5 klausimai apie vaikų maitinimą darželiuose

Kai kurie tėvai atsimena, kaip prieš daug metų darželiuose būdavo primygtinai raginami suvalgyti visą lėkštę burokėlių sriubos, kurios negalėjo pakęsti, ar išgerti stiklinę pieno su viršuje susidariusia šlykščia plėvele... O kaip darželiuose valgyti sekasi mūsų vaikams?

1.Ar vaikams geriau pusryčius valgyti namie, ar darželyje?

Vienareikšmio atsakymo nėra – vieniems patogiau vienaip, kitiems – kitaip. Kai kurie vaikai mėgsta iš ryto jaukiai papusryčiauti drauge su šeima. Kitų namuose tokios tradicijos nėra, visi skuba, o gal ir nesinori valgyti vos prabudus – tuomet maloniau pusryčiauti darželyje su draugais.

2.Būna labai nevalgių vaikų. Kaip sutariate su jais?

Taip, tokių vaikų tikrai yra. Pastebime, kad darželyje suvalgoma kur kas mažiau sriubos, nei išverdama pagal nustatytas normas. Auklėtojos nuolat pasakoja vaikams apie sveiką maistą, nevalgiukus skatina  valgyti su draugais, ir kartais pavyksta. Bet jei vaikas kažko atsisako, jis tikrai neliks alkanas – jeigu nevalgo, sakykim, mėsos, pasiūlome daugiau košės ar daržovių salotų ir pan. Būna ir tikrai kategoriškų nevalgiukų, pavyzdžiui, vienas vaikas kasdien valgė vien blynus. Jam buvo padaryta išimtis – leidome mamai nešti dėžutėje valgio iš namų, ir ji kasdien kepdavo vis kitokios rūšies blynų. Pasitaiko ir kitokių atvejų: mamos stebisi, kad vaikas, kuris namie valgo prastai, darželyje valgo labai noriai.

3.Kaip pasirūpinama alergiškų vaikų mityba?

Tokių vaikų darželiuose vis daugėja, o vietų specialiose ugdymo įstaigose alergiškiems vaikams trūksta. Todėl virtuvės personalas atsiliepia į jų poreikius. Tai nėra labai sudėtinga – tarkim, jeigu pietums ruošiami maltinukai su kiaušiniais, vaikui, kuris alergiškas kiaušiniui, virėja atidės į šalį porą maltinukų be šio ingrediento, ir pan. Reikalinga gydytojo pažyma, kokių produktų vaikui negalima valgyti – jeigu tėvai savo nuožiūra pradėtų prašyti, kad vienam neduotume to, kitam – ano, situacija taptų pernelyg sudėtinga.

4.Ar galima į darželį atsinešti gimtadienio vaišių?

Mūsų darželyje sutarta, kad per vaiko gimtadienį tėvai, jei nori, atneša namuose keptą pyragą, vaisių. Tortai pas mus nepageidaujami (juose gali būti ingredientų, kurie ne visiems vaikams tinka, be to, ne visuomet aišku, ar tortas šviežias). Bet kurioje ugdymo įstaigoje, ruošiantis vaišėms, reikėtų pasiklausti pedagogo, kokia nusistovėjusi tvarka.

5.Ar tėvai nesiskundžia, kad darželio maistas vaikams nepatinka?

Dažniau jie mus pagiria, būna, ir recepto paprašo. Juk nedaug mamų turi galimybių namie gaminti tiek patiekalų iš tokių kokybiškų bei šviežių produktų, kaip ugdymo įstaigose – pas mus ir mėsa kasryt pristatoma šviežia, ir šaldytų produktų nenaudojame, ir racionas tikrai įvairus.

Vaikų lopšelio-darželio „Lazdynėlis“ direktorė Elena Markevičienė