Drausmės lentelės

Vaikai yra vaikai – kartais jie neklauso ir negirdi. Daugelis tėvų, susidūrę su sunkumais dėl atžalų drausmės, nežino, kokį auklėjimo būdą pasirinkti, kad poveikis būtų ilgalaikis, o ne „tam kartui“. Pasiūlysime vieną veiksmingą drausminimo ir skatinimo būdą – drausmės lenteles.

drausmes-lenteles

Kam tinka?

Mažiems vaikučiams (1–3 m.) drausmės lentelės netinka, nes jie dar negali jų suprasti. Labai paprastos drausmės lentelės galėtų tikti jau nuo ketverių metukų. O 5–6 m. vaikams (priklauso nuo to, ar jie jau pajėgia suprasti siūlomas taisykles) tikrai galima pritaikyti šį auklėjimo metodą. Atkreipkite dėmesį – drausmės lentelėms turi būti pasirengę ne tik vaikai, bet ir tėvai. Jos turi būti pildomos nuosekliai kiekvieną dieną, todėl tėvai turi ne tik atrasti tam laiko, bet ir paprasčiausiai nepamiršti kiekvieną dieną sutartu laiku lentelę aptarti. Taip pat jie turi kūrybingai, kryptingai bei lanksčiai taikyti šį metodą. O jis, beje, labai nesudėtingas ir ne tik padeda įveikti sunkumus, bet ir skatina bendrauti, kartu su vaiku spręsti problemas.

Atminkite, kad vaikai noriai laikosi lentelės taisyklių, jei tik mato, kad tėvai irgi yra aktyvūs ir nepamiršta bei neapleidžia pradėto darbo. Jei tėvai pradeda aplaidžiai žiūrėti į lentelės pildymą, aišku, ir vaikai nustoja paisyti lentelės taisyklių.

 Kaip pradėti ir pildyti

Prieš pakabinant lentelę, labai svarbu vaikui išaiškinti, kodėl jos reikia, labai smulkiai su vaiku aptarti, kaip ir kiek jūs ją pildysite, ir kokie paskatinimai ar nuobaudos bus taikomi. Praėjus savaitei arba penkioms darbo dienoms būtina aptarti, kaip praėjo savaitė, ir vaikas jau turėtų sulaukti paskatinimo arba nuobaudos, jei to prireiktų. Pastebėsite – paskatinimų prireiks dažniau.

Surašant į drausmės lentelę punktus su reikalingomis spręsti problemomis, nereikia išsiplėsti. Kuo mažiau punktų, tuo lengviau valdyti situaciją, kuo daugiau, tuo sudėtingesnis aptarimas ir įvertinimas. Pradėkite nuo labiausiai įsisenėjusių ir svarbiausių. Drausmės lentelėje būtini dalykai gali būti parašomi apibendrinti, pavyzdžiui, „Elgesys“, „Tvarka“, „Tavo švara“ ir pan., arba išdėstomi svarbiausi galimo elgesio variantai, pavyzdžiui, „Vėlavimas“, „Atsikalbinėjimas“, „Žaislų tvarkymas“, „Dantų valymasis“ ir pan. Po kurio laiko galima papildyti arba kažko atsisakyti.

Keturmečiui užtenka vieno punkto, pavyzdžiui, susitvarkyti žaislus. Mažiems vaikams taip pat tinka lentelė, kurioje tiesiog nubraižoma, pavyzdžiui, 30 kvadratėlių ir už kiekvieną gerą darbą (išsivalius dantis, susitvarkius žaislus, gražiai elgusis prie stalo ir pan.) į vieną kvadratėlį klijuojamas lipdukas ir užpildžius lentelę gaunamas paskatinimas. Jei vaikas pasielgia netinkamai, galima užklijuotą lipduką nubraukti ir taip paskatinimą atitolinti.

Pradeda visiems patikti

Iš pradžių vaikai ne visada noriai pildo lentelę, bet gana greitai prie jos pripranta. Nors patys to nepripažįsta, jie irgi nori apribojimų, nes žinodami, kaip konkrečiai reikia elgtis, pasijaučia namie saugesni. Vaikai nori žinoti, kas jų laukia – kokie apdovanojimai, jei labai stengsis, ir kokie nemalonumai, jei elgsis priešingai. Tėvai, linkę į kraštutinumus – viską leidžiantys arba perdėtai griežti – verčia vaikus spėlioti, kas bus už jų elgesį. Saugumo tai, suprantama, nesuteikia…

Lentelės pildymas prilygsta savotiškam žaidimui ir įtraukia. Visiems malonu matyti teigiamą rezultatą, tada labiau norima stengtis.

Kartais tėvams toji lentelė atrodo pakankamas vargelis, tačiau neilgai trukus ir jiems ji ima labai patikti. Labiausiai todėl, kad nebereikia vaiko nei uiti, nei barti, nei šimtą kartų jam kartoti, jam grasinti, barti ir kitaip reikšti „tėvišką“ nepasitenkinimą, ypač jei jis neduoda rezultatų ir verčia pasijusti bejėgiais. Jei matote šiukšlėmis nuklotą vaikų kambario kilimą, tiesiog nueinate ir pažymite minusą. Jums nebereikia pykti ir karščiuotis, jūs tiesiog fiksuojate faktą, už kurį vaikas gaus iš anksto sutartą bausmę ar neteks privilegijos. Vaikui irgi neverta karštai lieti emocijų, nes jis žinojo, kad taip gali nutikti, ir iš anksto susitaiko su pasekmėmis. Būtent tai labai greitai netinkamą elgesį išgydo – vaikas galimas pasekmes gali išvysti vos pakėlęs akis į lentelę.

Drausmės lentelių nauda

Drausmės lentelės vaikus skatina, drausmina, įpareigoja. Jos akivaizdžiai parodo pažangą arba neatsakingumą ir nedrausmingumą. Drausmės lentelės nubrėžia vaikų elgesio ribas, parodo ir net išryškina egzistuojančias problemas, padeda išvengti beprasmių kivirčų, skatina keistis. Remdamiesi pradėta pildyti lentele, tėvai labai argumentuotai gali parodyti, kas yra gerai, o kur vaikui dar reikia pasistengti. Vis dėlto svarbiausia sąlyga, kad jos turi būti taikomos geranoriškai, siekiant teigiamų pokyčių. Vaikai turi suprasti, kad pati lentelė nėra bausmė – ji tik įrankis konkrečiam rezultatui pasiekti.

Pradinuko elgesio ugdymo lentelės pavyzdys

Ženklai:

☺– atlikta laiku, teisingai ir be triukšmo

X – negerai (darbas atliktas blogai, pavėluotai ar negeranoriškai) Vaikas šį darbą vis tiek turės atlikti, nors ir negavęs gero įvertinimo. Tai, jog darbą vis tiek reikia atlikti, skatina nesipriešinti.

! – blogas taškas

Kasdienės pareigos Š S P A T K Pn
Ramiai eiti miegoti

Apsirengti (5 min.)

Pasikloti lovą (5 min.)

Pasidėti pižamą

Nusiprausti, išsivalyti dantis, susišukuoti

Po pusryčių sudėti indus į kriauklę

Grįžus iš mokyklos pasidėti kuprinę

Grįžti iš lauko ne vėliau, kaip 19 val.

Gerai paruošti namų darbus

Kasdienis namų ruošos darbas

Susidėlioti daiktus į vietas (10 min.)

Susitvarkyti kambarį (5 min.)

Nusiprausti ir sutvarkyti vonią

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

 

 

Blogi taškai (leidžiama surinkti ne daugiau, kaip 6)
Nedarymas kaip liepta

Nepaklusimas draudimui

Atsikalbinėjimas

Mušimasis/erzinimas

Melavimas

Skundimas

Nervinimasis dėl niekų

 

!

!

 

 

!

!

 

 

!

 

!

! !!!

!

 

!!

 

 

!

Ar gera diena (gera, kai surenkama bent 10 šypsniukų IR ne daugiau 6 blogų taškų) X X

Paskatos

X Kasdieniai apdovanojimai gaunami, jei diena buvo gera. Pagal susitarimą tai gali būti: televizorius (nustatytas laikas – kitą dieną), vakaro skanėstas, pusvalandžiu vėlesnis ėjimas miegoti, 20 minučių besąlygiško vieno iš tėvų dėmesio (kuomet vaikas sprendžia, ką kartu veiksite), prizas –siurprizas (kažkas, iš ryto įdėta į dėžutę, ir vaikas nežino, kas). Galima skirti ir privilegijų bilietėlius, kuriuos galima išsikeisti į norimą dalyką, pvz., septynis bilietėlius, kad galėtų nakvoti pas draugą, keturis, kad galėtų žiūrėti vėlyvą savaitgalio filmą ir pan.

X Savaitės apdovanojimai gaunami, jei bent penkios dienos buvo geros. Savaitė turėtų prasidėti šeštadienio rytą ir baigtis penktadienio vakarą. Savaitės apdovanojimai – tai įprastos savaitgalio pramogos (kurias iki šiol vaikas gaudavo ir šiaip, o nuo šiol nebegaus, jei elgsis prastai). Pvz., penktadienį ar šeštadienį nebebus galima ilgiau žiūrėti televizorių, pasikviesti nakvoti draugą, eiti į kino teatrą ar kavinę.

Konsutavo psichologė Sonata Vizgaudienė