Ką gali ir ko ne darželinukų tėveliai

Pavasarį ir vasarą nemažai tėvų galvoja apie tai, kaip pakliūti į valstybinį darželį, vėliau jie nerimauja dėl to, kaip vaikas ten apsipras. Dar vėliau kyla noras kažką pakeisti, kad vaikui darželyje būtų geriau, o tėvams – pigiau. Ką realu pakeisti, o kas nuo mūsų nepriklauso?

Norime atsikratyti blogos auklėtojos

Mūsų vaikas, kaip ir daugelis kitų grupės vaikų, labai nemėgsta pagrindinės grupės auklėtojos. Kai ji dirba, daug vaikų verkia, nenori likti grupėje. Su kita auklėtoja mielai pasilieka. Ar yra galimybė išprašyti direktorės, kad ta blogoji auklėtoja grupėje nebedirbtų?

Vilniaus miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas Džeraldas Dagys: Pradėkime nuo to, kad blogos auklėtojos su vaikais neturėtų dirbti. Reikėtų konkrečiau išsiaiškinti, kodėl vaikai nenori su ja būti. Gal ji visai nėra bloga, tiesiog antra auklėtoja vaikams daugiau leidžia? Jeigu situacija tikrai atrodo prasta, reikėtų kreiptis į darželio direktorę (pradžioje pakaks kreiptis žodžiu) ir pasitarti, kaip galima susiklosčiusią situaciją išspręsti.

Klaipėdos miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vyr. specialistė Stefanija Vancevičienė: Gali būti, kad ne auklėtoja bloga, o vaikui sunku adaptuotis darželyje. Būna, kad vaikui neįtinka ir auklėtojos balsas ar plaukų spalva. Jeigu daugiau nei pusė grupės tėvų nepatenkinti, gali būti, kad pavyks auklėtoją perkelti į kitą grupę. Atleisti iš darželio darbuotojo šiaip sau negalima, turi būti fiksuoti darbo drausmės pažeidimai. Auklėtojos keitimo klausimu, kaip ir iškilusiais kitais, reikėtų kreiptis į ugdymo įstaigos vadovą.

Vėl prašo pinigų…

Rugsėjo pradžioje gavome ilgą sąrašą, ko reikia nupirkti mokyklinukams (guašo, akvarelės, flomasterių ir pan., be to, tualetinio popieriaus, indų ploviklio ir kt.), taip pat tėvų susirinkime neva nuspręsta, kad kas mėnesį rinksime po 5 Eur į klasės fondą ir dar atskirai reikia „mestis“ po 10 Eur užuolaidoms pirkti. Kiek žinau, galiu tiesiog pasakyti, kad atsisakau mokėti tuos pinigus?

D.Dagys: Darželis neturi teisės reikalauti mokėti į jokius fondus, organizuoti rinkliavų ir pan. Jis pats turi rūpintis reikiamų priemonių įsigijimu. Tam skirtas pagrindinis valstybės finansavimas, taip pat gali būti naudojamos 2 proc. gyventojų paramos lėšos. Savanoriškai tėvai surinkti lėšų reikiamam daiktui įsigyti gali, tačiau tai negali būti privaloma. Savivaldybė griežtai pasisako prieš visas rinkliavas. Jeigu lėšų reikalauja pačios darželio darbuotojos, reikėtų darželio direktorę informuoti apie tai, kad jos kelia šį nepagrįstą reikalavimą.

S.Vancevičienė: Kadangi dėl to kyla daug tėvų nepasitenkinimo, Klaipėdoje buvo išleistas įsakymas, kokias individualias ugdymo priemones tėvai vaikams turėtų nupirkti. Sąraše yra 22 pozicijos, iš jų lopšelinukams reikės vienokių, vyresnėliams – kiek kitokių priemonių. Papildomos rinkliavos neturėtų būti organizuojamos, nebent tėvai savo iniciatyva sutartų, kad nori kažką nupirkti. Beje, į tai įsitraukti neprivaloma.

Sesės – skirtinguose darželiuose

Vilniuje viena sesė pakliuvo į vieną vaikų darželį, kita po dvejų metų – į kitą (nors pirmasis buvo nurodytas kaip prioritetinis, pirmiau savo eilės sulaukėme kitame). Ką daryti, kad abu vaikai lankytų tą patį darželį?

D.Dagys: Galimi du variantai. Galite parašyti prašymą dėl perkėlimo į kitą darželį. Prašyme reikia įvardyti priežastis, dėl kurių norite darželį pakeisti, ir jūsų prašymas bus nagrinėjamas savivaldybėje. Kitas kelias – susikeisti vietomis su tėvais, kurie nori keisti savo darželį į jūsiškį. Jeigu vaikų amžius atitinka, tą padaryti nebus sudėtinga, beje, tokių susikeitimų įvyksta nemažai.

S.Vancevičienė: Klaipėdoje sistema sutvarkyta taip, kad broliai ir sesės patektų į tą pačią įstaigą.

Norisi naujos žaidimų aikštelės

Mūsų darželio žaidimų aikštelė labai nutriušusi, joje beveik nieko nebelikę. Gretimų darželių žaidimo aikštelės atnaujintos. Ką daryti, kad ir mūsiškis darželis susiimtų?

D.Dagys: Savivaldybei darželių kiemų būklės yra pakankamai gerai žinomos ir stengiamasi situaciją taisyti, taigi patiems tėvams nėra reikalo tuo rūpintis.

S.Vancevičienė: Visose Klaipėdos ikimokyklinėse įstaigose pakeitėme langus, dabar imtasi santechninės įrangos atnaujinimo, o vėliau planuojama pereiti ir prie žaidimo aikštelių būklės gerinimo.

Norisi būrelių

Mūsų darželyje nėra vaikams skirtų būrelių, o su keliais tėvais pašnekėjome, kaip būtų šaunu, kad vaikučiai papildomai mokytųsi anglų kalbos. Ar būtų galimybė susirasti anglų kalbos mokytoją, kuri vaikučius mpkytų po dvi pamokėles per savaitę?

D.Dagys: Patiems tėvams būrelių organizavimas nepriklauso – tai įstaigos vadovo kompetencija. Tėvai, žinoma, gali įstaigos vadovui išreikšti savo pageidavimus. Sutarus dėl paslaugos, bendradarbiavimo sutartį su būrelio vadovu turės pasirašyti įstaigos vadovas.

S.Vancevičienė: Jeigu susirenka grupė tėvų, norinčių darželyje tam tikro būrelio, galima kreiptis į įstaigos vadovą ir būrelis turėtų būti įkurtas. Jo vadovą galėtų rasti ir patys tėvai.

Gydytojo pažyma už dvi dienas?

Vaikas suslogavo, dvi dienas palaikiau ji namie (turiu galimybę kartais dirbti iš namų), ir slogos kaip nebūta. Vaiką išvedžiau  į darželį visai sveiką, o auklėtojos užsipuolė, kad turiu atnešti gydytojos pažymą, patvirtinančią, jog vaikas sveikas. Sako, ateityje būtinai turėsiu tas pažymas pristatinėti. Tad negi vaiką dėl menkiausios slogos tempti į polikliniką, kurioje jis gali pasigauti ir daug rimtesnių bacilų?

D.Dagys: Taip, nesmagu sakyti, bet vaikui susirgus sveikatos pažymą pristatyti bet kokiu atveju reikia. Darželis turi būti tikras, kad jį lanko tik nesergantys vaikai, na, o tėvai nėra specialistai, kurie gali nustatyti, ar jų vaikas tikrai pasveikęs.

S.Vancevičienė: Klaipėdoje gydytojo pažymos už kelias praleistas dienas tikrai nereikalaujame. Pažyma reikalinga, kai dėl ligos lankotės pas gydytoją.

Nesinori mokėti, nes nevalgo

Vaikas darželyje niekuomet nevalgo pusryčių. Gal būtų galimybė už juos nemokėti?

D.Dagys: Tokios galimybės nėra. Vilniaus miesto savivaldybės tarybos sprendimu yra nustatytas visos dienos mokestis už maitinimą ir jis dalimis neskaidomas.

S.Vancevičienė: Nėra galimybės pasirinkti, ką norite valgyti, ko – ne.

Porcijų dydis nekaitaliojamas

Mano vaikas labai išrankus maistui ir mažai kas jam iš darželio raciono įtinka. Tačiau jam visada įdedama standartinio dydžio porcija. Tad jeigu vaikui iš viso pietų raciono įtinka tik bulvių košė, nejaugi šeimininkė negali jam įdėti dvigubos košės porcijos?

D.Dagys: Darželių maisto porcijų dydis, kaloringumas ir pan. yra griežtai ribojami, valgiaraštis derinamas su Visuomenės sveikatos centru. Išeina, kad kiek vaikui košės priklauso pagal normas, tiek jis jos ir gaus, o ne daugiau.

S.Vancevičienė: Darželyje gaminama tiek patiekalo porcijų, kiek yra vaikų, taigi antra porcija nepriklauso.