Nesvarbu, bet… kaip įdomu!

Čia rasite atsakymus į penkis keistus klausimus, kurie vis nedavė jums ramybės.

shutterstock_222453157

1. Kodėl nuslenka pirmieji kūdikio plaukučiai? Iš esmės dėl to paties, dėl ko ir pati po gimdymo imate „šertis“… Kalti hormonai. Nėštumo metu padidėjęs estrogeno kiekis skatina augti ir jūsų, ir mažylio plaukučius, jie mažiau slenka. Pagimdžius estrogeno jūsų organizme staiga sumažėja – taip pat ir kūdikėlio, nes jis nebegauna hormonų iš jūsų. Tad jums abiem prasideda plaukų slinkimo fazė, kuri moksliškai vadinasi telogen effluvium. Kūdikiui ji užtruks apie šešis mėnesius, jums – galbūt ilgiau. Ar mažylis nupliks kaip kulniukas? Tai priklauso nuo jo plaukų sandaros ir nuo to, kada jis ims sėdėti (ir mažiau trinti galvytę į čiužinuką ar kėdutę). Tačiau tuo pat metu auga ir naujų plaukučių atžalynas. Tik nenustebkite – jie gali būti visai kitokie. Daugelio mažylių antrosios „kartos“ plaukai būna tamsesni ir šiurkštesni.

2. Kokia tikimybė, kad kūdikis paveldės mano skruostų duobutes arba vyro duobutę smakre?

Mokslininkai išskyrė daugybę bruožų, kuriuos lemia vienas vienintelis genas. Jei jis dominuojantis, vadinasi, jei jį turite jūs arba jūsų vyras, tikimybė, kad jį perims ir kūdikis, yra iki 50 procentų. Be duobučių skruostuose ar smakre, dominuojančių bruožų sąraše dar yra V formos plaukų linija kaktoje, gebėjimas susukti liežuvį vamzdeliu, ypatingas sąnarių lankstumas, už nykštį ilgesnis antrasis kojos pirštas. Tačiau

„fifty-fifty“ kai kam atrodo gana menki šansai. Jie dar sumažėja, jei turite „kompleksinę“ bruožo versiją, nulemtą tiek genų, tiek aplinkos. Kaip žinoti? Jei tą bruožą turi ir jūsų mama ar tėtis, kurį jie  taip pat paveldėjo iš savo gimdytojo, galite būti tikra, kad tai dominuojanti forma.

3. Kodėl kūdikis miegodamas taip daug sukiojasi? Ne vienąsyk radote mažylį miegantį iškištomis pro lovytės grotas kojomis? Arba tos kojos atsiranda ant pagalvės? Pasirodo, įvairios miego stadijos kūdikiams keičiasi dažniau nei suaugusiems, ir kiekvienos pabaigoje mažylis trumpam prabunda. O prabudęs – apsiverčia kaip blynelis keptuvėje…

 

4. Kodėl pasikeičia akučių spalva? Naujagimių akyse nėra pakankamai rusvo ar gelsvo pigmento, vadinamo melaninu, tad galutinio rezultato teks palūkėti. Mėlynose ar pilkose akyse melanino nėra beveik iš viso. Tačiau kai kurių mažylių rainelė – spalvotoji akies dalis – per pirmąjį pusmetį arba metus jo ima gaminti daugiau ir akys patamsėja. Retkarčiais pigmentacijos procesas trunka iki pat pilnametystės. Mėlynakiai ir pilkaakiai paprastai turi ir šviesią odą, kuri gerai sugeria vitaminą D iš saulės, ir tai padeda formuotis sveikiems kaulams. Kita vertus, tamsiaakiai ir tamsesnės odos savininkai rečiau suserga melanoma.

5. Kodėl aš užuodžiu sauskelnių turinį, o mano vyras – ne? Tikriausiai jis neapsimetinėja. Moterų uoslė išvystyta geriau, todėl jos geriau užuodžia ir skiria kvapus. Tyrimai patvirtina, kad jos tikrai geriau užuodžia skatolą (pagrindinį fekalijų kvapo komponentą, kuris, beje, naudojamas ir kvepalų gamyboje). Nemenką vaidmenį atlieka hormonai – ovuliacijos ir nėštumo metu, kai padidėja estrogeno kiekis, paaštrėja ir uoslė. Bet, ei, ei, ei – tėvelius galima išmokyti atskirti kakutį iš vaizdelio arba svorio!