Planas – kūdikis. Kaip paruošti savo organizmą?

Nors daugeliui moterų nėštumas būna netikėta staigmena, vis dažniau tai – planuojamas ir labai laukiamas laikotarpis. Taigi jei kaip tik ruošiatės pasikviesti į savo šeimą kūdikį, pats metas pasirūpinti savo sveikata.

Nors daugeliui moterų nėštumas būna netikėta staigmena, vis dažniau tai – planuojamas ir labai laukiamas laikotarpis. Taigi jei kaip tik ruošiatės pasikviesti į savo šeimą kūdikį, pats metas pasirūpinti savo sveikata.

Pasikonsultuokite su ginekologu. Išsiaiškinkite jums rūpimus klausimus, atlikite gydytojo skirtus tyrimus, kad įsitikintumėte, ar nėra pakitimų, galinčių pabloginti nėštumo eigą, jūsų ar būsimo kūdikio būklę.
Apsilankykite pas odontologą. Sveiki dantys padės užkirsti kelią galimoms infekcijoms bei apsaugos būsimos mamos organizmą nuo mineralų trūkumo.
Atsisakykite žalingų įpročių. Jei iki šiol rūkėte, meskite – tai rekomenduojama padaryti likus mažiausiai trims mėnesiams iki nėštumo. Nevartokite alkoholio, apribokite išgeriamos kavos kiekį (rekomenduojamas aukso viduriukas – du puodeliai per dieną).
Pasirūpinkite sveikesne ir visaverte mityba. Būsimoms mamoms rekomenduojamas šviežiai paruoštas maistas, turintis mažai riebalų, daug skaidulų. Taip pat reikėtų valgyti daug šviežių daržovių ir vaisių. Jūsų racione turėtų netrūkti organizmui būtiniausių medžiagų, vitaminų ir mineralų. Beje, du vitaminai ypatingai siejami su nėštumu, taip pat kūdikio planavimu ir periodu po gimdymo – tai vitaminai D ir B9 (pastarasis plačiau žinomas kaip folio rūgštis). Jei gydytojas nenustatė sveikatos sutrikimų, dėl kurių turėtumėte vartoti papildomų vitaminų ar maisto papildų, būtent šių vitaminų dažniausiai ir pakanka.

Kuo ypatinga folio rūgštis?

Foliatai (arba sintetinė, gerai organizmo pasisavinama jų forma – folio rūgštis) ir vitaminas D atlieka svarbią funkciją ląstelių dalijimosi procese. Foliatai padeda augti motinos audiniams nėštumo metu. Mažas jų kiekis nėščiosios kraujo eritrocituose yra besivystančio vaisiaus nervinio vamzdelio defektų rizikos veiksnys. Teigiamas poveikis atsiranda per parą papildomai suvartojant 400 μg folio rūgšties ne trumpiau kaip vieną mėnesį iki pastojant ir iki trijų mėnesių pastojus – tai itin sumažina vaisiaus nervinio vamzdelio defektų riziką.
Folio rūgšties rekomenduojama vartoti taip pat viso nėštumo ir žindymo metu. Tai apsaugo vaisių nuo įvairių raidos ydų, taip pat sumažina riziką vaisiui gimti per mažo svorio.

Kodėl reikia papildomai vitamino D?

Viena pagrindinių šio vitamino funkcijų – užtikrinti optimalų fosforo ir kalcio kiekį organizme.
Tyrimais įrodyta, kad vitaminas D yra svarbus choriono (vaisiaus gemalo dangalo) kraujagyslių formavimosi procesui, kontroliuoja įvairių placentos hormonų sekreciją, padeda formuotis kūdikio dantims ir kaulams. Nustatyta, kad mažas vitamino D kiekis organizme yra vienas nevaisingumo ir dirbtinio apvaisinimo nesėkmės veiksnių. Taigi užtikrinti reikiamą vitamino D kiekį svarbu ne tik nėštumo metu, bet ir planuojant kūdikį.
Be abejo, itin svarbus vitaminas D ir nėštumo bei vadinamuoju pogimdyminiu periodu. Su vitamino D stygiumi siejama daug nėštumo komplikacijų: persileidimas I ir II trimestrus, placentos nepakankamumas, preeklampsija. Įrodyta, kad vitamino D trūkumas nepalankiai veikia naujagimio adaptaciją bei vystymąsi.
Su maistu gaunama palyginti mažai vitamino D, daugiausia jo organizmas pasigamina natūraliai, veikiant saulės spinduliams. Tačiau jei dangus apniukęs, taip pat šaltuoju metų sezonu, to nepakanka. Beje, net ir esant saulėtam orui dažnai klystama atsisakant papildų su šiuo vitaminu – kremai, saugantys mūsų odą nuo kenksmingų saulės spindulių, taip pat stabdo ir vitamino D gamybą organizme. Taigi bet kuriuo sezonu patariama vartoti maisto papildų su vitaminu D.

Gausios menstruacijos? Nevartojate mėsos? Gali kristi hemoglobinas

Gausios menstruacijos (taip pat ir pogimdyminis kraujavimas), vegetariška mityba, alergijos, dėl kurių tenka atsisakyti kai kurių produktų, per stresą ir nuovargį išsibalansavęs mitybos režimas ar šiaip nevisavertė, chaotiška mityba – visi šie veiksniai lemia, kad organizmui ima trūkti būtinų medžiagų, visų pirma – geležies, vitamino B12 ir folio rūgšties, sumažėja hemoglobino rodikliai, vystosi mažakraujystė. Tokiu atveju tinkamai parinkti maisto papildai padeda palaikyti gerą savijautą, normalią įvairių organų veiklą bei pasirengti būsimam nėštumui.
Nepamirškime, kad nėščiosios organizmui geležies reikia dvigubai daugiau nei iki nėštumo. Todėl tiek planuojant pastoti, tiek nėštumo metu, ypač II ir III trimestrus, rekomenduojama vartoti maisto papildų, kuriuose yra geležies, vitamino B12, folio rūgšties bei ir kitų organizmui itin reikalingų mikroelementų.
Labai svarbu, kad jūsų vartojamuose maisto papilduose būtų ir vario bei vitamino C, nes jie padeda geriau pasisavinti geležį iš maisto produktų. Jie taip pat padeda moters organizme palaikyti normalią energijos apykaitą, nervų sistemos veiklą, mažina nuovargio pojūtį.