Sloga – nuolatinis šaltojo sezono palydovas. Specialisto patarimai.

Rudenį sugrįžtame į mokyklas, darželius, dalijamės vasaros įspūdžiais, džiaugiamės rudeniškomis dienomis. Tačiau atšalęs oras ir vėjyje besisukantys lapai mums atneša net tik pramogas, bet ir peršalimo ligas, virusus, kurie sukelia viršutinių kvėpavimo takų infekcijas. Norėdami sužinoti, kaip pagerinti savijautą ir padėti greičiau pasveikti, kalbiname Lietuvos sveikatos mokslų universiteto docentą mokslų daktarą Tomą Balsevičių.

Rudenį sugrįžtame į mokyklas, darželius, dalijamės vasaros įspūdžiais, džiaugiamės rudeniškomis dienomis. Tačiau atšalęs oras ir vėjyje besisukantys lapai mums atneša net tik pramogas, bet ir peršalimo ligas, virusus, kurie sukelia viršutinių kvėpavimo takų infekcijas. Norėdami sužinoti, kaip pagerinti savijautą ir padėti greičiau pasveikti, kalbiname Lietuvos sveikatos mokslų universiteto docentą mokslų daktarą Tomą Balsevičių.

Rinitas – tai nosies ertmės gleivinės uždegimas, pasireiškiantis nosies užgulimu, išskyromis iš nosies, čiaudėjimu, nosies kutenimu. Skiriamas infekcinis ir neinfekcinis rinitas. Infekcinis rinitas (peršalimas) – tai dažniausiai virusinės kilmės nosies gleivinės uždegimas. Didžiausias sergamumas peršalimu nustatomas nuo rugsėjo iki kovo mėnesio. Dažniausi peršalimo sukėlėjai yra rinovirusai. Pirmasis ir pagrindinis peršalimo simptomas yra sloga. Ir tik po poros dienų pasireiškia kiti simptomai: bendras negalavimas, gerklės perštėjimas, kosulys. Stipriausiai išreikšti peršalimo simptomai vargina 3–4 ligos dieną bei pamažu pranyksta iki 10 dienų.

Neinfekcinis rinitas gali būti alerginis ir nealerginis. Nealerginis rinitas yra skirstomas į profesinį, vaistų sukeltą, hormoninį ir kt. Remiantis atliktais tyrimais, manoma, kad alerginiu rinitu serga apie 20 proc. žmonių. Aštuoni iš dešimties alerginiu rinitu sergančiųjų yra jautrūs žiedadulkių ir namų dulkių alergenams. Negydant alerginio rinito, didėja rizika susirgti sinusitu, nosies polipoze. Iki 68 proc. pacientų, sergančių alerginiu rinitu, serga ir lėtiniu sinusitu.

Profesinį rinitą gali sukelti cheminiai junginiai: cigarečių dūmai, klijai, medžio dulkės ir kt. Be to, slogą gali sukelti ir kai kurie, kitoms ligoms gydyti skirti, vaistai. Paradoksalu, bet rinitą gali sukelti ir vaistai, skirti slogos simptomams palengvinti – vietinio poveikio dekongestantai. Tai daugeliui įprasti lašai, vaistinėse parduodami be recepto, kurie sutraukia nosies gleivinę ir palengvina kvėpavimą per nosį. Hormoniniu rinitu sergama esant skydliaukės sutrikimams, suintensyvėjus augimo hormono gamybai. Dažniausiai hormoninį rinitą sukelia estrogenų-progesterono kiekio pokyčiai. Todėl slogos simptomai gali varginti moteris menstruacinio ciklo metu, o klasikinis hormoninio rinito pavyzdys – nėščiųjų rinitas. Nėščiųjų rinitas vargina vieną iš penkių nėščiųjų.

Rinitas gydomas medikamentais bei nemedikamentinėmis priemonėmis. Atsižvelgiant į rinito formą, kartais pakanka tik pašalinti aplinkoje esantį dirgiklį, vengti alergenų. Medikamentiniam gydymui gali būti skiriami geriamieji vaistai, sutraukiantys nosies gleivinę, vietiškai veikiantys purškalai-nosies steroidai, geriamieji vaistai nuo alergijos. Simptomams lengvinti bei nosies gleivinei drėkinti taikomas nosies ertmės gleivinės plovimas izotoniniais ar hipertoniniais druskų tirpalais, lašinami aliejiniai lašai. Jeigu sergant vazomotoriniu rinitu nepasiekiamas gydymo medikamentais efektas, taikomas chirurginis gydymas, kurio metu atliekama išvešėjusių nosies kriauklių plastika.

 

Gydytojo patarimas

Peršalus, išsausėja nosies gleivinė ir sutirštėja gleivės. Todėl sutrinka nosies gleivinės virpamojo epitelio apsauginė ir valomoji funkcijos. Labai svarbu peršalus drėkinti nosies gleivinę. Į nosį purškiami druskų tirpalai suskystina gleives, drėkina nosies gleivinę bei padeda greičiau atsistatyti nosies gleivinės apsauginei bei valomajai funkcijoms. Praktikoje pasiteisino iš Himalajų druskos pagamintas nosies tirpalas „Rhinolaya“, kuris pasižymi stipriu terapiniu veikimu. Šis tirpalas unikalus tuo, kad sudėtyje esanti Himalajų druska yra absoliučiai švari, iškasama iš 500 m gylio, gamybos metu jos nereikia sterilizuoti, chemiškai valyti, tokiu būdu sudėtyje išlieka didesnė koncentracija natūralių bioelementų. Reikia pažymėti, kad „Rhinolaya“ nesausina ir nedirgina nosies gleivines, todėl galima skirti vaikams ir net kūdikiams.

„Rhinolaya Kids“ – užburkusiai, išsausėjusiai kūdikių nosies gleivinei prižiūrėti (kūdikiams nuo gimimo, vaikams, suaugusiesiems).
„Rhinolaya Protect“ – alergenų (žiedadulkių, namų dulkių, oro užterštumo, gyvūnų) pažeistai nosies gleivinei prižiūrėti (kūdikiams nuo gimimo, vaikams, suaugusiesiems).
„Rhinolaya“ izotoninis – kasdienei nosies priežiūrai, išsausėjusiai gleivinei, alerginei slogai (kūdikiams nuo gimimo, vaikams, suaugusiesiems).
„Rhinolaya Fort“ hipertoninis – sloguojant, peršalus, sergant sinusitu bei alergine sloga (kūdikiams nuo 6 mėn., vaikams, suaugusiesiems).