Kada šeimos gydytojo neužtenka

Paprastai mūsų vaikų peršalimo ligas gydo šeimos gydytojai ir gydytojai pediatrai. Bet juk dar yra LOR gydytojai, kurių specializacija – ausų, nosyčių ir gerklyčių ligos, taip pat plaučių ligas gydantys vaikų pulmonologai. Gal kartais jie mums būtų naudingesni?

Adenoidai, alergija ir kitos priežastys

Konsultuoja pediatrė Aurika Jurevičienė

Nėra kriterijų, iš kurių būtų visiškai aišku, kada vaiką dar gydo šeimos gydytojas (pediatras), o kada jį jau siunčia pas LOR gydytoją. Štai keletas dažniau pasitaikančių atvejų, kai išrašome siuntimą pas LOR gydytoją, kad jis patikslintų diagnozę ar pakoreguotų gydymą:

X Kai viršutinių kvėpavimo takų liga, tarkim, ausų uždegimas ar sinusitas, nuolat kartojasi.

X Jeigu po persirgtos infekcijos kyla įtarimų, kad kažkas negerai, tarkim, po ausų uždegimo ar sinusito vaikas prasčiau girdi.

X Kai turime įtarimų dėl streptokokinės infekcijos, nes pirminio lygio gydytojai negali paimti pasėlio iš nosies ar tonzilių ir atlikti tyrimo nemokamai.

X Komplikuotų atvejų nebūna labai daug, o viena dažniausių LOR konsultacijų priežastis – recidyvuojantis (t. y. pasikartojantis) adenoiditas. Tokiais atvejais LOR gydytojo klausiame, ar nėra išvešėjusių adenoidų, o gal jis mato nosiaryklės gleivinės pažeidimą, kuris būdingas esant gastroezofaginiam refliuksui (skrandžio patologijai).

X Gana dažnai vaikus pas LOR gydytoją siunčiame ir įtardami alergiją. Nosies gleivinės pažeidimus, kurie būdingi alergijai, mato ir šeimos gydytojai, bet paprastai prašome LOR gydytojo patikslinimo.

Ko paprastas gydytojas nemato?

Adenoiditas – tai adenoidų uždegimas, kuris dažniausiai pasireiškia knarkimu, gleivių tekėjimu ne per nosį, o per užpakalinę ryklės sienelę (todėl vaikas kosi; gydytojas tai pamato, apžiūrinėdamas gerklę), laikui bėgant net ima keistis vaiko veido forma.

Šeimos gydytojas nemato, kokia yra vaiko adenoidų būklė, – tam reikia į gerklytę lįsti giliau naudojantis endoskopu ar su specialiu veidrodėliu. Taip pat LOR gydytojas sprendžia, ar nereikia adenoidų operacijos.

Lygiai taip pat, jei vaikas prikimęs dėl neaiškios priežasties, LOR gydytojas gali įlįsti giliau ir apžiūrėti balso stygas, pamatyti, ar ant jų nėra refliuksui būdingų pažeidimų, ar nematyti ataugėlių ant balso klosčių.

Apgaulinga liga ir sinusitas. Kartais šeimos gydytojas jį tik įtaria, tačiau nemato, kas vyksta po nosies kriauklėmis, o LOR gydytojas gali tai pamatyti.

O gal pas pulmonologą?

Vaikų pulmonologai gydo užsitęsusį ar lėtinį bronchitą, plaučių uždegimą, bronchų astmą ir pan.

Dažniausiai vaikai kosi dėl viršutinių kvėpavimo takų patologijos, dėl slogos ar išvešėjusių  adenoidų, o tai – LOR gydytojo sritis. Tačiau jei mažajam peršalus kosulys užsitęsia kelias savaites ir LOR gydytojas sako, kad nosiaryklėje patologijos nemato, būtina konsultuotis su pulmonologu. Kartais ta konsultacija reikalinga tiesiog dėl to, kad mes, pirminės grandies gydytojai, negalime skirti nemokamų tyrimų dėl mikoplazmų, chlamidijų ar kokliušo (šių tyrimų galime siųsti ir pas infekcinių ligų gydytoją).

Mamos klausimas

Vaikas, pradėjęs lankyti darželį, daug serga, šeimos gydytoja kaskart skiria tokį patį gydymą ir negali nieko patarti, kaip situaciją pagerinti, bet siuntimo pas LOR gydytoją nepasiūlo. Ar galiu jo prašyti pati?

Tokio dalyko, kaip profilaktinė LOR gydytojo apžiūra, nėra. Turi būti iškilę konkrečių klausimų, į kuriuos negali atsakyti šeimos gydytojas, ir tuomet jis tikrai siunčia konsultuotis pas specialistą. Jeigu šeimos gydytojas nemato tokio reikalo, siuntimą kažin ar gausite.

Kad peršalimo ligos atsitrauktų, reikia rasti jų priežastį. Tačiau jei šeimos gydytojui niekas įtarimo nekelia ir jis sako, kad pirmaisiais metais darželyje vaiko ligos neišvengiamos, tai ir LOR gydytojas jūsų neišgelbės ir daugiau imuniteto neįkrės. Tikrai neverta vaiko pas jį vesti dėl paprasto viruso.

Galbūt tėvams atrodo, kad jie visas priemones nuo peršalimo jau žino, išbandė ir norėtų kažko „įdomesnio“, tačiau vis tik užklupus virusinei slogai su kosuliu geriausiai veikia tie patys visiems žinomi dalykai: nosies higiena, inhaliacijos, gausus skysčių vartojimas, nes jie skystina gleives, o peršalus svarbu, kad jos lengviau pasišalintų kosint. Taip pat gleives skystinti padeda tam skirti vaistai. Kantriai gydykite mažylį, ir galbūt jam neprireiks antibiotikų.

Kartais vos išsveikęs vaikas pasigauna kitą virusą, ir tėvams tada atrodo, kad jo liga ne nauja, o tęsiasi senoji. Rūpinkitės imunine sistema, ir anksčiau ar vėliau ji nebepasiduos kiekvienam virusui.