Kaip užkirsti kelią ligai?

Esmė aiški: norint, kad vaikas kuo mažiau sirgtų, būtina stiprinti jo imunitetą. Kaip tą daryti?

Pasak gydytojų, formuojantis vaiko imunitetui labai svarbu yra visavertė mityba, t.y. subalansuotas, sveikas maistas. Reikia valgyti daug vitaminų turinčių produktų – vaisių, daržovių, kruopų košių, sėklų, riešutų. Taip pat svarbu vengti perkaitimo, nes perkaitus, o ne peršalus yra didesnė rizika susirgti. Svarbus ir grūdinimas, kambarių vėdinimas, pasivaikščiojimai gryname ore. Tačiau tuo metu, kai daug žmonių serga, reikia vengti ėjimo su vaikais į žmonių būriavimosi vietas, važiavimo visuomeniniu transportu. Vaikai turėtų kuo mažiau bendrauti su sergančiais šeimos nariais.

X Vaiko judėjimas – irgi grūdinimas. Kai mes greičiau judame, greitėja medžiagų apykaita, geriau kvėpuojame, daugiau deguonies patenka į kraują, jį kraujas aktyviau išnešioja po organizmą. Taip visi organai suaktyvinami. Nuo to geriau širdžiai, žarnynui ir visai imuninei sistemai. Vasarą idealu leisti mažyliui basam vaikščioti po žolę, o ir žiemą namie vaikas galėtų kurį laiką pavaikščioti basomis – tikrai nereikia jo versti visą laiką avėti šiltomis šlepetėmis.

X Pirtis taip pat tinka grūdinimui. Kaip nebūtų keista, ji tinka ir mažiems vaikams. Pvz., suomiai beveik visus dar nesulaukusius vienerių metukų vaikus jau veda į pirtį, o penki procentai pirtyje kaitinasi nesulaukę ir mėnesio. Pirtyje dėl temperatūrų skirtumo grūdinasi ir išsivalo visas organizmas. Tik vaikams rekomenduojama pirtyje pabūti 2–3 min. ir  žemesnėje temperatūroje.

X Apipylinėjimas šaltu vandeniu – veiksminga imuniteto stiprinimo priemonė, tik reikia prie jo pratintis pamažu ir sistemingai. Pvz., pradedame tik nuo kojyčių ir jas apipilame vos vos vėsesniu vandeniu. Palaipsniui jį vėsiname.

X Vitaminas C. Niekam ne naujiena, kad ligų profilaktikai nepakeičiamas yra vitaminas C (kurio yra ir šaldytose uogose). Jo nepadauginsime, nes jis nesikaupia organizme, o per didelis jo kiekis pasišalina.

X Probiotikai. Paskutiniais duomenimis, jie organizmui reikalingi, kadangi skatina gerųjų žarnyno bakterijų augimą, o geroji mikroflora tiesiogiai susijusi su imunine sistema.

X Bičių produktai. Ypač tinka, kai kartojasi anginos ir gerklės skausmai. Jie netinkami žmonėms, kurie yra alergiški medui, taip pat netinka vaikams iki trejų metukų.

X Druskų kambarys. Specialistai didesniems vaikučiams taip pat rekomenduoja ir druskų kambarį. Jis tinka ir virusinių kvėpavimo takų profilaktikai, nes stiprina imunitetą. Tinka ir vaikui po ligos, kad ilgiau išliktų sveikas.

X Ir… ledai? Vis labiau pripažįstama, kad puiki gerklytės grūdinimo priemonė ne tik vasarą, bet ir visus metus – ledai. Pasak specialistų, ypač jie tinka dažnai angina sergantiems vaikams. Mažylis šaltus ledus laižo lėtai ir taip grūdina gerklę. O gėrimai su ledukais tam netinka, nes šaltas skystis išgeriamas greitai ir taip priverčia gerklytę patirti šoką.