10 simptomų, kurių negalima ignoruoti

Yra tėvų, kurie vaikui susirgus vadovaujasi „palauk ir gal praeis“ principu. Dažnai būtent taip ir būna, organizmas susitvarko pats. Tačiau laukti galima ne visais atvejais.

15 simptomu

 

1.Jei temperatūra pakyla iki 37,6 laipsnių kūdikiui iki trijų mėnesių, iki 38 – kūdikiui nuo trijų iki šešių mėnesių, virš 39 mažyliui nuo pusės iki dvejų metų. Pediatrai pabrėžia, kad pakilus karščiui, svarbesnis rodiklis yra ne termometro stulpelis, o bendra mažylio būklė. Viena didžiulė išimtis – naujagimiai ir kūdikiai iki trijų mėnesių. Jei jiems karštis pakyla dėl bakterinės infekcijos, pavyzdžiui, šlapimo takų infekcijos, ji gali greitai išplisti po visą organizmą. Nors dažniausiai temperatūra bus pakilusi dėl paprasčiausio viruso, atsarga gėdos nedaro, tad norėdami įsitikinti apsilankykite pas gydytoją tuojau pat. 2.

2.Jei karščiavimo nenumuša vaistai ar jis trunka ilgiau nei 5 dienas. Jei mažyliui sugirdote temperatūrą mažinančių vaistų (acetaminofeno ar ibuprofeno), o skaičiukai termometro langelyje nesumažėja 46 valandoms, apsilankykite pas gydytoją. Tai ženklas, kad infekcija galbūt per stipri, kad organizmas pats ją įveiktų, todėl gydytojas gali atlikti išsamius tyrimus ligos sukėlėjui nustatyti. Karščiavimas, kurį sukelia paprastas virusas ar gripas, paprastai praeina po 5 dienų. Jei karščiuojama ilgiau, net jei nesmarkiai (iki 38 laipsnių), arba jau kurį laiką nukritusi temperatūra vėl pakartotinai šokteli, galbūt dėl to kaltas bakterinis uždegimas (plaučių, sinusų ir kt.), kuriam gydyti reikia antibiotikų.

3.Temperatūra, kurią lydi šie požymiai: sustandėjęs (nelankstus) kaklas, galvos skausmai arba bėrimas, primenantis mėlynes ar mažus raudonus taškelius. Kvieskite greitąją – tai gali būti meningokokinė infekcija ar kitos kilmės meningitas.

4.Bėrimas, primenantis taikinį ar susidedantis iš mažų raudonų taškučių, kurie neišnyksta paspaudus, taip pat be priežasties atsirandančios mėlynės. Apvali rausva dėmė (arba rausvas žiedas), kurios diametras didėja ir yra didesnis nei 5 cm, o jo centras  balkšvas, gali rodyti Laimo ligą. Nedelsdami kreipkitės pagalbos ir išvydę taškelius po oda, kurie gali signalizuoti apie daugelį rimtų bėdų. Be priežasties atsiradusios ir gausiai išplitusios mėlynės gali reikšti kraujo ligas. Žinoma, bėrimas dėmėmis, dažnai šiek tiek iškilusiomis, gali rodyti paprastą alerginę reakciją. Jei mažyliui prie to dar ir sunku kvėpuoti, jis mieguistas ar kaip tik pernelyg įsiaudrinęs, jį reiktų nedelsiant parodyti gydytojui.

5.Pilvo skausmas dešinėje apatinėje pusėje arba kuris prasideda staiga, spazmuoja, tarsi užeina ir praeina. Jei vaikui skauda dešinę pilvo apačią, paprašykite jo pašokinėti – jei tai padaryti labai skauda, gali būti apendicitas. Nors pats apendiksas yra pilvo apačioje, bet skausmas gali prasidėti apie bambą ir migruoti į dešinę.

6.Pamėlynavimas ar spalvos pokyčiai aplink lūpas; apsunkintas kvėpavimas, kuris pastebimas įdumbant krūtinytei ar pilvui; taip pat kvėpuojant skleidžiami garsai: švokštimas, švilpimas, gargaliavimas. Kvėpavimo bėdos rimtesnės, kai garsai sklinda iš krūtinės ar plaučių, ne iš nosies. Grėsmė gyvybei kyla dėl kvėpavimo sutrikimų, kuriuos sukelia užspringimas, alerginė reakcija, astmos priepuolis (tai gali nutikti ir kelių mėnesių kūdikiui), plaučių uždegimas, kokliušas, laringitas ar epigliotitas. Skambinkite greitajai! Jei neatrodo, kad vaiko problema labai rimta, pamėginkite paskaičiuoti, kaip dažnai jis įkvepia. Skaičiuokite 30 sekundžių ir padauginkite iš dviejų. Normaliu laikoma iki 60 įkvėpimų naujagimiui, apie 40 vaikučiui iki metukų, iki 30 nuo metų iki trijų ir apie 24 nuo ketverių iki dešimties.

7.Ištinęs liežuvis, lūpos arba akys, ypač, jei greta šių požymių pasireiškia vėmimas ar niežėjimas. Tai gali rodyti rimtą alerginę reakciją (anafilaktinį šoką). Ištinus gerklei gali tapti sunku kvėpuoti, atsirasti smarki dilgėlinė. Skubiai kvieskite pagalbą ir sugirdykite (geriau suleiskite) vaistų nuo alergijos.

8.Jei nerimą kelia bamba. Kūdikiams pasirodžius sekretui iš bambutės ar atsiradus apie ją paraudimui, pastebėjus rausvas „dešras“ ant pilvo – mažylį reikia skubiai tirti dėl omfalito (bambos uždegimo), kuris pavieniais atvejais gali išlįsti net iki 6 mėnesių amžiaus.

9.Kraujas išmatose ar šlapime visada reikalauja vizito pas gydytoją. Keliaukite pas jį ir jei pastebėjote „kažką“ tekant iš ausų – sekretas rodo, kad trūko būgnelis (dėl traumos ar uždegimo), kartais tokiais atvejais ausies neskauda, bet gydyti būtina.

10.Nukritimas, kai kūdikiui mažiau nei 6 mėnesiai arba jei vyresniam atsiranda akivaizdūs neurologiniai sutrikimai, pavyzdžiui, svaigimas ar sąmonės praradimas, traukuliai, taip pat, jei po to vemiama arba yra kūno sužeidimų, įtariamų lūžių. Būtina apžiūrėti gydytojui, tad važiuokite į artimiausią gydymo įstaigą. Jei po traumos (atrodytų, ir nesmarkios) praėjus 1224 val. vaikas pradeda „saugoti“ ranką arba nenori eiti, reikėtų įsitikinti, ar nėra kaulo skilimo.

Konsultavo pediatrė Aurika Jurevičienė