Ar galima visur imti mažylį kartu?

Šiais laikais kūdikiai ir lėktuvais į užsienius skraido, ir į rimtus renginius vaikšto. Tik ne visada jie patys ir aplinkiniai lieka tuo patenkinti. Taigi kur su mažyliu galima keliauti drąsiai, o kada geriau susilaikyti?

su-kudikiu-i-renginius

1 klausimas. Ar mamos gali neštis kūdikius į įvairiausius renginius, o gal jiems tinkami tik vaikams ir šeimai skirti renginiai?

Viskas, kaip žinoma, priklauso nuo progos. Jeigu renginys skirtas suaugusiems žmonėms, jame garsiai groja muzika ir alkoholis liejasi laisvai, akivaizdu, kad vaikų ten būti neturėtų. Taip pat jiems ne vieta rimtuose oficialiuose renginiuose, kaip, pavyzdžiui, Nepriklausomybės metinių minėjimas ar prezidento inauguracija (ten galėtų dalyvauti nebent paties prezidento vaikai). Kuo renginys oficialesnis, tuo mažiau vaikai ten laukiami.

Knygos pristatymas ar parodos atidarymas nėra labai formalūs renginiai. Šiuo atveju tai, ar galima ten imti vaiką, priklauso nuo jo būdo. Jeigu jis nuolat zyzia, reikalauja dėmesio ar mėgsta garsiai ir provokuojamai bendrauti, tada, savaime suprantama, jis neturėtų eiti į renginį, kad netrukdytų kitiems.

Prieš kokius 10 metų buvo madinga mažus vaikus „vesti į aukštuomenę“, juos su kažin kuo supažindinti ar kažin ką jiems parodyti. Dabar, man atrodo, tokios tendencijos susilpnėjusios, vaikų tokiuose renginiuose mažiau.

 2 klausimasJeigu žmogui trukdo vaikas, kuris su tėvais viešoje vietoje sėdi šalia – ar galima duoti jam pastabą? Kaip ją formuluoti?

Veikaluose apie etiketą neteko skaityti rekomendacijų panašiais klausimais. Mąstant logiškai, vaikai gali kliūti kai kuriems perdėtai jautriems žmonėms, ir tai jau bus tų žmonių, o ne mažylio tėvų, problema. Tačiau jeigu vaikas tikrai elgiasi nekultūringai ir trukdo klausytis pranešėjų ar pan., pastabą duoti būtų natūralu. Ją reikėtų išsakyti ramiu tonu ir adresuoti tėvams, padaužai negirdint. Tai turi būti prašymas, o ne reikalavimas. Griežtesnė pastaba tikrai sukels tėvų pasipriešinimą, nes bet kurie gimdytojai instinktyviai norės apginti savo atžalą, kad ir koks negražus būtų jos elgesys.

3 klausimasAr tikrai žindyti kūdikį galima visur ir visada, kai tik to prireikia?

Maždaug prieš 20 metų Anglijoje šis klausimas buvo svarstomas net ir parlamente. Buvo sutarta, kad motinoms leidžiama žindyti kūdikius bet kokioje aplinkoje, be to, ta aplinka turi joms sudaryti tam palankias sąlygas. Daugelyje vakarų šalių dabar toks elgesys tapęs norma. Vis dėlto šis klausimas gana kontroversiškas, nes toks vaizdas kai kuriuos aplinkinius gali šokiruoti, sukelti jiems ne tik gražių emocijų. Tad, manau, Lietuvos visuomenė dar nėra tokiems vaizdams pribrendusi. Ramiai žindyti kūdikį prekybos centre ant suoliuko, nesulaukiant piktų žvilgsnių ir pastabų, mūsų šalyje mamoms išeis tik po kokių dvidešimties metų.

Konsultavo Etiketo žinovas Giedrius Drukteinis