Reportažas iš Žindymo kabineto

Sakoma, kad geriausias pientraukis yra kūdikis. Taip pat ir geriausias žindymo konsultantas yra kūdikis. Visgi kartais mamos pasijunta taip sutrikusios, kad joms prireikia ir kitų, vyresnio amžiaus, konsultantų.

Pasakoja Vilniaus gimdymo namų Konsultacinio centro Žindymo kabineto laktacijos konsultantė, akušerė IEVA GIRDVAINIENĖ.

Lietuvoje tvarka tokia, kad jeigu moteriai žindymo nesklandumų kyla pogimdyviniu laikotarpiu, galima kreiptis į ligoninę, kurioje gimdė. Tačiau nėra aišku, kas ten turi ją konsultuoti – ar gydytojas ginekologas arba akušerė, kurie priėmė gimdymą, ar kita akušerė, kuri moterį prižiūrėjo dvi dienas po gimdymo…  Yra mamų savanorių, su kuriomis galima pasišnekėti apie žindymą telefonu, tačiau kartais to nepakanka. O Vilniaus gimdymo namuose įgyvendinome mintį, kad mamos turi aiškiai žinoti, kur gali sulaukti rūpestingos pagalbos.

Tad kokia mama čia ras pagalbą?

Mama, kuriai tereikia palaikymo

Būna, kad lyg ir viskas gerai, bet mama vis tiek savimi abejoja – gal ji kažką daro ne taip, gal nederamai įduoda krūtį, gal vaikelis netinkamai ją apžioja, gal negauna pakankamai pienelio… Pavyzdžiui, nuotraukose, kuriose vaizduojamas taisyklingai žindantis kūdikis, jo abi lūpytės atvėpusios, tarsi širdelės formos, o šiai mamai atrodo kitaip.

Kas laukia? Tokiai mamai pakanka ją išklausiusio specialisto patvirtinimo, kad viskas yra gerai. Palaikymas jaunoms mamoms labai svarbus, dažnai joms trūksta pasitikėjimo savimi. O dėl  širdelės formos lūpyčių galima pasakyti štai ką: jei kūdikio lūpos iš prigimties plonos, tai jos žindant atrodo kitaip.

 

Mama, kuriai skauda spenelius

Išties žindant spenelių skaudėti neturi. Jie gali būti jautrūs, tačiau įdavus vaikui krūtį tikrai neturi kilti noras šokti nuo sofos. Jei skausmas yra, reikia susirūpinti, kol kūdikis dar nepažeidė spenelių.

Kas laukia? Žiūrėsime, kas negerai. Tikriausiai tai susiję su netaisyklinga žindymo poza, dėl kurios kūdikis netaisyklingai suima krūtį. Mokysimės jam ją įduoti taisyklingai. Skiriamos pagalbinės priemonės spenelių gydymui.

 

Mama, kuriai trūksta pieno

Įprasta kalbėti ir rašyti, kad pakankamai siūlant kūdikiui krūtį tikrai pasigamins tiek pieno, kiek jam reikės. Visgi retai, bet pasitaiko atvejų, kai pieno kūdikiui tikrai trūksta. Dėl to jis daug verkia, o gal daug miega ir žinda retai – ne kas 3 val., o kas 5–6 val. Ir, žinoma, toks kūdikis, kuriam trūksta maisto, priauga per mažai svorio.

Kas laukia? Siūlome kreipti dėmesį į vaiko sauskelnių turinį – per parą jas reikėtų keisti bent 5 ar 6 kartus, 1-2 kartus per parą jis turėtų ir pasituštinti (žinoma, jei kokią dieną praleidžia, labai sunerimti nereikia). Jeigu sauskelnes keisti reikia rečiau, tikrai galima įtarti, kad maisto trūksta. Naujagimiui palankioje ligoninėje pasisakome tik už žindymą, bet visgi sudėtingais atvejais patariame kreiptis į vaiko gydytoją, kuri paskirs primaitinti pieno mišiniu.

 

Mama, kuri nebesuvaldo situacijos

Būna, mama skundžiasi, kad žindymas ją vargina, kad ji abejoja, ar vaikas pavalgo pakankamai. Kai pasiūlau parodyti, kaip ji žindo namie, ji atsistoja ir vaiką laiko ant rankų labai nepatogiai, net sunku patikėti, kad įmanoma šitaip žindyti… Moteris sako, kad ir namie ji žindo būtent taip, stovėdama, nes sėdint ar gulint kūdikis krūties neima. Žinoma, kad šitaip ji pavargsta! Tikriausiai patyrusi pirmųjų dienų žindymo sunkumus ji atrado tą keistą pozą, kuri jai tiko, o vėliau prie jos priprato. Na, o žmonės – įpročių vergai, ir prie kažko pripratus pradėti elgtis kitaip yra tikrai sunku.

Kas laukia? Tokiai mamai siūlau visgi pamėginti žindyti vaikelį viena iš tradicinių pozų (ant Žindymo kabineto sienos kabo plakatas, vaizduojantis visas jas). Tiesa, pradžioje moteris dažnai nori prieštarauti patarimams ir daryti savaip, neva jai kitaip neišeina, bet vėliau visgi persiauklėja.

 

Mama, kuriai – pieno atoslūgis

Dažniausiai į Žindymo kabinetą kreipiasi mamos, kurių vaikai visai maži, kelių savaičių. O antroji besikreipiančiųjų banga – tos, kurių kūdikiams baigiasi antras ar prasideda trečias mėnuo. Tuo metu pieno gamyba kiek sumažėja, o kūdikis vystosi sparčiai, tad kurį laiką jam tikrai gali tekti žįsti intensyviau, kol pieno gamyba susireguliuos. O gal kūdikis tiesiog tapo gudresnis, pradėjo domėtis aplinka, nori dairytis aplink, o mamai atrodo, kad jis muistosi dėl pieno stygiaus?

Kas laukia? Paprastai išsiaiškiname, kad reikia tiesiog palūkėti, ir viskas susitvarkys. Bet, žinoma, būtina stebėti, ar vaikui reikia ne mažiau nei minėtų penkerių sauskelnių per parą. Buvo toks atvejis: kūdikis per trečią mėnesį priaugo vos 300 g, atrodytų, mažai, juk nuolat rašoma, kad pirmaisiais mėnesiais jie turėtų priaugti maždaug po 1 kg. Tačiau su mama pašnekėjome, kad pirmąjį mėnesį jis priaugo net 1500 g, visą laiką buvo linksmas, energingas, vadinasi, viskas jam gerai.

 

Mama, susilaukusi dvynukų

Taip, dvynukus žindyti nelengva, ypač pradžioje, kol mama apsipranta su nauja situacija. Reikia nusiteikti, kad ne viskas pavyks iš karto. Pradžioje paprasčiau žindyti vaikučius po vieną, tačiau vėliau patogiau žindyti abu kartu (tai įmanoma sėdint, vaiką tarsi pasikišus po pažastimi).

Kas laukia? Neretai dvynukus mamos ir žindo, ir primaitina mišinuku, bet tikrai yra ir tokių, kurios sugeba abu vaikelius maitinti vien savo pienu.

 

Mama, kuriai tikrai blogai

Mastitas (ūminis infekcinis uždegimas) pasitaiko retai, bet visgi tokių atvejų būna, ir tai yra blogiausia, dėl ko kreipiamasi į Žindymo kabinetą. Vienareikšmio atsakymo, kodėl išsivysto mastitas, nėra. Kai kurios moterys tikrai turi polinkį juo sirgti (sirgo žindydamos pirmąjį, susirgo ir susilaukusios antrojo…). Kai kurios tiesiog susiduria su infekcija, kurių aplinkui netrūksta, o jei dar speneliai pažeisti, tai vartai jai atviri.

Būna, kad žindyvei vieną krūtį pradeda mausti, ji jaučia pokyčius, ir tada kūdikiui vis duoda kitą krūtį. Tačiau turėtų būti atvirkščiai – būtent ta krūtis, kurią maudžia, turėtų būti darbinė.

Kas laukia? Prireikus atliekama krūtų echoskopija. Jeigu jau prasidėjęs mastitas, gali prireikti ir gydymo antibiotikais. Jie skiriami tokie, kurių vartojimas suderinamas su žindymu. Kartais moteris dėl pūlingo mastito net guldoma į stacionarą kartu su kūdikiu.

Tikrai galima ir persirgus mastitu toliau sėkmingai tęsti žindymą! Tokių sėkmės istorijų  nemažai. Žindymo tęsti nepavyksta tuomet, jei mama nesulaukia reikiamos pagalbos arba pati nuleidžia rankas.

 

Mama, kuri… nebenori žindyti

Į Žindymo kabinetą kreipiasi ir tos, kurios nori gražiai nutraukti žindymą, kai kūdikiui sueina 5–6 mėn. Tai anksti į darbą grįžtančios mamos, į kabinetą buvo užsukusi ir ne viena estrados žvaigždė.

Kas laukia? Žinoma, tokioms mamoms pasiūloma žindyti toliau, galbūt pasiimti vaiką su savimi į gastroles, bet jei mama būna tvirtai nusprendusi, kad žindymo pakaks, – padedu jai sudaryti žindymo nutraukimo planą. Kad jis būtų sklandus ir nesukeltų nei vaikui, nei mamai streso, žindymo nutraukimą reikia pradėti rimtai planuoti dar prieš gerą mėnesį.