Taupyti gali būt visai smagu!

Vis daugiau šeimų „sėda į laiko mašiną“ ir grįžta į tuos laikus, kai keistis daiktais ir paslaugomis buvo norma. O kompiuterinio amžiaus technologijos paverčia šį senamadišką metodą prieinamesniu visiems ir… netgi madingu.

Mainų susitikimai“

Pasakoja JAV gyvenanti Ieva Kazlauskienė: „Kvietimą į mažo miestelio bendruomenės rengiamą „Mainų susitikimą“ radau pašto dėžutėje. Nusivežiau maišą nedaug nešiotų nėščiosios rūbų ir parsivežiau tiek pat geriausios kokybės kūdikio rūbelių. Neišleidau nė cento! Apsilankiusi dar keliuose panašaus pobūdžio renginiuose, nusprendžiau vieną surengti ir mūsų kieme.

Padedama kelių kaimynių išnešiojau skrajutes ir „įdėjau“ skelbimuką vietos laikraštyje. Susirinko apie 30 šeimų, kurios galėjo pasiūlyti ne tik naudotų daiktų, bet ir įvairių paslaugų – pavyzdžiui, padėti kraustytis, padaryti manikiūrą ir pan. Aš porą žieminių kombinezonų ir batų iškeičiau į 10 gitaros pamokų vyresnėliui. Ir aš, ir gitara grojantis kaimynas jautėmės pasipelnę!

Dabar jau retai leidžiu pinigus vaikų rūbams ar žaislams. Žinoma, rūbus būtų paprasčiausia pirkti ir parduoti internete, taip pat nepralošiant nė cento. Tačiau man patinka būtent keistis bendraujant, nes juk žmonės kartais gali pasiūlyti daugiau nei pinigus.

Dabar į „Mainų susitikimus“ susirenka apie 50 šeimų, o kartais, kai jie organizuojami parke ar bendruomenės centre – ir visi 300. Kad būtų smagiau, organizuojame dar ir rankdarbių pamokėles, raginame atsinešti vaišių.

Procesas panašus į „blusų“ turgų, tiesiog mes, sudėję norimas parduoti ar mainyti prekes, nebūtinai turime stovėti prie savojo staliuko. Paliekame telefoną ir einame apžiūrinėti kitų staliukų, ir jei randame ką įdomaus, skambiname šeimininkui, siūlome apžiūrėti savąjį staliuką, ar neras jis ten ko įdomaus, į ką norėtų keisti savo daiktus. Tarkime: „Norėčiau jūsų automobilio kėdutės. Galiu pasiūlyti namų gamybos žvakių, įvairių drabužių vaikams, dar galiu „paaukliauti“.“

Šie renginiai labai patinka mano sūnui – jis taip pat vaikštinėja tarp stalų, siūlo mūsų prekes, dalyvauja sandėriuose. Manau, svarbu išmokyti vaikus, kad kažko norint nebūtina eiti į parduotuvę.“

Kieno eilė virti pietus?

Pasakoja Anglijoje gyvenanti Ramunė: „Aš dirbu, o šioje šalyje vaikus būtina pasitikti prie mokyklinio autobuso. Kartą stotelėje mane užkalbino dvi mamos ir pasiūlė šiomis pareigomis dalytis – pasitikti vaikus paeiliui, pamaitinti juos pietumis ir sulaukti iš darbų grįžtančių tėvų. Mums tai nepaprastai tiko! Prikalbinome dar vieną mamą ir iš kalbų gimė puiki sistema, drįstu sakyti, pakeitusi (ir labai palengvinusi) gyvenimą.

Vėliau vaikai ūgtelėjo, ir jau galėjo pareiti namo patys. Tuomet sistemą šiek tiek pakoregavome – dabar pasitikdamos vaikus įduodame jiems šiltus pietus. Su mamomis susitinkame kartą per mėnesį, sudarome valgiaraštį, kad išvengtume visokių alergijų ir pasikartojimų.

O galiausiai… sumąstėme, jog galime padidinti produktų kiekį ir pietus pagaminti ne tik vaikams, bet ir iš darbo grįšiantiems tėvams! Tai, kad po darbų nebereikia nieko gaminti – sutaupo laiko ir energijos, kurių lieka ir sau, ir vaikams, jų namų darbams, pasivažinėjimams dviračiu ir pan. Tai tikrai atperka tą kas ketvirtą dieną, kai gaminu gigantišką kiekį keturioms nemažoms šeimoms. Be to, vienas didžiausių privalumų – labai suartėjome su kaimynais, dabar jie geriausi mūsų draugai.“

Dar keli būdai dalytis

Bendri pirkiniai. Jei grindų poliravimo mašina, palapine, grąžtu neketinate naudotis dažnai, pasiūlykite įsigyti juos bendrai su kaimynais. Jei ketinate nuomotis butą Palangoje, pasvarstykite, ar neverta nuomotis mėnesiui (nes taip gerokai pigiau) ir pasidalyti laiką su kitomis trijomis šeimomis.

Prižiūrėkite vieni kitų vaikus. Iš pradžių pamėginkite su drauge – šį šeštadienį jos mažylį pasiimate jūs, o kitą – ji. Vėliau į ratą įtraukite 4–5 šeimas. Kadangi pagal eilę paskirstyti savaitgalius taps sunkiau, žymėkitės taškus. Tuomet nesinervinsite, kad jau surinkote penkis, o pažįstami – tik vieną, nes žinosite, jog už savuosius vis tiek prireikus turėsite penkis laisvus vakarus.

Organizuokite būrelius, pamokėles, netgi stovyklas. Susitarkite su draugais ar kaimynais, kad kiekvienam priklausytų vienas sekmadienis (ar trečiadienis…), kai susikviesite vaikus kartu atlikti mokslinio eksperimento, kūrybinio darbelio ar pan. (kam jau esate gabus ar jaučiate polinkį). Paeiliui organizuokite vaikams ekskursijas į muziejus, gaisrinę ar tiesiog skautišką žygį. 5–6 mamų grupė gali surengti netgi savaitės trukmės stovyklėlę, žinoma, keisdamosi veiklomis.

Dalykitės knygomis ir kitkuo. Knygos šiais laikais nepigios. Tad sudarykite savo bibliotekos sąrašą, išsiųskite draugėms papildyti, ir keiskitės. Nuspręskite, kokiais daiktais galima šį sąrašą išplėsti – tinka filmukų DVD, retai naudojamas pripučiamas namelis, stalo žaidimai, sporto inventorius, šventinės dekoracijos ir… o taip, karnavaliniai kostiumai!

Protingi“ namai

Ką dar daryti, jei kainos vis kyla ir kyla, o alga – ne (jei dar nesmunka…)

Šiluma. Neužstatykite radiatorių baldais ar kitais daiktais, neuždenkite užuolaidomis, nes tai trukdo sklisti šilumai. Naudinga už radiatorių užkišti šilumą atspindinčias folijos plokštes – tuomet šilta srovė neiškeliaus per sienas, nekils į viršų, o sklis į kambarį. Kambario sienas, išeinančias į lauką, pravartu apstatyti didesniais baldais. Jei namuose naudojatės autonominiu šildymu, sumažinkite temperatūrą keliais laipsniais. Taip sutaupysite iki 10 proc. mėnesio išlaidų, o skirtumo gal nė nepastebėsite.

Šviesa. Pakeiskite kaitrines lemputes naujomis liuminescencinėmis. Jos naudoja 80 proc. mažiau energijos ir tarnauja šešis kartus ilgiau. Sutaupyti padeda judesio davikliai, ypač naudingi laiptinėse ir koridoriuose, kuriuose mėgstame pamiršti išjungti šviesą… Vietoje įprasto jungiklio įtaisius ratuką – šviesos reguliatorių, galima padidinti ar sumažinti šviesos srautą, tad be reikalo nereikės naudoti pernelyg ryškaus apšvietimo ar pritrūkus šviesos įsijungti kelių šviestuvų.

Elektra. Seną buitinę techniką pakeitus šiuolaikiniais prietaisais, prireiks net perpus mažiau sunaudojamos energijos. Nepalikite prietaisų net „laukimo“ režimu – ar žinote, kad nenaudojamas, tačiau lizde paliktas telefono įkroviklis taip pat naudoja energiją? Šildyti maistą pigiau mikrobangų krosnelėje, o ne ant viryklės.

Vanduo. Norint sumažinti vandens išlaidas, pirmiausiai reikia susitvarkyti varvančius čiaupus ir tekančius klozeto bakelius, nes taip „išteka“ labai nemažai pinigų. Įsigykite vandens maišytuvo aeratorių, kurio konstrukcija leidžia sutaupyti iki 50 proc. išbėgančio vandens, nes priverstinai sumaišo jį su oru. Srovė išlieka stipri, tačiau vandens joje tėra pusė, visa kita – tik burbuliukai. Atminkite, kad pigiau praustis yra po dušu, o ne vonioje. Plaudami indus naudokite kriauklės kamštį, be to, daug mažiau vandens prireiks, jei plausite juos iškart, dar nepridžiūvusius. Skalbinius skalbkite pasirinkę žemesnę temperatūrą.

Ryšys. Nepatingėkite ir išsiaiškinkite, kokius planus esate pasirinkę mobiliojo ar fiksuoto ryšio, kabelinės televizijos ar interneto. Ne paslaptis, kad bendrovė tikrai pati jums nepraneš, jog jau kuris laikas mokate brangiau, nors tikrai yra ir geresnių pasiūlymų. Šio to galima pasiekti teigiant, kad ketinate atsisakyti paslaugos iš viso – tuomet jums dažnai pasiūlomos geresnės sąlygos.

Buitis. Vietoje popierinių rankšluosčių naudokite plaunamas mikropluošto šluostes. Buitinius valiklius keiskite natūraliais – kone viską namie galima išvalyti, turint acto, citrinos (ar jos rūgšties), sodos ir druskos.

Strateginis apsipirkimas

Sudarę maisto biudžetą, sumažinkite jį 10 proc. ir pamėginkite „sutilpti“. Po poros mėnesių galite sumažinti dar 10 proc.

Susidarykite visos svaitės pietų valgiaraštį, keliaukite su sąrašu į parduotuvę ir pirkite tik reikalingus produktus. Nors iš pradžių atrodo labai sunku, tačiau išties labai padeda taupyti. Labai daug pavyzdžių rasite forumuose, interneto puslapiuose (ypač nelietuviškuose). Įsigykite receptų žurnalų (pvz., „Moters savaitgalio virtuvė“) ir į jūsų įprastą maltiniai-višta-makaronai ciklą įsiterps grikių apkepas, varške įdaryta cukinija ir pan.

Pastebėkite, kiek per savaitę šeima suvartoja pagrindinių produktų (duonos, pieno, sviesto, varškės ir pan.) ir stenkitės nusipirkti būtent tokį kiekį. Taip sutaupysite benzino, kai prireiks staiga nulėkti į parduotuvę. Taip pat išvengsite progos nusipirkti ir „ko nors skanaus“. JAV apskaičiuota, kad organizuoti apsipirkinėtojai nusiperka 82 proc. mažiau impulsyvių prekių!

Stenkitės neiti į parduotuvę alkani. Taip išleidžiama 30 proc. daugiau, nei iš tikro reikia.

Mokėkite grynais. Išsiimkite savaitei skirtą sumą ir į parduotuvę išsiruoškite be kortelių, kad nė pagunda nekiltų nusipirkti daugiau, nei leidžia suma piniginėje.

Prekybos centrų akcijas vertinkite atsargiai. Psichologai įspėja – naudotis pasiūlymais visad kyla didelė pagunda, nors… iš tikro tų akcinių prekių jums visai nereikia. Tokiu atveju išlaidos maistui gali net padidėti. Tačiau sekdami akcijas galite  ir pigiau nusipirkti tai, kas reikalinga.

Pagalvokite, ar tikrai apsimoka pirkti dideles pakuotes. Jei tai tikrai naudojamas produktas – taip. Tačiau vėl kyla pavojus suvalgyti daugiau per tą patį laiką (pavyzdžiui, mėnesiui skirtą šokoladą per savaitę). O tai jau ne taupumas…

Vaikštinėdami maisto parduotuvėje, nužvelkite lentynų viršų ir apačią. Gamintojai moka už vietą, esančią akių lygyje, tos prekės retai kada būna apsimokančios pirkėjui.

Pirkdami sveriamus produktus, visada palyginkite, kiek kainuoja kilogramas. Nepamirškite, kad laminuotas pjaustytas sūris gali kainuoti brangiau nei tas pats sveriamų skyriuje.

Susipjaustykite patys. Labai nemažai sumokame už patogumą – gatavai supjaustytas salotas, plautas morkas, sutarkuotą kopūstą. Atlikus tai namie patiems, galima sutaupyti iki 50 proc.

Verta apsipirkinėti vėlokai vakare ar ryte. Vakare būna nemažai nuolaidų, ypač kepiniams, trumpo galiojimo laiko prekėms. Kartais tai dienai skirtų akcinių prekių kiekis būna ribotas, tad žinoma, didžiausia tikimybė jų gauti yra ryte.

Nesigėdykite patikrinti čekio. Jei pasinaudojote nuolaida „pirk 1, gauk 2“, ar jums ją pritaikė prie kasos? Ar nuskaičiavo kažkiek procentų dėl lojalumo programos? Ir pan.