Kas maiše?!

Artėjant gražiausioms žiemos šventėms, tėveliai vis dažniau užsuka į žaislų parduotuves, tapdami pačiais tikriausiais Kalėdų Senelio pagalbininkais. Juk negali šis ateiti su tuščiu maišu...

Dovanų pirkimas – visas procesas. Neužtenka tik išklausti mažylį, ko jis norėtų, o tada nubėgti į parduotuvę ir tą daiktą nupirkti. Vaiką dar reikia dovanos gavimui paruošti. O į paruošiamuosius darbus įeina ne taip jau mažai: tai ir paskatinimas, ir motyvacija, ir laukimas. Tėvų namų darbams priskiriamas ir Kalėdų Senelio vaizdinio sukūrimas: kaip jis atrodo, kada aplanko ir kaip atkeliauja. Kartais tėvai paprašo artimųjų persirengti ir trumpam virsti Kalėdų Seneliu. Kiti palieka kokius nors šio geradario apsilankymo ženklus, pavyzdžiui, palieka praviras duris ar net tikrus  pėdsakus…

Ne brangi, bet išsvajota

Neretai tėvai mano, kad kalėdinė dovana būtinai privalo būti labai ypatinga ir, žinoma, labai brangi. Net ir tie, kurie neturi pinigų, tuo metu neriasi iš kailio, kad tik nupirktų ką nors toookio… Tačiau reikėtų atminti, kad ypatingi dalykai nebūtinai turi daug kainuoti. Ikimokyklinukams kainos dar visai nė motais. Gana dažnai jie nori to, kas tuo metu tarp bendraamžių yra populiaru. Kaip elgtis, jeigu jums atrodo, kad šis daiktas yra bevertis, o vaikas vis tiek jo nori? Svarbu nepamiršti, kad dovana ir neprivalo būti naudinga. Svarbiausia jos paskirtis – dovanoti džiaugsmo. Klysta ir dovanojantieji „teisingas“ dovanas. Pavyzdžiui, nenustygstančiam vietoje vijurkui – lavinantį žaidimą. Kalėdų Senelio maišui netinka ir praktiškos dovanos, t. y. tie daiktai, kuriuos vis tiek pirktumėte, pavyzdžiui, nauji batai, suknelė ar flomasteriai.

Laiškas Kalėdų Seneliui

Nemažai tėvų skatina mažuosius rašyti laišką Kalėdų Seneliui, tikėdamiesi, kad taip vaikai atsivers, ir jie geriau supras, apie ką svajoja jų atžalos. Tie laiškai – išties galimybė pasidalyti savo jausmais ir mintimis. Tačiau kartais toks laiškas gali padaryti ir meškos paslaugą, ypač tuomet, jeigu visą dėmesį sutelksite tik į dovanų prašymą. Anksčiau mažieji prašydavo nematerialių dovanų, pavyzdžiui, kad pasveiktų broliukas. Šiuolaikiniai vaikai jau kitokie. Jie dažniausiai nori daiktų ir dažnai labai brangių. Juk prašo ne tėvų, o Kalėdų Senelio, kuris gali viską. Tačiau tėvų valioje pakoreguoti mažųjų norus. Prieš rašant laišką reikėtų rašančiajam suteikti pajautimą, ko ir kiek jis gali prašyti, pasiūlyti vieno ar kito daikto alternatyvą, dar kartą pakalbėti apie šeimoje puoselėjamas vertybes. Vaikas turi suprasti, kad ne visos svajonės atnešamos ant lėkštutės.

Neskatinkite begalės norų

Neskatinkite ir dovanų gausos. Susitarkite su mažyliu, kad jis gali prašyti tik vienos dovanos. Klysta leidžiantieji laiške Kalėdų Seneliui pateikti ištisą sąrašiuką, kad ilgabarzdis turėtų iš ko pasirinkti (ir pasirenka pigiausią ar, tėvų nuomone, labiausiai dėmesio vertą daiktą). Jeigu mažylis nori ne vieno daikto, pasiūlykite jam pačiam apsispręsti, ko jis nori labiausiai. Taip išmokysite vaiką pasirinkti ir nuspręsti, kas jam yra išties labai svarbu, o kas – mažiau svarbu.

Gana dažnai mažylį nori pasveikinti dar ir seneliai bei artimesni giminaičiai. Ir taip dovanos pasipila tarsi iš gausybės rago… Nieko blogo čia tarsi nebūtų. Tačiau vaikas sutrinka gavęs kalną dovanų ir nebeatrenka, kiek tų Kalėdų Senelių yra, kuris yra tikras, o kuris – ne. Taip netgi Kalėdų Senelis gali prarasti savo prasmę. Atminkite – geriau viena dovana, bet išlaukta ir išsvajota. Visai nebloga išeitis – ir tėvams, ir seneliams, ir kitiems, norintiems tą daryti, nupirkti bendrą. Arba jei jau visi nori įteikti savo dovaną asmeniškai, nereikėtų to daryti Kalėdų Senelio vardu. Juk vaikui dovanas gali dovanoti ne tik šis seneliukas, bet ir artimieji.

Vaikams kainos nerūpi

Auginantiems ne vieną mažylį tėvams (o ypač, jei broliai ar sesės yra panašaus amžiaus) neretai iškyla klausimas, ar būtina visiems vaikams pirkti dovanas už tą pačią sumą. Juk vaikai apie vieną ar kitą daiktą svajoja, nežinodami, kiek jis kainuoja. Ir jei vienas gali panorėti lėlės, kitas gali svajoti apie elektrinį paspirtuką. Net jeigu kilniausių tikslų vedami pirksite abiem paspirtukus, kad dovanos būtų lygiavertės, pradžiuginsite tik jo prašiusįjį. Nupirkę skirtingo brangumo dovanas blogai jausitės tik jūs, o ne vaikai. Čia ir yra visas dovanos žavesys. Na, bet jei jau labai norite, galite tam, kurio dovana gerokai pigesnė, pridėti dar ką nors nuo savęs. Į kiekvieną vaiką būtina žvelgti kaip į atskirą asmenybę. Nereikėtų to pamiršti ir į Kalėdų Senio maišą kraunant dovanas.

Konsultavo psichologė Rūta Bačiulytė