Maisto degustavimas ir valgymo ritualai yra pasaulio pažinimo proceso dalis. Maitinimų metu vaikai susipažįsta su įvairiais maisto produktais, atranda naujus skonius, mokosi stalo etiketo, bendrauja ir dalijasi įspūdžiais. Tam, kad vaikų pažinimas būtų dar gilesnis, nebijokite jų įsileisti ir į virtuvę!
Ko vaikai išmoksta gamindami maistą kartu su šeima?
Be to, kad visuomet yra pravartu turėti papildomą porą rankų virtuvėje, maisto gaminimas kartu su vaikais suartina ir stiprina šeimos ryšį, kuria tradicijas ir jaukią atmosferą. Taip pat, gamindami maistą, mažieji kulinarai įgyja daug žinių ir praktinių įgūdžių.
Agurkų smulkinimas, apelsinų sulčių spaudimas ar sūrio tepimas – tai veiksmai, kurie lavina vaikų raumenis bei akies ir plaštakos sąveiką. Mitybos specialistai ir dietologai vienbalsiai tvirtina, kad tiesiausias kelias į sveiką mitybą yra jos ugdymas nuo pat mažumės. Gamindami maistą vaikai sužino kaip jis paruošiamas ir kaip veikia jų sveikatą. Jie išmoksta pasigaminti lengvų sveikų užkandžių, ugdosi valgymo įpročius ir pasižymi geresniu apetitu!
Maisto gaminimo veiklai yra būdingas savitas žodynas, kurį sudaro valgių pavadinimai ir pagrindiniai su maisto gaminimu susiję žodžiai. Bandydami skaityti receptų korteles, siedami paveikslėlius su kortelių tekstais, mažieji virtuozai tobulina skaitymo ir rašymo įgūdžius.
Valgio gaminimas žadina vaikų smalsumą ir loginį mąstymą. Skaičiuodami, kiek sudedamųjų dalių reikia patiekalui pagaminti, jie išmoksta lyginamųjų žodžių; pildami į dubenį vieną puodelį miltų ir ketvirtadalį šaukšto citrinų sulčių – susipažįsta su matematinėmis sąvokomis; plakdami kiaušinio baltymus ir lydydami sūrį – įgyja tyrinėjimo praktikos, lavina problemų sprendimo įgūdžius ir ugdosi savarankiškumą.
Dar daugiau, aptarinėjant šeimos receptus, tradicijas ir diskutuojant apie maisto produktų kilmės šalis, virtuvė gali tapti puikia erdve tobulinti istorijos ir geografijos žinias…
Nuo ko pradėti ir ką svarbu žinoti, kai virtuvėje ima suktis mažieji šefai?
- Būtina apžiūrėti virtuvę ir įsitikinti, kad nėra pavojingų daiktų ar įrankių, kurie galėtų sužeisti mažus pirštukus.
- Kartu su vaikais pavartykite receptų knygą, leiskite jiems patiems išsirinkti patiekalą, taip jie bus labiau motyvuoti ir su didesniu entuziazmu įsijungs į procesą.
- Prieš pradėdami gaminti, visus įrankius ir ingrediantus sudėkite visiems lengvai prieinamoje vietoje.
- Kad išvengtumėte blaškymosi, iš anksto pasiskirstykite virtuvės erdves ir darbus.
- Nepamirškite supažindinti vaikus su virtuvės saugaus elgesio taisyklėmis.
Ką gaminti? Išbandykite mūsų pamėgtą receptą!
Kad visame name pasklistų šviežių gardėsių kvapas, išrinkome jums sveikuolišką imbierinių sausainių receptą.
Jums reikės:
1 kiaušinio;
200 g. medaus arba agavų sirupo;
100 g. kokosų aliejaus;
300 g. viso grūdo kvietinių miltų;
2 arbat. š. malto imbiero;
2 arbat. š. cinamono;
1 arbat. š. kepimo miltelių;
½ arbat. š. maltų kvapiųjų pipirų.
Gaminimo eiga:
- Į nedidelį dubenėlį supilkite medų, tirpintą kokosų aliejų, išplaktą kiaušinį, išmaišykite.
- Miltus gerai sumaišykite su prieskoniais ir kepimo milteliais.
- Į skystą mišinį po truputį pilkite miltų mišinį ir nuolat maišykite, kol tešla nebebus lipni. Jeigu tešla vis dar limpa, įberkite miltų.
- Tešlą padalykite į dvi dalis. Išminkykite, apibarstykite miltais ir kočiokite.
- Iškočioję tešlą, formuokite sausainius. Leiskite reikštis vaikų fantazijai, tegul jie nusprendžia kokių formų sausainius formuoti.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C, dėkite sausainius ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepkite 10–15 min.
- Iškepusius sausainius palikite atvėsti, kad sutvirtėtų.
Tam, kad būtų dar gardžiau, nepamirškite šlakelio meilės, žiupsnelio gerų manierų, pilno šaukšto gerumo, puodelio rūpestingumo ir daug daug juoko!
Gero apetito Jums linki Mįsliaus dirbtuvių mažieji kulinarai!
Tekstas – Viktorija Ručinskaitė Savičianskė