Šiuslerio druskų terapija – kas tai?

Lietuvoje populiarėti pradėjusi Šiuslerio druskų terapija vaikus auginantiems tėvams patraukli tuo, kad yra švelni. Jei toks gydymas nepadės, tai tikrai ir nepakenks.

Kokios tai druskos?

Šią gydymo metodiką atrado vokietis gydytojas Wilhelmas Henrikas Schussleris (V.H.Šiusleris, 1821–1898). Jo įsitikinimu, ligos puola, kai organizme ima stigti gyvybiškai svarbių mineralinių druskų, kurios organizmo ląstelėms yra tarsi kuras. Mes mineralų gauname su maistu, bet kartais vienos ar kitos medžiagos pritrūksta, o tada ir prasideda negalavimai. Susigaudę, kas vyksta, galime nesunkiai susidariusį trūkumą kompensuoti ir negalavimo atsikratyti, aprūpindami organizmą reikiamu preparatu.

Ši teorija nėra kažkas netikėto – Šiuslerio druskose yra mums visiems girdėtų kalcio, reikalingo kauliniam audiniui, magnio, svarbaus nervų sistemai, geležies, stiprinančios kraują, ir kitų mineralų. Tačiau teigiama, kad Šiuslerio druskos skiriasi nuo vaistinėse parduodamų įprastinių maisto papildų, nes yra paruoštos pagal homeopatinę metodiką ir dėl to jose esančios medžiagos organizmo ląstelių yra geriau įsisavinamos.

Taigi gydymas Šiuslerio druskomis paprastai laikomas homeopatijos atmaina. Tiesa, pats medikas to nepripažino – juk homeopatijos srityje laikomasi principo „panašus gydo panašų“, o šiuo atveju ląstelėms suteikiama tai, ko joms trūksta.

Kad ir kaip būtų, gydymą Šiuslerio druskomis palengva ima taikyti ir kai kurie tradicinės medicinos atstovai. Beje, Šiuslerio druskų terapiją perprasti daug lengviau nei kitus homeopatinio gydymo principus. Ypač ši metodika paplitusi Vokietijoje, pastaraisiais metais vis dažniau apie ją išgirstame ir Lietuvoje.

 

Gydymo principai

Šiuslerio druskos – tai paprastos tabletės. Vaikams nuo 1 iki 5 metų paprastai patariama suvartoti po tabletę tris kartus per dieną, kai liga ūmi, ir po vieną tabletę per dieną, kai negalavimas lėtinis. Vyresniems vaikams ir suaugusiesiems reikia didesnio preparatų kiekio. Tabletę galima sučiulpti, taip pat išgerti, ištirpinus vandenyje, arbatoje ar sultyse.

Šiuslerio druskos tinka mažyliams nuo vienerių metų. Tiesa, prieš jas pradedant duoti vaikui, vis dėlto reikėtų pasikonsultuoti su gydytoju. Kai kuriais atvejais jos skiriamos net ir vienerių neturintiems kūdikėliams, tačiau tokiu atveju gydytojo rekomendacija ypač svarbi. Druskos tinka ir nėščiosioms (jos ypač dažnai griebiasi druskos Nr. 7, padedančios, kai traukia mėšlungis) bei žindyvėms.

Suaugusiesiems galima vartoti ir kelių rūšių Šiuslerio druskas vienu metu, o vaikams pakaks vienos rūšies. Jas galima vartoti ir gydantis kitais vaistais, tiesa, tokiu atveju vertėtų pasitarti su gydytoju. Nereikia bijoti, kad druskų perdozuosite – jų perteklius iš organizmo pašalinamas.

 

Naudingasis dvyliktukas

Ligų, kurioms gydyti skiriamos šios druskos, yra daugybė, ir kiekviena iš druskų tinka įvairiausiais atvejais. Štai imunitetui stiprinti tiks bent kelios druskos – Nr. 2, 3, 5, 6, 11. Gydytojai homeopatai šias druskas skiria ne tik fiziniams, bet ir psichiniams sutrikimams gydyti. Toliau išvardysime tik kelias pagrindines indikacijas, bet druskos gali būti skiriamos ir nuo kitų negalavimų.

Nr. 1 Calcium fluoratumReikalinga kaulams, raiščiams, dantims formuotis. Skiriama, kai yra silpnas dantų emalis, įskilimų lūpų kampučiuose, karpų, miežių, randų, strijų ir kitokių odos pažeidimų.

Nr. 2 Calcium phosphoricum. Reikalinga kauliniam audiniui ir kraujui. Padeda sveikstant nuo ligų ir tada, kai organizmas nusilpęs.

Nr. 3 Ferrum phosphoricumPadeda esant geležies trūkumui, taip pat pradinėje kovos su uždegimu stadijoje. Tinka sergant mažakraujyste, kai yra sužeidimų, nubrozdinimų, taip pat tada, kai šąla galūnės. Ji labai svarbi, susilpnėjus imunitetui.

Nr. 4 Kalium chloratum. Naudinga sergant peršalimo ligomis – sloga, angina, bronchitu, taip pat sergant gastritu, konjuktyvitu. Naudinga turintiems antsvorio.

Nr. 5 Kalium phosphoricum. Kai jo trūksta, tikėtini smegenų veiklos sutrikimai, užplūsta neigiamos emocijos, nepagrįstos baimės, sutrinka širdies ritmas. Padeda, kai trūksta energijos, nuolat jaučiamas nuovargis, kai kamuoja bloga nuotaika, depresija. Tinka vartoti, patyrus sunkių išgyvenimų.

Nr. 6 Kalium sulfuricum. Juo gydomi įvairūs lėtiniai uždegimai (gerklės, žarnyno, skrandžio), taip pat sinusitas, lėtinės odos ligos, pvz., atopinis dermatitas, žvynelinė. Tiems, kuriems šios druskos trūksta, būdingas gelsvai rudas odos atspalvis, patamsėję akių baltymai.

Nr. 7 Magnesium phosphoricum. Magnis – vienas pagrindinių mikroelementų. Jis padeda nuo įvairių skausmų – galvos, nugaros, raumenų, dantų ir kt. Labai pagelbsti, kai traukia mėšlungis. Taip pat tinka gerinti emocinę būklę – žmonėms, kurie yra labai jautrūs, nervingi, nuolat nerimaujantys, ir tiems, kuriuos kamuoja nemiga, silpna atmintis. Kai šios druskos trūksta, būdingos rausvos dėmės ant skruostų ir smakro.

Nr. 8 Natrium chloratumReguliuoja skysčių apytaką organizme. Tinka, kai vargina sausa oda, kai organizme kaupiasi skysčiai, kai viduriuojama ar, atvirkščiai, vargina užkietėję viduriai. Vis dėlto tai mums įprasta valgomoji druska, ir jos daugeliui žmonių pakanka.

Nr. 9 Natrium phosphoricum. Reikalinga tam, kad sureguliuotų rūgščių ir šarmų pusiausvyrą organizme. Padeda, kai vargina rėmuo, kai labai riebi ir spuoguota oda, taip pat stiprina organizmą sergant astma.

Nr. 10 Natrium sulfuricumTinka esant vidurių užkietėjimui, viduriuojant ir kai kamuoja pilvo skausmai. Naudinga sutrikus kepenų veiklai, išvalo organizmą, pavyzdžiui, po antibiotikų kurso. Kaip papildomas vaistas skiriama sergantiems alergija ir bronchine astma.

Nr. 11 SiliceaRūpinasi mūsų grožiu – kad būtų tvirtesni ir sveikesni plaukai, nagai, skaistesnė oda. Labai tinka, esant probleminei, spuoguotai odai, išryškėjus strijoms, taip pat, kai slenka plaukai. Dar vartojama imunitetui stiprinti.

Nr. 12 Calcium sulfuricumTinka nuo įvairių peršalimo ligų, kurioms būdingi uždegiminiai procesai – sinusito, anginos, tonzilito. Taip pat skiriama nuo įvairių sąnarių ligų.

 

Kurios labiausiai tinka vaikams

Vaikams tinkamos visos Šiuslerio druskos, tačiau dažniausiai jiems skiriamos kelios jų.

Druska Nr.2 skiriama silpniems, lėtai augantiems vaikams, tiems, kuriuos kamuoja mažakraujystė. Taip pat tinka, kai anksti pradeda gesti dantukai, kai mažylis nuolat čiulpia pirštuką ar kramto nagus. Dar ji naudinga tiems, kuriems dažnai kraujuoja iš nosies, ir vaikams, kuriems sunku susikaupti.

Druska Nr.3 tinka vaikams, kuriems trūksta geležies. Labai naudinga, kai pradeda pulti peršalimo ligos – gali labai greitai sustabdyti ūmų negalavimą, jeigu, vos pastebėję jo simptomus, pradėsite mažyliui duoti šios druskos.

Druska Nr. 5 skiriama hiperaktyviems berniukams ir mergaitėms. Dar ji tinka tiems, kurių silpnos, jautrios akytės.

Druska Nr. 11 tinka rachito profilaktikai ir gydymui, taip pat tuomet, kai dažnai puola peršalimo ligos. Dar skiriama, kai kamuoja nervinis tikas.

 

Ar tikrai padės?

Teigiama, kad kai liga ūmi, suvartojus Šiuslerio druskų, pagerėjimas pastebimas jau po pusdienio. Pavyzdžiui, išgirdus, kad vaiką pradeda pulti sausas kosulys, reikėtų griebtis druskos Nr. 3 – nemaža tikimybė, kad liga atsitrauks.

Kai kamuoja lėtinė liga, Šiuslerio druskas mažesniais kiekiais reikia vartoti keletą mėnesių, o pagerėjimas tikėtinas po kelių savaičių.

Šiuslerio druskų galima įsigyti vaistinėse be recepto. Sakoma, labiausiai jos padeda esant nedideliems negalavimams. Kai ligos rimtos, reikia ir rimtesnio gydymo.

Niekas negali garantuoti, kad tikrai padės. Bet tai vienas iš alternatyvios medicinos būdų, kuriuos galima saugiai išmėginti, ieškant savojo kelio į pasveikimą.