Kai saulės būna per daug

Tikrai nesinori vaiko visą laiką laikyti pavėsyje, bet saulės atokaitoje gali nutikti visokių bėdų... Štai ką reikėtų žinoti apie perkaitimą ir apie saulės smūgį.

Perkaitimas

Mažo žmogučio termoreguliacinė sistema nėra pakankamai subrendusi, todėl pernelyg aukšta aplinkos temperatūra gali dar labiau ją sutrikdyti ir sukelti viso organizmo perkaitimą. Kartais tėvai klaidingai įsivaizduoja, kad mažylis gali perkaisti tik saulėje, tačiau dėl to gali būti kalta ir tvankuma.

Pirmieji požymiai, kad mūsų kūnas šaukiasi pagalbos, yra pasirodę prakaito lašeliai. Toliau ima kilti kūno temperatūra (daugiau nei 38 °C), atsiranda galvos skausmai, mieguistumas, žiovulys, sutrinka pusiausvyra, kalba tampa nerišli. Svarbu žinoti, kad saulės smūgis ir perkaitimas dažniausiai ištinka kartu.

Pagrindinės priemonės, kurių nepamirštant galima išvengti perkaitimo ar saulės smūgio, yra pavėsis ir reguliarus, maždaug kas dvi valandas, skysčių (be cukraus ir kofeino) gėrimas.

Pirmoji pagalba ištikus saulės smūgiui

X Vėsinkite. Paguldykite vaiką vėsioje patalpoje arba pavėsyje ir nurenkite drabužėlius, kūną apšlakstykite vėsiu vandeniu. Jei patalpoje yra ventiliatorius, įjunkite jį.

X Duokite daug gerti –  taip gerės kraujo apytaka, didės cirkuliuojančio kraujo kiekis, daugiau jo pateks į periferinę kraujotaką, taigi organizmas aktyviai vės. Gėrimas (geriausia – vanduo ar mažai saldintos sultys) neturi būti pernelyg šaltas, geriausia – drungnas, kambario temperatūros. Kadangi prakaituodamas vaikas netenka ne tik vandens, bet ir druskų, labai tiks mineralinis. Gerti reikia duoti mažais gurkšneliais, po truputį, bet dažnai.

X Jei prarado sąmonę, vaiką paguldykite, jo galvą pasukite į šoną (kad neužspringtų, jei vems), kojas šiek tiek pakelkite, o tada skubiai kvieskite greitąją pagalbą.

Baisu ir pagalvoti, kas gali nutikti, jei nukentėjusiajam nebus laiku suteikta pagalba. Pakilusi aukšta temperatūra ir toliau kils – gali pakilti iki 42 °C, kol smegenys atsidurs ties mirties slenksčiu, kvėpavimas ir pulsas nusilps, o kraujospūdis nukris iki žemiausios ribos. Taigi tuomet širdis gali sustoti bet kurią akimirką. Net ir tuomet, jeigu pagalba buvo suteikta laiku, mažylis keletą dienų gali jaustis prasčiau – būti vangesnis, dirglesnis, jam gali skaudėti galvą. Laimė, laiku užbėgus pavojui už akių, ilgalaikių saulės smūgio pasekmių ir kokių nors smegenų sutrikimų ateityje paprastai nebūna.

 Ne vien saulės smūgis

Tėvai neretai ima prognozuoti: na, kas iš mūsų pažįstamų yra patyręs saulės smūgį? Niekas arba vienas kitas. Vadinasi, tikimybė tai patirti ir mūsų mažajam nedidelė. Tačiau vaiko smegenys ir centrinė nervų sistema nuo karščio kenčia ir iki patiriant saulės smūgį. Pernelyg ilgai tiesioginiuose jos spinduliuose pabuvę vaikai tampa piktesni, irzlesni, labiau pavargsta. Svarbu žinoti ir tai, kad perkaitimas neigiamai veikia ir imunitetą. Mat tuomet organizmas turi gintis nuo per didelio karščio ir tam išeikvoja savo energiją. O kuo daugiau jos išeikvoja, tuo mažiau lieka. Tad „linksmos“ atostogos virsta ne tik sunkiomis, bet jų šleifas nusitęsia dar ir grįžus namo.