Gėlių energija

Nuo seno teigiama, kad daugelio sveikatos sutrikimų priežastys slypi mūsų viduje. Neįsisąmoninti, nuslopinti ar neišreikšti jausmai virsta vidiniais konfliktais, kurie ilgainiui sukelia fizinės sveikatos sutrikimus. Kaip tik šia nuostata pagrįstas natūraliosios medicinos gydymo būdas – Bacho žiedų terapija.

Konsultuoja VšĮ „Žmogaus Studija“ įkūrėja ir terapeutė Rita Virinaitė

Bacho žiedų terapijos autorius, žymus XX a.s pradžios imunologas ir bakteriologas E.Bachas, tvirtino, kad iš esmės neįmanoma ligos išgydyti vien įprastais materialiais būdais (simptomus lengvinančiais vaistais, procedūromis ir pan.), nes ligos kilmė yra nemateriali. Tai, ką mes vadiname liga, yra ilgai organizme trunkančio proceso galutinis produktas, todėl visos materialios priemonės yra efektyvios tik laikinai, nes nepašalinamos tikrosios ligos priežastys. O priežastys, įjungiančios ir palaikančios nedarnią, neefektyvią, kartais – net priešišką organizmo ląstelių veiklą, slypi mūsų mintyse ir jausmuose: baimėse, nusivylimuose, abejonėse, vienišume, nerime ir neryžtingume, pasitikėjimo savimi ir kitais stokoje. Todėl norint būti iš tiesų sveikiems – ir laimingiems – reikia gydyti ne tik fizinį kūną, bet ir dvasinę būseną.

Kas apskritai yra Bacho žiedų terapija? Kuo tai pagrįsta ir kaip tai veikia?

Bacho žiedų terapiją galima prilyginti homeopatijai, kai sergančio žmogaus organizmas sustiprėja ir ima pats save gydyti. Bacho esencijos sušvelnina jautrumą, koreguoja elgesio reakcijas, aktyvina savireguliacijos mechanizmą, padeda išlaikyti emocinį stabilumą. Kitaip tariant – stiprina psichologinį imunitetą, kuris yra nepaprastai svarbus veiksnys sveikstant ir suvis nesergant.

Gydymo sistemą sudaro 38 žiedų esencijos. Kiekviena esencija susijusi su tam tikra neigiama emocija, kuri yra pastovi žmogaus būsena arba jos tipažas. Esencijos veikia sustiprindamos neigiamai priešingą teigiamą emociją ir taip neutralizuodamos destruktyviąją. Esencijoms gaminti vartojama ne fizinė augalo materija, o veikiau pagrindinė energija, kuri randama to augalo viduje. Gydomoji energija ekstraguojama ypatingu būdu ir yra laikoma apsauginiame konservuojančiame skystyje.

Žiedų ekstraktų, kuriuos vartoja pacientai, gamyba – tai trijų žingsnių procesas. Pirmiausia iš šaltinio vandens ir vieno augalo žiedų paruošiamos bazinės tinktūros. Tam egzistuoja saulės metodas ir terminis metodas. Saulės metodas taikomas žiedams, kurie žydi vasarą, kai daug saulės (taip ruošiama 20 ekstraktų), o terminis – žiedams, kurie žydi pavasarį (taip ruošiami kiti 18 ekstraktų). Abu metodai yra pripažinti ir užregistruoti Britų homeopatinėje farmakopėjoje. Tuomet bazinė tinktūra konservuojama maišant gautą gelių vandenį perpus su 40 proc. brendžiu. Alkoholis naudojamas apsaugoti nuo rūgimo proceso ir bakterijų.

Galiausiai iš šių užkonservuotų esencijų individualiai kiekvienam pacientui paruošiamas esencijų mišinys arba žiedų ekstraktas (į 30 ml talpos buteliuką su 27 proc. alkoholiniu tirpalu surenkami daugiausia septyni komponentai, lašinant tik po du lašiukus bazinės tinktūros). Paruoštą ekstraktą reikia vartoti po keturis lašus ne mažiau kaip keturis kartus per dieną tiesiogiai ant liežuvio arba su maistu ar gėrimu, taip pat galima purkšti ant pagalvės, lašinti į vonią. Terapijos trukmė priklauso nuo situacijos.

Čia norisi paminėti, kad esencijos nekvepia – nebent šiek tiek konservuoti naudojamu brendžiu. Apskritai esencijų veikimas pagrįstas ne kažkokiu veikliuoju augalų komponentu (kuris galbūt turėtų kvapą ar skonį), o augalo energija.

Kokie sutrikimai ar ligos gydomos taikant šią metodiką? Ir priešingai – kada ji netaikoma?

Kaip minėjau, Bacho žiedų terapija nėra skirta gydyti ligai ir dažniausiai taikoma kaip papildomas žmogaus gydymo metodas kartu su tradicine medicina ar kitais natūraliais gydymo būdais. Todėl gali būti ir yra taikoma visiems sveikiems ir sergantiems, kuriems trūksta emocinio stabilumo bei vidinės ramybės. Mano praktikoje Bacho žiedų terapija dažniausiai taikoma po rimtų traumų ir sukrėtimų – šiam atvejui yra gaminamas specialus mišinukas „Resource Remedy“, veikiantis kaip greitoji pagalba patiriant stiprų stresą. Pasaulyje nemažai atvejų, kai žiedų ekstraktai skiriami sunkiai sergantiems ligoniams nuraminti, paguosti, įkvėpti.

Vaikams Bacho žiedų esencijos gali padėti, jei jie pernelyg jautrūs, dirglūs, agresyvūs, nedėmesingi,  išgyvena baimę be jokios priežasties, dažnai prabunda ir verkia naktį, greitai pavargsta (arba kaip tik – niekaip nepavargsta, nenusiramina). Tėvai dažniausiai kreipiasi, kai kūdikiai be aiškios priežasties ar sveikatos sutrikimo daug verkia, taip pat – su ūgtelėjusiais hiperaktyviais arba itin tingiais, pasyviais vaikais. Nuostabu tai, kad vaikus Bacho žiedų terapija veikia daug greičiau ir efektyviau nei suaugusiuosius, mat jie dar neturi daug susikaupusių traumuojančių patirčių ir neigiamų jausmų.

Kaip parenkamas gydymas?  

Norint nustatyti, kokių emocijų balanso reikia pacientui ir kokie augalai jam tinka, pasitelkiama apklausa – pokalbis. Pats efektyviausias mišinio parinkimo būdas šiuo atveju – paciento atvirumas ir noras padėti sau, ne tik surasti kažkokį stebuklingą vaistą, kuris jam padės, neįdedant papildomų pastangų ir nebandant keistis siekiant  pasveikti.

Žinoma, vaikams terapija parenkama subtilesniais ir dažnai daugiau laiko užimančiais metodais. Pirmiausia kartu žaidžiant stebima, ar vaikas lengvai įsitraukia į žaidimą, ar nemėto daiktų, ar dažnai verkia, ar prašo padėti, ar jis kantrus, ar priešingai – labai jautrus, pernelyg aršus, nepriklausomas ir pan. Tuomet  pagal tam tikrą metodologiją kalbamasi su mama, tėčiu ar kitu artimuoju ir nustatoma, kokį žiedų ekstraktą skirti.

Tiesa, mano praktikoje yra buvęs atvejis, kai Bacho žiedų terapija vaiką „surado“ tarsi savaime. Maždaug dešimties metų berniukas lydėdavo mamą į masažus. Buvo matyti, kad vaikas tiesiog nenustygsta vietoje, yra labai jautrus. Mama kažkuriuo metu irgi išsitarė, kad labai nori padėti vaikui geriau išsimiegoti ir mažiau ašaroti, nes dėl jautrumo labai greitai pravirksta ir gėdijasi bendraamžių. Atlikus apklausą berniukui buvo skirti penki skirtingi augaliukai, turėję balansuoti jo nekantrumą, pyktį ir jautrumą. Pagalba vaikui tetruko pusantro mėnesio. Po vieno 30 ml buteliuko buvo paskirtas ir kitas su trimis komponentais. Tad visos emocijos buvo stabilizuotos. Berniukas pradėjo puikiai miegoti, tebėra toks pat aktyvus, greitas, bet stabilus ir savimi patenkintas.

Ar esencijos saugios žiedadulkėms alergiškiems žmonėms? Taip pat – vaikams ir nėščiosioms dėl jose esančio alkoholio?

Tai visiškai natūralūs ir saugūs preparatai. Juos gali vartoti visa šeima nepaisydami amžiaus ir sveikatos (kartais Bacho žiedų terapija taikoma ir naminiams gyvūnams). Jų poveikis labai švelnus, nepasižymi šalutiniu efektu, nesukelia priklausomybės. Vaikams, nėščiosioms ir kitiems žmonėms, norintiems pasirinkti ekstraktą be alkoholio, esencijos skiedžiamos 10 ml vandens ir glicerino (80 ir 20 proc.) mišiniu, tačiau ir įprastai ruošiami skysčiai yra visiškai saugūs – konservuoti naudoto alkoholio kiekis ekstrakte artimas nuliui. Be to, dėl prieš tai apibūdintos gamybos technologijos, kai išgaunama ne fizinė augalo materija, o veikiau pagrindinė energija, esencijos yra saugios net ir alergiškiems žmonėms.

38 žiedų „veidai“

■ Dirvuolė (angl. Agrimony) padės žmonėms, kuriuos labai išmuša iš vėžių ginčai, nuomonių nesutapimas.

■ Drebulė (Aspen) – žmonėms, kurie nuolat dėl visko nerimauja, kaip kad drebulės virpa nuo kiekvieno vėjo pūstelėjimo.

■ Bukas (Beech) – nuolat kritikuojantiems, viskuo nepatenkintiems ir nepakantiems.

■ Širdažolė (Centaury) – tiems, kurie nemoka pasakyti „ne“ ir aukojasi dėl kitų, nuskriausdami save.

■ Švininė šaknis (Cerato) – tiems, kuriems trūksta ryžto priimant sprendimus.

■ Kaukazinė slyva (Cherry Plum) – tiems, kurie bijo, kad neužteks kantrybės ir prasiverš slepiamos neigiamos emocijos.

■ Kaštono pumpurai (Chestnut Bud) – niekaip nepasimokantiems iš savo klaidų.

■ Trūkažolė (žinoma kaip cikorija) (Chicory) – susijusi su bandymu manipuliuoti kitais. Tarkim, mama nuolat vaikui sako: „Jeigu būsi geras, tada…“.

■ Raganė (Clematis) – svajojantiems ir gyvenantiems savame pasaulyje, užuot buvus čia ir dabar.

■ Laukinė obelis (Crab Apple) – tiems, kurie nuolat jaučiasi nepatenkinti savimi dėl kokių nors fizinių dalykų.

■ Guoba (Elm) – kai žmogų slegia prisiimtų darbų našta ir jis išsigąsta nepateisinsiąs aplinkinių lūkesčių.

■ Gencijonas (Gentian) – tiems, kurie išgyvena dėl menkiausių nesklandumų ir nenori imtis naujų užduočių bijodami, kad nepasiseks.

■ Dygiakrūmis (Gorse) – tiems, kuriuos kamuoja depresija, neviltis ir kuriems atrodo, kad gyvenime nebus jau nieko gero.

■ Šilinis viržis (Heather) – tiems, kurie nuolat reikalauja aplinkinių dėmesio ir visiškai nenori likti vieni.

■ Bugienis (Holly) – tinka, kai pasireiškia pyktis, pavydas, taip pat meilės stoka.

■ Sausmedis (Honeysuckle) – tiems, kurie linkę gyventi prisiminimais apie praeitį.

■ Skroblas (Hornbeam) – tiems, kuriems kartais atrodo, kad gyvenimo našta jiems nepakeliama, ir jie nuolat jaučia nuovargį.

■ Sprigė (Impatiens) – labai nekantriems ir susierzinantiems, kai kas nors vyksta lėčiau, nei jiems norėtųsi.

■ Maumedis (Larch) – kai žmogus nepasitiki savo jėgomis ir nuolat bijo, kad kas nors jam nepasiseks.

■ Puikūnas (Mimulus) – tiems, kurie ko nors bijo ir gali nurodyti baimės priežastį.

■ Garstyčia (Mustard) – kai be aiškios priežasties apima liūdesys, neviltis. Taip pat padeda nuo depresijos po gimdymo.

■ Ažuolas (Oak) – kai žmogus sau užsikrauna per daug rūpesčių. Ši būsena dažnai kamuoja mamas, kurios laiko visus namų kampus.

■ Alyvmedis (Olive) – tiems, kurie jaučiasi pervargę dėl konkrečių priežasčių ir nebejaučia gyvenimo džiaugsmo.

■ Pušis (Pine) – tiems, kurie nuolat jaučiasi dėl visko kalti ir išgyvena ne tik dėl savo, bet ir dėl artimųjų nesėkmių.

■ Raudonasis kaštonas (Red Chestnut) – kai kamuoja padidėjęs rūpestis dėl artimųjų. Tai mamoms labai būdinga būsena.

■ Paprastasis saulenis (Rock Rose) – tiems, kuriuos užklumpa panikos atakos.

■ Versmės vanduo (Rock Water) – tiems, kurie yra labai pedantiški ir perdėtai reiklūs sau.

■ Vienmetė klėstenė (Scleranthus) – kuriems trūksta ryžto ir sunku priimti sprendimus.

■ Skėtinė paukštpienė (Star of Bethlehem) – nuo širdgėlos, šoko po nelaimingo atsitikimo, taip pat nuo šoko po gimdymo.

■ Taurusis kaštonas (Sweet Chestnut) – kai išgyvenamas didžiulis sielvartas, neviltis.

■ Verbena (Vervain) – tiems, kurie yra užsispyrę, labai aktyvūs ir nepaliaudami siekia savų tikslų.

■ Vynmedis (Vine) – tiems, kurie mano, kad visuomet yra teisūs ir kiti turi sekti jų pavyzdžiu.

■ Graikinis riešutmedis (Walnut) – lengvai pasiduodantiems aplinkinių įtakai ir nuomonei.

■ Vandeninė žibuoklė (Water Violet) – tyliems, ramiems ir nepasakantiems, kai jiems yra bloga, kuriems ypač pablogėja, jei situacija juos pažemina.

■ Kaštonas (White Chestnut) – nuolat kamuojamiems įkyrių, susikaupti trukdančių minčių.

■ Miškinė dirsė (Wild Oat) – trokštantiems sulaukti garbės ir pripažinimo.

■ Paprastasis erškėtis (Wild Rose) – tiems, kurie viskam abejingi plaukia pasroviui.

■ Gluosnis (Willow) – tinka žmonėms, nerimaujantiems dėl to, kokie jie vargšai, nes kiti juos nuolat skriaudžia.