Eime tvarkytis kartu!

Auginant mažylį neapleidžia jausmas, jog viską darai priešokiais ir ne iki galo – tai pusę indų stirtos suplovei, tai pusę stalo nuvalei... Bet daugelį darbų galima nuveikti ir su mažyliu. Siūlome pabandyti.

 

 Vaikas padeda tvarkytis

Svarbu tik sudominti mažylį, ir jis įsitrauks į jūsų siūlomą veiklą. Juk mama vaiko prašo ne tyliai pažaisti vienam, kol ji nudirbs visus darbus, o jai padėti – dirbti kartu. Taip be didelių pastangų bus ugdomas savarankiškumas, atsakomybė, pasitikėjimas savimi. Tik dirbdami kartu galėsite pripratinti mažylį prie tvarkos. Ką jau kalbėti apie kartu praleistą laiką ir bendrystės jausmą.

Imamės darbo!

Ką gali mokėti dvimetukas? Ogi ne tiek jau ir mažai, kaip mums gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio.

X Klojame lovą. Antklodę mažam žmogučiui pakelti bus tikrai per sunku, bet pagalvę nunešti į patalynės dėžę arba gražiai ją padėti jis jau tikrai gali. Kad dirbti būtų smagiau, galite papasakoti vaikui trumpą istoriją, kaip šie geradariai (pagalvė ir antklodė) jį apsikabina ir saugo nuo blogų sapnų.

X Šluostome dulkes. Ne tik nuo žaisliukų ar jų lentynėlės. Kur kas įdomiau nuvalyti stalą, ant kurio sudėtos mamos knygos, ar veidrodį, prieš kurį kas rytą visa šeima šukuojasi plaukus. Jis  aukštai? Ne bėda visada galite pasiūlyti mažyliui palypėti ant kėdės. Tik būkite šalia, kad prireikus  spėtumėte jį  pagauti.

X Skalbiame. Šiais laikais šį titanišką darbą atlieka skalbimo mašinos. Tačiau mažylis gali jums padėti surūšiuoti baltus ir spalvotus drabužėlius – tai bus dar ir puiki proga prisiminti jau žinomas spalvas arba susipažinti su naujomis.

X Laistome gėles. Jei auginate daug gėlių, leiskite vaikučiui pasirinkti, už kurias gėles jis norėtų būti atsakingas. Kad ir koks laistymas būtų įdomus, jis gali pabosti, nes dvimetukui ilgai išlaikyti dėmesį ir užsiimti ta pačia veikla dar gana sunku.

X Plauname indus. Tikėtis, kad indai bus labai švarūs nereikia – juk vaikas dar tik mokosi juos plauti. Tik neduokite mažyliui aštrių stalo įrankių ar stiklinių indų, kuriems netyčia sudužus vaikas gali susipjaustyti. Jei naudojatės indaplove, galite kartu į ją sudėti indus.

Kad būtų smagiau

X Tegu mažylis turi savo darbo įrankius. Taip jis pasijus esantis svarbus ir lygiavertis šeimos narys, o savo rankomis nuvalytos spintelės ar veidrodžio nesinorės teplioti.

X Eksperimentuokite ir leiskite pajusti klaidų skonį. Tegu mažylis savo akimis pamato, kad paskubomis nuvalytas veidrodis nešvytės taip gražiai, kaip norėtųsi.

X Netaisykite klaidų matant mažajam darbininkui. Antraip jis nusivils savo darbu ir, bijodamas padaryti dar kartą netinkamai, tiesiog nebenorės to daryti.

X Nedejuokite prie vaiko, kaip sunku tvarkytis arba kaip jums viskas nusibodo. Mažieji akylai stebi tėvų emocijas, o po to mėgdžioja, koks vargas yra tvarkytis.

X Visada džiaukitės tvarkymosi rezultatais ir skirkite laiko „poilsiui“, pvz., kartu išgerkite arbatos su sausainiais, pavartykite knygelę. Taip poreikis tvarkytis įsiprasmins kaip malonumas.

Konsultavo psichologė Dovilė Jankauskienė