Probiotikai ir imunitetas

Apie vieną iš imuniteto stiprinimo būdų.

Mano trejų metų dukra pradėjo lankyti darželį. Žinoma, serga ir serga. Visokiais būdais stengiamės stiprinti jai imunitetą. Kol kas negrūdiname (atidėjome vasarai), tačiau stengiamės, kad sveikai maitintųsi, išmėginame liaudiškus receptus, nusipirkome papildų iš vaistinės. Girdėjome, kad imunitetą pastiprinti galima ir probiotikais. Ar tikrai?

Pediatrė Aurika Jurevičienė:

Imunitetas formuojasi visą gyvenimą ir periodiškai gali tai susilpnėti, tai sustiprėti. Imuninė sistema gali atpažinti tūkstančius mums svetimų veiksnių ir į juos reaguoti, bet KAIP ji reaguos, priklauso nuo jos būklės. Tad jūs teisūs, reikia ta būkle rūpintis.

Organizmas pasigamina naujų imuninių ląstelių, galinčių įveikti ligas ar virusus, natūraliai (persirgus) arba dirbtinai (pasiskiepijus). Vis dėlto imunitetas – tai ne vien ląstelės. Jo sąvoka kur kas platesnė. Imuninė sistema – tai ir oda, ir gleivės (sustabdo bakterijas, virusus), gerosios bakterijos (normalus jų kiekis papildomai apsaugo nuo blogųjų bakterijų), vadinamoji vidinė apsauga: tonzilės, kraujotakos, limfinė sistema (kovoja su kenksmingais organizmais, patekusiais į žmogaus kūną).

Probiotikai išties gali būti naudingi stiprinant imunitetą (tiesiog nereikia tikėtis, kad jie padės jau susirgus, nes imuniteto perdien nepaveiksi, tai – ilgesnis procesas). Gerosios bakterijos sutvirtina visus organizmo „barjerus“ – žarnyną, gleivines, kurie nusilpsta įsivyravus ne pačiai geriausiai mikroflorai. Probiotikai (t. y. gerosios gyvos bakterijos), patekę į žarnyną, padeda atkurti tinkamą mikroflorą ir žarnyno funkcijas, taip sumažindami infekciją ir padėdami imuninei sistemai tinkamai reaguoti į virusus, taip pat ir peršalimo.

Pasak 2015 m. atlikto tyrimo, probiotikus vartoję vaikai ir suaugusieji patyrė 47 proc. mažiau ūmių viršutinio kvėpavimo takų infekcijų nei vartojusieji placebą. Taigi išties išmintinga mėginti probiotikais saugotis nuo virusų.