Nakties drumstėjai

Iš niekur nieko puikus jūsų miegotojas vėl ėmė prabusti vidury nakties. Nepanikuokite, tai praeis.

Ketvirta ryto. O jūs su 11 mėnesių kūdikiu jau ilgokai kukuojate tamsoje. Išbandytas jau ir sūpavimas, ir žindymas, ir niūniavimas. Galiausiai bandote guldytis į savo lovą, kurioje jis linksmai užgriūva ant tėvelio ir įvyksta šeimyninis ekspromtinis pasimylavimas. O kai jis dešimtą kartą pravirksta, palūžtate…

Jonukas jau kelis mėnesius neprabusdavo naktimis, tai kas čia dabar užėjo? Pasirodo, visiškai normalu, jei prieš tai 8 ar 12 val. pernakt išmiegodavęs kūdikis vėl tampa aktyvus naktį. Tad jei jūsų mažiukas šiuo metu ir neprabunda, nesitikėkite, kad dabar jau taip bus amžinai…

 

Raidos pakopos

Jei kūdikis mokosi šliaužti, jis gali kelias savaites prabusti vidury nakties… Randate jį lovytėje ant kelių, pusiau prabudusį ir labai nustebusį, kaip jis atsidūrė tokioje pozoje.

Tai gana įprasta. Vaikučiai dažniausiai prabunda naktimis tuomet, kai dienomis deda daug pastangų mėgindami įvaldyti kokį nors naują įgūdį. Pastangos sumerkus akutes nesibaigia… Tarkime, besimokantis ant pilvuko apsiversti kūdikis naktį gali susivokti nebegalintis grįžti į buvusią padėtį. Taip pat naktį atsisėdęs kūdikis pravirksta, nes dar nemoka vėl atsigulti. Tas pats būdinga ir mokantis vaikščioti. Pasak tyrimų, vaikus taip jaudina šis veiksmas, kad jie tiesiogine prasme negali užmigti.

Patarimas. Dieną labiau padėkite vaikui įveikti naują motorinį iššūkį. Skatinkite daugiau judėti, venkite ilgo sėdėjimo vežimėlyje ar automobilinėje kėdutėje. Jei kūdikis prabunda „įstrigęs“ naujoje padėtyje, padėkite atsigulti, bet neužsibūkite – juk nenorite, kad tai virstų žaidimu.

 

Išsiskyrimo baimė

Mažyliai iki vienų metų nesuvokia, kad objektai nedingsta, net jei jų nematai. Taigi ir to, kad jei jūs išeisite, visada grįšite. Mažiukas gali supanikuoti, jei prabudęs vidury nakties neišvysta jūsų šalia, ypač jei buvote jam užmiegant.

Patarimas. Dienomis žaiskite su vaiku slėpynių, „kukū“ ir panašius žaidimus, pratinančius mažiuką prie to, kad niekada iš tikro nedingstate. Jei naktį jis be aiškios priežasties ima verkti, paglostykite ar panešiokite, o guldydama duokite bučkį ar kaip kitaip atsisveikinkite. Mėginimas išsmukti nepastebėtai gali atsigręžti prieš jus. Išsiskyrimo baimę išgyvenantį kūdikį tai dar labiau gąsdina, jis tampa ypač budrus.

 

Pietų miegelis

Kūdikiui augant, jam reikia vis mažiau miego dieną. Nuo dviejų miegelių kažkada pereinama prie vieno. Žinoma, tai paveikia ir nakties miegą. Jei tarpas tarp dienos ir nakties miego – per trumpas, kūdikis gali nenorėti miegoti. Jei per ilgas – jis gali būti pervargęs. Abiem atvejais labai tikėtina, kad mažylis prabudinės naktį.

Patarimas. Jei neseniai keitėsi kūdikio režimas, galite savaitę žymėtis pastabas į „miego žurnalą“. Tai padės nuspręsti, ar reikia pastumdyti ėjimo gultis arba dienos miego laiką. Neblogas būdas įvertinti, ar kūdikis pakankamai išsimiega, – pastebėti jį apie 16–17 val. Daugelis tėvų nurašo šį laiką „pykčio valandai“. Bet iš tikro tai metas, kai išlenda miego trūkumas. Jei mažiukas atrodo patenkintas ir gerai nusiteikęs, tikriausiai jam tinka ir režimas. Bet jei jis zirzia ir greit pratrūksta, galbūt per greitai atsisakėte antrojo miego, o gal tiesiog pakaktų paankstinti nakties miegą.

 

Sutrikdyta rutina

Jei su pusmetinuku savaitei išvykote atostogų, grįžę nenustebkite, jei tie patys migdymo ritualai nebeveiks… Tą patį iškrėsti gali ir liga ar dygstantys dantukai. Įsisuka užburtas ratas – kuo vaikas ilgiau neužmiega, tuo didesnė tikimybė prabusti naktį.

Patarimas. Grįžti prie seno ritmo skirkite keletą dienų. Jei tik įmanoma, stenkitės atkartoti rutiną, nors dalį jos, išvykę į kitą vietą.

 

Paslaptis jums…

Juk ir jus aplanko naktys, kai nesimiega, ir tiek. Taip pat gali būti ir mažyliui. Gal jam skauda pilvuką, gal per šilta ar per šalta… O gal jis tiesiog tampa vis protingesnis. Smegenims apdorojant  kognityvinio šuolio metu priimtą medžiagą, tai gali paveikti ir miegą. Dažniausiai sunkesnis etapas praeina pats, o atsakymą po kelių dienų atskleidžia kokia nors naujiena – naujas žodis, dantis, motorinis įgūdis arba net viskas iš karto!

Patarimas. Jei nežinote, kodėl mažylis naktį verkia, tiesiog raminkite jį sūpuodami ar nešiodami. Save raminkite, kad blogo įpročio per kelias dienas nesuformuosite. Jums ir mažyliui – tiesiog prastesnis ruožas. Mokymasis miegoti šiek tiek primena mokymąsi važiuoti dviračiu – kartais nukrintama, bet niekas nepamirštama…