Kaip nuraminti verkiantį kūdikį

Jei įprasti kūdikio raminimo metodai nepadeda, išmėginkite ką nors nauja. Tarp mūsų surinktų būdų tikrai bus tokių, kurių dar nesate išbandę.

 

kaip-nuraminti-kudiki

 

Kai kas yra klasika ir naudojama daugelio mamų – tai supimas, lopšinės, čiulptukas ir pan. Bet jei visa tai neveikia, laikas repertuarą plėsti.

Išeikite iš ten…

Nusineškite įsiverkusį mažylį į ramią vietą, pritemdykite šviesą ir supkite, kol nusiramins. Kūdikiai irgi pervargsta, nors ir dėl kitokių priežasčių nei suaugusieji. Mažylio smegenys nepajėgia susidoroti su per dideliu kiekiu stimuliacijos. Ypač dažnai dėl šios priežasties mažieji verkia popietinėmis valandomis ar vakare, kai visų patirtų įspūdžių, šviesų, garsų gausa pradeda imti viršų. Tuomet nuneštas nuo pypsinčių žaislų, lojančio šuns, veikiančio televizoriaus ir šeimos pokalbių mažylis pagaliau pajėgs nusiraminti. Bandykite nusiraminimo pertraukėles daryti visos dienos metu.

Jei kūdikis vyresnis ir auga irzlus, dažnai padeda išėjimas į lauką. Beje, pasak gydytojų, grynas oras dieną padeda geriau miegoti naktį.

iMama

„Abudu mano vaikus nuramindavo netikėti garsai. Patogiausia juos visad turėti su savimi, turiu galvoje, „iPhone“ ar kitus išmaniuosius įrenginius. Aš prisisiuntusi važiuojančio automobilio garsų, pypsenimo, vėjo varpelių, gaidžio giedojimo ir pan. Skaičiau, kad dažniausiai kūdikius nuramina baltasis triukšmas, nes primena gimdoje girdėtus garsus ir dėl to mažasis pasijaučia saugus. Tačiau kiekvienas vaikas – labai skirtingas, todėl teks atrasti, kas patinka būtent jam. Mūsų Aleksiukui – tai vienareikšmiškai katės miaukimas…“ – rašo Sandra.

Daugiau apie garsus

X Siurblys. „Na, tai jau ne naujiena, jog kažkodėl šis prietaisas ramina kūdikius. Mūsų patobulinimas toks: kadangi sunku kaskart kūdikiui pravirkus tąsyti siurblį laiptais ar iš kito kambario, mes garsą įsirašėme į mobilųjį telefoną – veikia kuo puikiausiai“, – Inga.

X Statinis triukšmas. „Mes parsisiuntėme statinį triukšmą (tokį anksčiau skleisdavo radijas, pasibaigus programai). Pirmuosius mėnesius dėdavome MP3  į lovelę – puikiai gelbėjo. Nors siuntimas buvo nemokamas, būčiau sumokėjusi tūkstantį…“ – Rasa.

X Zvimbimas. „Kai Jonuką kamavo diegliai, mes zvimbdavome jam į ausį. Būdavo, ir po pusę valandos tekdavo zvimbti – bzzzz… Kol zvimbdavome, jį apimdavo visiška ramybė…“ – Ugnė.

X Armonikėlė. „Žemiausi lūpinės armonikėlės tonai nuramina 95 proc. vaikų. Žinau, nes esu fotografė ir naudoju šį triuką fotostudijoje. Kai kurie klientai sakė, kad pakeliui namo užsuks nusipirkt šio stebuklo“, – rašo Daiva.

X … ir Johanas Štrausas. „Nors namie dažnai klausomės muzikos, Benuko, kurį siaubingai kamavo diegliukai, ji visiškai neveikė. Kol netyčia įjungėme Štrauso valsus. Benukas nutilo… Nuo to laiko daug vakarų praleidome kartu su Štrausu, ir dažniausiai jis padėdavo. Dabar, kai prisimename tuos laikus, sakome „mūsų valsų vakarai“, – Monika.

Glostymas

Švelnus odytės glostymas gali nutraukti verksmo seriją ir netgi padėti išvengti kitos. Seniai įrodyta, jog kontaktas liečiantis oda prie odos ramina kūdikius. Lytėjimas išlaisvina laimės hormoną serotoniną ir mažina streso hormono kortizolio gamybą. Beje, ne tik mažylio organizme, bet ir jūsų taip pat.

„Tai yra uždaras ratas – tik ramus žmogus gali raminti kitą, kaip ir neramus gali suneraminti kitą. O juk kūdikio verksmas dažnai sudirgina mamą iki kaulų smegenų. Taigi ramintis reikia abiem. Jei jaučiuosi rami, švelniai masažuoju kūdikį ir taip perduodu jam ramybę. Jei esu sudirgusi, abu nusirengiame ir einame pagulėti vonioje – tai beveik visuomet padeda“, – rašo Loreta.

„Verkiančiam Mykoliukui mano anyta aliejuku patepė padukus ir pamasažavo. Tai labai padėjo“, – įsitikinusi Gerda.

Įtraukite visą komandą

„Labai ilgai tikėjau, kad tik viena pati moku žingsniuką, kuris padeda mūsų Domukui liautis verkus. Tačiau kartą, kai niekas nebepadėjo, įbrukau sūnų vyrui į rankas ir apsiverkiau… Tačiau tėtis ėmė juokingai šokinėti, ir Domukas nuščiuvo it užsiūtas. Beje, po kiek laiko ėmė nebeįtikti ir tėvelio šokčiojimas, tada įdarbinome senelį – jis dar kitaip švysčiojo anūką rankose. Manome, neilgai trukus ateis močiutės glėbio eilė, ji jau ruošiasi…“ – linksmai rašo Angelė.

Jai antrina Virginija: „Kai kartą perdaviau įsirėkusią dukrelę vyrui, jis atsistojo ir užsimetė ją ant peties. Verksmas staiga liovėsi. Manau, galimos trys priežastys – vaikui patinka pokyčiai, patinka tokia pozicija arba tiesiog patinka aukštis, nes mano vyras – dvejų metrų ūgio.“

 Kiti triukai

X Skalbyklė. „Mano mažąją geriau ramina ne mamos glėbys, o sūpuoklės, pastatytos prie veikiančios skalbyklės – vaizdas ir garsas ją tiesiog užhipnotizuoja“, – tai Mildos patarimas.

X Ašarų džiovinimas. „Mūsų dukrytę stebuklingai nutildo į ją nukreiptas plaukų džiovintuvas (oro srovė pačiu mažiausiu režimu, tikrai nestipri, kad negąsdintų). Kai teko grįžti į darbą, pasakiau apie šį triuką auklei. Ji pažiūrėjo į mane kaip į beprotę, bet dabar matau, jog fenas dažnai būna judintas iš vietos…“ – Ringailė.

O štai panašus Rusnės patarimas: „Mes įsiverkusiai dukrai stipriai papūsdavome į veiduką. Ji liaudavosi verkusi, o per sekundę, kol įkvėpdavo ir vėl susiruošdavo paleisti dūdas, mėgindavome spėti ją sudominti – dažniausiai darydami kvailas grimasas.“

X Vanduo. „Kai Joris verkdavo kasvakar po tris valandas, kartais padėdavo šilto vandens srovė ant kojyčių – taip prie kriauklės nurimdavo ilgesniam laikui“, – Indrė.

X Suvystymas. „Kietai susivynioju nuleistomis rankytėmis, prisispaudžiu prie savęs ir linguoju – tyla, tyla ir nutyla…“ – rašo Silva.

X Mėgdžiojimas. „Pasilenkusi prie dukrytės veido suvaidinu, kad ir aš verkiu. Paprastai tai ją taip sudomina, kad pamiršta savo vargus…“ – Ineta.