio g. 2, Vilnius, www.zaislumuziejus.lt

Drugelių namai. Praversite duris į šiltutėlę patalpą, kur ant jūsų gali nutūpti didžiulis drugelis. Jų čia labai daug, įvairiausių spalvų. Galima apžiūrėti kokonus, iš kurių ritasi drugeliai. Galima ir pamaitinti apelsinu!

Barboros Radvilaitės g 7/ Šiltadaržio 2, Vilnius, www.drugeliuparoda.lt

Pinigų muziejus. Neseniai atnaujintas muziejus, supažindinantis su pinigų ir bankininkystės istorija, stebina šiuolaikine įranga. Čia galima spaudyti mygtukus, patikusius eksponatus apžiūrėti pro padidinamąjį stiklą, žaisti kompiuterinius žaidimus. Be to, atsiminimui galima pačiam nusikaldinti suvenyrinę monetą, o užlipus ant ypatingų svarstyklių, sužinoti, kiek kainuotumei, jei būtum auksinis, platininis ir sidabrinis. Nors apie muziejaus eksponatus daugiau supras vyresni vaikai, bus ką veikti ir mažiukams.

Gedimino pr. 8/Totorių g. 2, Vilnius, www.pinigumuziejus.lt

Energetikos ir technikos muziejus. Dar vienas muziejus, turintis atskirą vaikams skirtą salę, kur eksponatus galima liesti, reguliuoti, mėtyti, o tuo pačiu šį bei tą sužinoti apie fizikinius dėsnius.

Rinktinės g. 2, Vilnius, www.technikosmuziejus.lt

Gintarė Kairytė