Viduriavimas nuo uogų

1 m. 2 mėn. vaikiukui labai patiko braškės, užaugintos močiutės darže. Jis jų valgė daug, ir aš maniau, kad tai naudinga. Netrukus po to ėmė labai viduriuoti, be to, daug verkė ir blogai jautėsi net dvi dienas. Buvome išvažiavę pas senelius ir į gydytoją kreiptis negalėjome, tad kaip reikiant prisinervinome... Kaip kitą sykį neperdozuoti vasaros gėrybių ir ką daryti, jei ims varginti viduriavimas?

Mažam vaikui pirmą kartą naujų produktų paragauti reikėtų duoti nedideliais kiekiais, nes nežinome, kuriems jis gali būti alergiškas ir ko gali netoleruoti. Ir net jeigu vaikas naujam produktui nėra alergiškas, didelis jo kiekis gali sukelti neigiamą organizmo reakciją.

Jūsų vaikelio sunegalavimo priežastis gali būti ne tik per daug suvalgytų uogų, bet ir tai, kad jos buvo nenuplautos – dažnai manoma, jog nuosavo sodo ar daržo gėrybės tikrai švarios, tačiau ant jų (arba ant rankų, kuriomis jos dedamos į burną) gali būti viduriavimą sukeliančių bakterijų. Būtent dėl šios priežasties vasarą viduriuojančių vaikų padaugėja. Be to, bakterijų ant uogų (ir visų kitų produktų) gali atsirasti tuomet, jei jie karštą vasaros dieną kelioms valandoms paliekami neuždengti ant stalo, o ne šaldytuve.

Kai vaikas suvalgo kažką netinkamo ir pradeda viduriuoti, iš karto labai išsigąsti nereikėtų – viduriavimu, kaip ir vėmimu, organizmas stengiasi greičiau atsikratyti jam nepatikusio produkto, kad vėl viskas būtų, kaip reikiant. Dažnai, atsikračius nepageidaujamo turinio, per dieną ar dvi viduriavimas praeina. Neretai tuo metu vaikas visai gerai jaučiasi, žaidžia, temperatūros neturi, tiesiog dažniau laksto atsisėsti ant puoduko. Į gydytoją reikėtų kreiptis, jei vaikas viduriuoja ilgiau nei dvi dienas, jei turi daugiau nei 38 ºC temperatūros ir tiesiog jei jums dėl jo neramu.

Svarbiausia, kai vaikas viduriuoja, – duoti jam gerti daug skysčių, nes viduriuojant daug jų netenkama. Geriausia duoti gerti specialių viduriuojantiems vaikams skiriamų rehidratacinių tirpalų (jie parduodami vaistinėse) arba mineralinio vandens, bet naudingos bus ir įvairios arbatėlės bei kiti gėrimai.

Kitas reikalingas žingsnis, atkūrus skysčių balansą vaiko organizme, – atkurti gerųjų bakterijų balansą. Dėl to reikia duoti vaikui gerti probiotikų (gerųjų bakterijų). Jie padeda gydyti viduriavimą – mažiau lakstoma į tualetą ir trumpesnį laikotarpį viduriuojama. Beje, vartojami profilaktiškai, jie padeda išvengti viduriavimo. Be to, pasižymi antialerginiu poveikiu.

Močiutė dar gali sakyti, kad viduriuojančiam vaikui tiks anglies tabletės, bet jos šiuo atveju neveiksmingos, o probiotikų nauda dabar visur pripažįstama.