Antibiotikai – ne dėl visa ko

Antibiotikų girdyti vaikui nesinori, bet kartais to juk reikia...

Mūsų dukrai gydytoja gana dažnai išrašo antibiotikų. Mes tvarkingai juos vartojame, nors draugė mane protina, kad tai tiesiog baisu. Kaip šiuos vaistus vartoti veiksmingiau ir sumažinti jų šalutinį poveikį?

Atsako pediatrė Aurika Jurevičienė: Neprotingas žingsnis lieka neprotingas abiem atvejais – ir kai vaistais piktnaudžiaujama, ir kai jų atsisakoma tuomet, kai tikrai reikia. Mažam vaikui rimtos ligos sukelia tikrai rimtų komplikacijų, tad jį saugoti turėtų būti tėvų pareiga. Saugoti nuo ligų, o ne nuo vaistų!

Kita vertus, lazda visada turi du galus, ir medikai šito nė nemano neigti. Neatsakingas antibiotikų vartojimas gali tapti priežastimi to, kad bakterijos ims nebebijoti vaistų.

Beje, pasaulyje nemažai svarstoma ir apie dažnai nereikalingą antibakterinių priemonių naudojimą buityje. Tarkime, antibakterinis muilas naikina ne tik blogąsias, bet ir gerąsias bakterijas, taigi prausdamiesi juo  didiname natūralų bakterijų disbalansą.

Kaip gerti antibiotikus?

X Svarbiausia nenutraukti gydymosi per anksti. Kartais jau po kelių dienų vaikui pagerėja, ir tėvai nusprendžia „tos chemijos“ nebeduoti. Tačiau nesunaikintos bakterijos toliau dauginasi ir vėl veikia sveikatą. Be to, išlikusios gyvos jau būna atsparios tam antibiotikui.

X Reikia gerti paskirtą dozę jos nemažinant, antraip nesusidarys pakankama antibakteriškai veikianti koncentracija ir vaisto poveikio tiesiog nesulauksite. Reikia gerti paskirtais intervalais, kad organizme visada būtų pakankama antibiotikų koncentracija.

X Reikia tiksliai išsiaiškinti, ar vaikui skirtą antibiotiką reikia gerti prieš valgį, po valgio ar valgant. Kai kuriais atvejais tai gali būti labai svarbu, nes vaistas gali netekti savo savybių arba imti graužti skranduką. Antibiotikus reikia užgerti vandeniu, tam itin netinka grynos sultys, o ypač greipfrutų. Vartodami šiuos vaistus apskritai gerkite pakankamai vandens, kad organizme greičiau vyktų jų apykaita ir pasišalintų toksinės medžiagos. Be to, antibiotikai trukdo įsisavinti vitaminus iš maisto, todėl baigus gydymosi kursą verta nupirkti vaikui vitaminų.

X Negalima nei antibiotikų, nei kitų vaistų derinti su medikamentais, slopinančiais vaistų rezorbciją žarnyne. Dažniausiai tai būna „Smecta“, anglies tabletės. Apskritai kiekvienas vaistas geriausiai veikia vartojamas atskirai, tad kiti vaistai lai truputį palaukia.

X Būtina atkurti gerųjų bakterijų kiekį. Šie vaistai žudo viską – gerąsias bakterijas taip pat. Be to, antibiotikų vartojimas sukelia disbiozę ne tik žarnyne, bet ir kitose gleivinėse, o nuo to labai priklauso imunitetas. Tad norint atkurti gerųjų bakterijų kolonijas, reikia papildomai gerti probiotikų. Jie padeda išvengti vieno dažniausių antibiotikų sukeltų šalutinių reiškinių – viduriavimo. Gerųjų bakterijų mažyliui duokite likus 2–3 val. IKI arba PO antibiotikų vartojimo. Probiotikus vartokite apie dvi savaites.