5 klausimai, dažniausiai kylantys nėščiosioms

Nėščiosioms kyla daugybė klausimų. Dauguma jų nuolat kartojasi. Taigi „Mažylis“ paprašė gydytojos išskirti, kuriuos klausimus dažniausiai išgirsta iš besilaukiančių savo pacienčių, ir į juos atsakyti.

1.Kada kreiptis į gydytoją pastojus?

Būna, kad moteris skambina privačiai dirbančiam ginekologui ir sako, kad vakar jai turėjo prasidėti menstruacijos, šiandien pamatė teigiamą nėštumo testo atsakymą, tad gal gydytojas galėtų ją rytoj, sekmadienį, išimties tvarka priimti ir apžiūrėti?

Nėra jokio reikalo šitaip skubėti. Nesulaukus menstruacijų ir pamačius, kad nėštumo testo rezultatas teigiamas, gydytojui reikia pasirodyti ne anksčiau kaip po septynių dienų. Tik tuomet jis gali atsakyti į šiuo metu svarbiausią klausimą – ar nėštumas vystosi gimdoje.

Būna ir taip, kad moterys, sužinojusios apie nėštumą, paskambina užsiregistruoti į valstybinę polikliniką, bet išgirsta, jog eilė ateis tik po mėnesio. Tuomet jos skuba į privačias klinikas arba visą mėnesį laukia smarkiai nerimaudamos. Jeigu jaučiatės gerai, nėra menstruacijas primenančių periodiškai pasikartojančių pilvo skausmų ar kraujavimo, galima laukti ramiai. Jeigu pajusite, kad kažkas negerai, galėsite kreiptis į ligoninės priėmimo skyrių ir pasikonsultuoti.

 2. Ką dabar valgyti?

Tai pirmas daugelio pastojusiųjų klausimas gydytojui. Pirma taisyklė – nepersivalgyti ir maitintis saikingai, o ne valgyti už du. Valgyti reikia dažnai, bet po nedaug, nevalgyti likus 3-4 val. iki miego. Svarbu, kad maistas būtų įvairus. Jame turi būti užtektinai baltymų (maždaug pusė jų – augalinės kilmės), angliavandenių, ne per daug riebalų. Rinkdamosi vaisius ir daržoves, turėtumėte atsižvelgti į sezoniškumą.

Reikia riboti saldumynų ir nenaudingų produktų, tokių kaip bulvių traškučiai, greitasis maistas, gazuoti gėrimai, vartojimą.

Maisto produktai, kurių vartoti nėščiosioms nerekomenduojama:

  • termiškai neapdorotos, vytintos ar rūkytos mėsos ir žuvies, taip pat termiškai neapdorotų kiaušinių, nes juose gali būti salmoneliozės ir kitų ligų sukėlėjų;
  • pelėsinių sūrių, nes juose esanti gyva pelėsių kultūra organizme sukelia toksinę reakciją;
  • kepenų pašteto – jame itin daug vitamino A ir tai gali pakenkti vaisiui;
  • didelių jūrinių žuvų, tokių kaip kardžuvė, rykliena, skumbrė, žali moliuskai, nes juose kaupiasi gyvsidabrio ir kitų sunkiųjų metalų (tuno konservai paprastai būna saugūs, lašišos reikia vartoti saikingai).

Aišku, nieko nenutiks, jeigu sykį paskanausite kepenų pašteto ar skumbrės kepsnio, bet didesnių jų kiekių geriau vengti.

Toms, kurių kraujospūdis nėra aukštas, galima išgerti iki trijų puodelių kavos per dieną. Neužmirškite, kad ir žaliąją ar juodąją arbatą reikia vartoti saikingai, vietoje jų geriau rinktis žolelių.

3.Kaip ir kiek galima sportuoti?

Nėštumo metu reikia būti aktyviai ir nemažai vaikščioti. Galima ir sportuoti. Tačiau pasirinkta sporto šaka neturi būti pavojinga, nesukelti traumų rizikos. Tad vertėtų vengti, pavyzdžiui, jodinėjimo ar važiavimo dviračiu. Daug priklauso ir nuo moters fizinio pasirengimo iki nėštumo – neretai sportininkės, pratusios prie didelių krūvių, ir pastojusios sėkmingai sportuoja toliau.

Verta pasidomėti, kas konkrečiai nėščiosioms siūloma jūsų mieste. Naudinga pasirinkti nėščiųjų aerobiką ar jogą, nėščiosioms skirtą mankštą. Sveika plaukioti baseine ar daryti mankštą baseine. Plaukioti leidžiama maždaug iki 37-ių nėštumo savaičių. Jeigu burbulinėje vonioje vanduo šiltas, ji jums tiks, tik reikia vengti karštos vonios ar karštos pirties. Nemažai įprastinės jogos pratimų tinka ir nėščiosioms, tik tokiu atveju reikia įspėti trenerį, kad pasakytų, ko daryti jums negalima.

Savo grožiu nėščioji gali ir turi rūpintis savimi taip pat, kaip ir iki nėštumo. Šiuolaikiniai plaukų dažai, nagų lakai kokybiški, taigi tikrai galima jais naudotis. Taip pat galima darytis įvairias kitas grožio procedūras, lankyti masažą pas specialistus (bet tik tuos, kurie gerai išmano šį dalyką).

4. Ar reikia lankyti nėščiųjų mokyklėlę?

Pirmą kartą besilaukiančioms moterims tikrai rekomenduotina susirasti nėščiųjų mokyklėlę – jų yra kone kiekviename mieste. Ypač svarbu išklausyti paskaitą apie gimdymą, kad sužinotumėte, kaip elgtis ir ko tikėtis jo metu. Kitas labai svarbus klausimas – naujagimio priežiūra. Daug nėščiųjų mokyklų veikia tose pačiose ligoninėse, kuriose priimamas gimdymas, taigi kartu susipažintumėte su aplinka, kurioje gimdysite.

5.Kada ir į kokią ligoninę važiuoti?

Kiekvienai nėščiajai reikia iš anksto žinoti, kokioje gydymo įstaigoje bus galima gimdyti. Taip pat reikia dėl visa pikta pasiaiškinti su gydytoju, kur reikėtų vykti įtarus, jog prasideda priešlaikinis gimdymas.

Itin svarbus visoms nėščiosioms klausimas – kaip, priartėjus gimdymui, suprasti, kad jau laikas į ligoninę. Pasiimti daiktus ir keliauti reikia tuomet, kai:

! nuteka vaisiaus vandenys;

! iš gimdymo takų pasirodo kraujo;

! jaučiate reguliarius gimdos susitraukimus (maždaug tris per pusvalandį) ir jie nepraeina esant ramybės būsenai. Tie gimdos susitraukimai reiškia, kad prasidėjo gimdymo veikla.

Taip pat į ligoninę reikia keliauti visuomet, kai kyla abejonių dėl vaikelio judesių. Juos nuo 30-os nėštumo savaitės reikia skaičiuoti. Jeigu per pusvalandį suskaičiuojate penkis judesius ar per valandą – dešimt, viskas gerai, bet jei atkreipiate dėmesį, kad vaisius nustojo judėti, juda daug mažiau, nei iki tol, ar kyla dar kažkokių įtarimų, susijusių su jo judesiais, – geriau kreiptis į medikus.

Konsultavo gydytoja ginekologė VIOLETA JONAITIENĖ, www.privatusginekologas.lt