Kaip prižiūrėti naujagimio bambutę?

Bambutės priežiūra visai nesudėtinga. Tačiau naujai „iškeptiems“ tėveliams tai – tikras išbandymas. Juk baugu, kad gali ką nors padaryti netinkamai ir mažyliui pakenkti. Ką reikia žinoti?

bamba1 maza

Bambutė – virkštelės dalis. Perkirpus virkštelę, jos liekana užspaudžiama spaustuku. Jei iš gimdymo namų su kūdikėliu grįžote vos po poros dienų, naivu tikėtis, kad jos liekana bus jau nukritusi, o žaizda – užgijusi. Kada tai tiksliai įvyks, atsakyti sunku. Vieniems naujagimiams pakanka savaitės, o kitiems prireikia ir kelių savaičių. Virkštelės spaustukas būna tol, kol su juo nukrinta bambos liekana. Nesibaiminkite – spaustukas naujagimiui netrukdo. Tačiau rekomenduotina virkštelės liekanos po sauskelnėmis nepakišti, mat po jomis šilta ir drėgna – palanku veistis bakterijoms, be to, dar ir stabdo džiūvimo procesą. Tad liekanėlę reikia laikyti sausai.

Kol virkštelės liekana dar nenukritusi ir žaizda neužgijusi, kruopščiai laikykitės švaros. Kartais tėvams kyla klausimas, ar reikia virkštelės liekaną kaip nors sukinėti, kad ji greičiau nukristų? Pasirodo, specialiai įvykių skubinti nereikia. Tačiau ir bijoti nereikia – valant virkštelės liekaną tikrai galima pajudinti, pasukti į vieną ir į kitą pusę. Dažniausiai valant virkštelė ir nukrinta.

 

Vanduo ar kalio permanganatas?

Dar neužgijusią bambutę būtina valyti kasdien. Pagal naujausias PSO rekomendacijas jos priežiūrai pakanka vandens. Kalio permanganato tirpalas, kurį anksčiau išrašydavo gimdymo namuose visiems naujagimiams,  nebeskiriamas, nes įrodytas galimas toksinis poveikis. Tačiau Lietuvoje vis dar nemažai gydytojų siūlo valyti bambą 75 laipsnių spiritu, kuris ir džiovina, ir dezinfekuoja. Mat kol bambutė dar nėra užgijusi, į ją nesunkiai gali patekti infekcija ir susiformuoti pūlinukas, o tada – prasidėti uždegimas. Todėl geriau bambutę valyti ilgiau nei per trumpai.

Kartais taip nutinka, kad išoriškai bamba atrodo jau užgijusi, o paspaudinėjus aplink ją, pasirodo šlapiavimas, kraujingos arba pūlingos išskyros. Tai ženklas, kad ji dar nėra visiškai užgijusi. Todėl išvalę nebijokite dar ir paspaudinėti aplinkui – mažyliui tikrai neskauda.

Maudyti mažylį galima su visu spaustuku – žinoma, jokio vandens į pilvo ertmę nepribėgs… Bet atminkite – norint, kad virkštelės liekana greičiau nudžiūtų, nereikia naujagimio labai ilgai mirkyti. Po maudynių reikėtų  bambutę dezinfekuoti ir išsausinti. Liekanai nukritus susidaro šašas, kuris po maudynių atmirksta ir lengviau nusiima.