Kaip neužsikrėsti?

Kad ir kaip saugotumėte, jūsų mažieji vis tiek gali susidurti su sloguojančiais ir čiaudinčiais asmenimis. O gal net gyvena su jais viename bute ir miega gretimose lovose... Kaip išlikti sveikais tokiomis sąlygomis?

7 saugojimosi nuo peršalimo būdai

1.Gerai plaukite rankas. Grįžus iš kiemo, darželio ar parduotuvės, pasinaudojus tualetu ar prieš valgį įpratinkite vaiką gerai išsimuiluoti rankas ir nusiplauti po tekančiu vandeniu. Plaunant rankutes galioja ta pati taisyklė kaip ir dantukams – reikia laiko. Todėl galite naudoti net smėlio laikroduką.

2.Išrašykite… miego. JAV pediatrijos profesorius RH. Robartsas teigia, kad miego trūkumas kone dvigubai padidina šansus susirgti. Tad pasirūpinkite, kad jūsų mažylis užtektinai ilsėtųsi, o pabendravęs su sergančiais – anksčiau eitų gulti. Labai reikalingas pietų miegas. Jei mažyliui nesimiega, svarbu bent pagulėti, kad ir klausantis muzikos įrašo.

3.Gerai maitinkite. Ne tiek kliaukitės vitaminais ar maisto papildais, kiek mėginkite vaikui įsiūlyti kuo daugiau spalvingų vaisių ir daržovių, turtingų vitaminų ir antioksidantų.

4.Šiltai renkitės. Britų atliktais tyrimais įrodyta, kad aplinkoje cirkuliuojant peršalimo ar gripo virusams, sušalus tikimybė susirgti patrigubėja.

5.Mokykite neliesti akių ir nosies. Burnoje yra fermentų, šiek tiek apsaugančių nuo mikrobų, o štai akys ir nosys tokios apsaugos neturi, todėl per šias vietas virusai dažniausiai ir patenka į organizmą.

6.Mokykite teisingai užsidengti kosint. Kai mažylis kosi, prisidengti burnytę jis turėtų ne delniuku, o alkūne arba dilbiu. Mat jei kosi į delniuką, o paskui viską juo liečia – aplinkiniams vaikams palietus tą patį daiktą virusus pasigauti dar lengviau nei per orą. Jei vaikas prisidengia rankute, mokykite jį tuoj pat ją nusiplauti. Arba liepkite kosėti į servetėlę.

7.Teigiamos emocijos vienareikšmiškai stiprina imunitetą. Prisigalvokime linksmų pramogų, neverkšlenkime, kad reikia eiti į darželį…

Ar padeda kaukė ant veido?

Seilės, o su jomis ir virusai, iš sergančios burnos iškeliauja ne vien tik čiaudint, bet ir tiesiog kalbant, todėl dengti burną ir nosį – prasminga. Tačiau nereikia tikėtis, kad kaukė visiškai sulaikys patį virusą. Tiesiog ji mechaniškai pristabdys didesnius jo srautus. Beje, jei laikysite kaukę ant burnos visą dieną – gali būti tik blogiau, nes kaukė taps mikrobų kaupykla, ligos židiniu. Tad kaukę būtina keisti priklausomai nuo ligos intensyvumo – 2–5 kartus per dieną.

Jei serga nežindanti mama, kaukę būtų geriau užsidėti, kad sumažėtų mažylio užkrėtimo galimybė. Jei suserga žindanti mama, ji su pienu iš anksto aprūpina mažylį antikūnais būtent nuo tos ligos, kuria ir gali užkrėsti… Užsidėti kaukę verta tuo atveju, jei mama serga labai sunkiai ir ūmiai, tuo metu labai padidėja užkrato srautas ir nuo tokios galingos bangos gali negelbėti ir su pienu gaunami antikūnai. Tuomet kūdikis prieš infekciją gali ir neatsilaikyti.

Ką daryti, kad sergantis mažylis neužkrėstų visos šeimos

  • Dezinfekuokite. Ant negyvų objektų virusai gali išlikti gyvybingi kelias valandas. Todėl apžvelkite akimis viską, ką galėjo liesti ligoniukas – žaislus, televizoriaus pultelį, šviesos jungtukus, durų rankenas… Taip, būtų gerai viską perbraukti dezinfekuojančiame tirpale pamirkyta šluoste. Kietus žaisliukus galima išplauti indaplovėje (išskyrus lėles, kurių plaukai gali šito neištverti…).
  • Duokite ligoniukui erdvės… Pasak specialistų, kai kurie virusai nusičiaudėjus ar nusikosėjus gali nukeliauti beveik du metrus. Todėl broliui ar sesei liepkite būti bent jau per rankos atstumą nuo sergančio. Televizorių žiūrėkite nuo skirtingų fotelių, o ne sukritę ant tos pačios pagalvės. Jei vaikai gyvena viename kambaryje, ligos metu juos išskirkite.
  • Nesidalinkite. Daugelis žino, jog negalima naudotis tais pačiais dantų šepetukais, stalo įrankiais, rankšluosčiais. Bet ar žinojote, jog sergantys šeimos nariai net laikyti dantų šepetuką turėtų atskirai? Duokite ligoniukui netgi kitą dantų pastą, nes mikrobai gyvena ir ant jos kamštuko. Protinga broliams ir sesėms turėti skirtingus kreidelių ar flomasterių rinkinius – juk, suprantama, nenorėsite kiekvieno panaudojus nuvalyti.