Nėštumo anemija, arba kur dingsta geležis?

Sveika ir visavertė mityba – neatsiejama būsimų mamų gyvenimo dalis. Ir vis dėlto mūsų šalyje daugumą nėštumų lydi nemaloni diagnozė – anemija. Kas ta anemija ir kodėl ji tampa dažna nėštumo palydove?

Sveika ir visavertė mityba – neatsiejama būsimų mamų gyvenimo dalis. Ir vis dėlto mūsų šalyje daugumą nėštumų lydi nemaloni diagnozė – anemija. Kas ta anemija ir kodėl ji tampa dažna nėštumo palydove?

Anemija – tai būklė, nulemta sumažėjusio hemoglobino ar (ir) eritrocitų (raudonųjų kraujo kūnelių) kiekio organizme. Hemoglobinas – baltymas, esantis raudonuosiuose kraujo kūneliuose. Jis perneša deguonį į organizmo audinius. Pagrindinė hemoglobino statybinė medžiaga yra geležis. Taigi kai į organizmą jos nepatenka tiek, kiek reikia, hemoglobino kraujyje sumažėja ir nebeužtikrinamas visavertis audinių aprūpinimas deguonimi.
Jei anemija užklumpa nėštumo metu, ji ne tik pablogina moters savijautą, bet ir gali sukelti vaisiaus augimo sutrikimų bei paskatinti pirmalaikį gimdymą. Manoma, kad anemija gali būti susijusi ir su padidėjusia vadinamosios pogimdyminės depresijos rizika.
Deja, nors informacijos apie visavertę mitybą gausu, anemija išlieka gana dažnu sutrikimu tiek nėštumo, tiek pogimdyminiu periodu. PSO duomenimis, yra ir tiesioginis ryšys tarp sunkių anemijos formų bei kraujavimo gimdymo metu. Taigi išties ramina faktas, jog geležies deficitas – palyginti lengvai koreguojama problema, tereikia subalansuoti savo mitybą ir pasirinkti tinkamus maisto papildus.

Kodėl nėštumo metu pasireiškia anemija?

Nėštumas – ypatingas moters gyvenimo laikotarpis, kai anemijos grėsmę sustiprina su nėštumu susiję fiziologiniai reiškiniai. Nėštumo metu augdamas vaisius naudoja mamos eritrocitus, ypač per paskutinį nėštumo trimestrą. Taigi šiuo periodu moters organizme geležies poreikis išauga dvigubai. Jei iki nėštumo būsimos mamos kaulų smegenyse susikaupė eritrocitų perteklius, juos galima panaudoti kaip atsargas, kad būtų patenkinti vaisiaus poreikiai. Tačiau jei iki pastojant mamos hemoglobino kiekis buvo mažokas, nėštumo metu pradeda vystytis anemija: padidėjus maistinių medžiagų poreikiui organizmas pagamina per mažai eritrocitų. Anemijos grėsmė nesumažėja ir po gimdymo, ypač jei jo metu moteris neteko daug kraujo.
Be to, šio sutrikimo riziką padidina ir kiti reiškiniai, kaip antai labai trumpas laikotarpis tarp nėštumų, daugiavaisis nėštumas, dažni pykinimo priepuoliai nėštumo pradžioje, itin gausios mėnesinės prieš nėštumą.
Be geležies deficito, anemijos vystymuisi įtaką daro ir folio rūgštis (vitaminas B9). Dažnai šio vitamino trūkumas yra glaudžiai susijęs su geležies trūkumu, mat ir folio rūgšties, ir geležies paprastai yra tuose pačiuose produktuose. Tyrimai rodo, kad per mažas vitamino B9 kiekis mamos organizme padidina vaisiaus galvos ir nugaros smegenų defektų išsivystymo tikimybę. Todėl folio rūgšties rekomenduojama būsimai mamai vartoti ne tik nėštumo metu, bet ir planuojant pastoti.
Vitamino B12 trūkumas taip pat skatina anemiją. Kadangi jo randama gyvūniniuose produktuose, žmogaus organizmas pats jo nesintetina, dažniausiai jo trūkumą lemia vegetarinė ir veganinė mityba. Beje, šį vitaminą organizmas prasčiau pasisavina esant virškinimo sutrikimų, pavyzdžiui, kai vargina rytinis pykinimas.

Nėštumo požymiai ar anemija?

Anemijos požymiai dažnai pasireiškia ne tik nėštumui įsibėgėjus, bet ir ankstyvose jo stadijose. Tiesa, jie labai dažnai supainiojami su nėštumo pradžiai būdingais simptomais: odos pablyškimu, šąlančiais delnai ir pėdomis, nuovargiu be aiškios priežasties, galvos svaigimu, pasunkėjusiu kvėpavimu, greitu širdies plakimu.
Ar šie požymiai išties yra įprasti nėštumo negalavimai, ar prasidedanti mažakraujystė, nustatys gydytojas, atlikęs kraujo tyrimą. Taigi išvydusi teigiamą nėštumo testą neatidėliokite vizito pas šeimos gydytoją.

Geležiniai mitybos principai

Geriausia anemijos profilaktika – subalansuota mityba ne tik nėštumo metu, bet ir planuojant kūdikį. Pagrindiniai maisto produktai, padėsiantys papildyti geležies atsargas, yra šie: mėsa, žuvis, kopūstai, brokoliai, špinatai, ankštinės daržovės, visagrūdė duona.
Vertėtų prisiminti, kad geriausiai geležis pasisavinama iš gyvulinių maisto produktų. Kad organizmas ją perimtų ir iš vaisių bei daržovių, juos derinkite su maistu, gėrimais, kuriuose gausu vitamino C, – citrusinių vaisių sultimis, uogų tyre.
Taip pat pasitarkite su gydytoju, pasikonsultuokite dėl maisto papildų su geležimi vartojimo. Optimalu rinktis geležies papildus kartu su folio rūgštimi (ji organizmui padeda lengviau pasisavinti geležį bei yra rekomenduojama visoms nėščiosioms) ir vitaminu B12. Pritrūkus šio vitamino, eritrocitai tampa labai dideli, greitai suyra, todėl negali atlikti deguonies pernešimo funkcijos. Vitaminas B12 padeda pasisavinti geležį, ir atvirkščiai – kai jo stokojama, ima trūkti ir geležies.

 

Shutterstock nuotr.