Viskas apie nagus

Nagai atrodo smulkūs ir mažučiai, bet klausimų apie juos gali kilti daug. Ką reiškia žydintys, sluoksniuoti ar pakeitę spalvą vaiko nagučiai? O ar nėščioji gali savo nagus lakuoti arba prisiauginti kitus, ar jai geriau nuo to susilaikyti?

Kodėl jie silpni?

Silpni, lūžinėjantys nagučiai gali byloti apie maisto medžiagų trūkumą. Gal vaikui trūksta vitamino D, gal kalcio ar magnio, baltymų, o gal geležies? Aptariame vaiko mitybą, galime skirti kraujo tyrimą.

Kai kada įtariamas nagų grybelis, o kartais nagų pakitimai susiję su odos būkle, tarkim, žvyneline. Kartais nagai būna silpni iš prigimties, bet visgi rūpestingas gydytojas patikrins, ar nėra rimtesnių priežasčių. Šeimos gydytojas gali nusiųsti pacientą pas dermatologą. Beje, dermatologai – pirminio lygio specialistai, į juos kreipiantis siuntimo nereikia, tad jei kažkas, kas susiję su nagais, tikrai kelia jums nerimą, pas gydytoją dermatologą galite registruotis ir savarankiškai.

 

Kodėl jie negražūs, pakeitę spalvą?

Kai nago plokštelė negraži, pastorėjusi, pakeitusi spalvą, papilkėjusi ar parudavusi, siunčiame vaiką pas gydytoją dermatologą pasitikrinti, ar nėra nagų grybelio. Dažniausiai gydytojas jo neranda, tuomet manoma, kad dėl nago pokyčių gali būti kaltas maisto medžiagų trūkumas. Taip pat gali būti kaltas nuolatinis nago traumavimas, tarkim, jei vaikas mėgsta žaisti klūpėdamas ar sėdėdamas sau ant pariestų pėdų, o ir nagų graužimas gali pakenkti jų išvaizdai.

Tyrimas dėl nagų grybelio nesudėtingas: atkerpamas gabalėlis nago ir iš po jo paimama šiek tiek nuograndų. Paskui jos ištiriamos. Vaikams grybelis būna neįsisenėjęs ir išgydomas lengviau nei suaugusiesiems, paskiriant voneles su druska ir tepalo nuo grybelio.

 

Kodėl jie žydi?

Šiuo klausimu vienareikšmio atsakymo nėra. Vieni mano, kad tai nutinka dėl medžiagų trūkumo, kiti – kad dėl streso ar persirgtos infekcijos, o kai kurie spėja, jog kažkur užkliuvo nago guolis… Kartais galima nuspėti, kodėl nagai ėmė žydėti, o kartais tai lieka neaišku. Tad, jei žydi vienas ar du nagučiai, siūlyčiau to nesureikšminti.

 

Kodėl jie apgraužti?

Vaikai nagus (ar odeles aplink juos) graužia iš nerimo, tad reikėtų pasirūpinti, kad jie patirtų kuo mažiau streso. Būna, mama sako: „Ne, mano vaikas nagų tikrai nekramto“, bet visgi matyti, kad jis paslapčia tuo užsiima. Vaikų nagučiai minkšti, keli krimstelėjimai – ir jų beveik nelikę. Tiesa, jei vaikas pašąla rankas ar dėvi šiurkštokas pirštines, odelės aplink nagus gali nukentėti ir dėl to.

 

Kodėl jie įauga?

Galbūt įaugęs nagutis buvo kažkur užgautas, o gal vaikas daug spardė kamuolį. Gal batas įsiremia į pirštuką, o kartais pakanka ir labai aptemptų pėdkelnių ar kojinių su daug elastano. Vaikų pirštukai yra labai minkštučiai, ir kartais pakanka visai nedidelio spaudimo, kad nagas įaugtų. Taip pat nago krašteliai kartais įauga, jei jis pernelyg trumpai ar netaisyklingai nukirptas. O kartais tiesiog dėl greito augimo 5–6 m. ar vyresniam vaikui nagas, jei jis platus, ima ir įsiremia į apynagės ląstelieną.

Įaugusį nagą pirmiausia siūlome kiek paauginti. Tuomet – pamirkyti koją vonelėje, geriausia – į ją įpylus hipertoninio druskos tirpalo, o tada naudojantis pedikiūrui skirta lazdele įaugusį nago kraštelį tiesiog kilstelėti aukštyn. Druskos tirpalas nuslopina paburkimą, jei tokio būta, ir paminkština audinius. Taigi tą nagiuką reikėtų taip kiloti nuolatos. Dar vertėtų pirštuką papurkšti antiseptiniu tirpalu, kad į audinį nepatektų infekcija.

Jei nagas įauga smarkiai, kraštutiniu atveju prireikia kreiptis į chirurgą ir atliekama operacija. Bet dažniausiai pavyksta susitvarkyti patiems.

 

Kodėl jie nukrinta?

Kai nagučiai sutrenkiami, tarkim, priveriami tarpdury, jie gali deformuotis ir net visai nukristi. Tai nėra labai rimta trauma – ataugs kitas nagutis, nors jis gali būti kiek silpnesnis. Retkarčiais nagai nukrinta po antibiotikų vartojimo. Kartą vienam pacientui nukrito visi nagai, tad atlikome įvairių tyrimų ir konsultavomės su specialistais. Buvo prieita prie išvados, kad jie nukrito dėl persirgtos virusinės infekcijos. Paskui visi nagai ataugo.

 

Nėščiosioms siūloma pasisaugoti

Teoriškai mokoma, o ir gydytojai sako, kad nėštumo pradžioje, maždaug iki 3,5 mėn., bet kokio nagų lakavimo ar kitų jų priežiūros procedūrų reikėtų vengti. Tuo metu – pati vaisiaus organų formavimosi pradžia, tad siūloma vengti kontakto su visomis cheminėmis medžiagomis. Visgi tai teorija, o praktikoje labai abejojama, kad nagų lakavimas galėtų kažkuo pakenkti. Juk nagas – tai raginė danga, medžiagos nuo jo į kraujotaką nepatenka. Yra daug moterų, kurios vaikšto lakuotais ar priaugintais nagais visą nėštumo laikotarpį, ir tikrai nieko nenutinka.

Vertėtų vengti labai kvapnių, erzinančių medžiagų – jų patenka į kvėpavimo takus, tad nėščiosioms geriau jų neįkvėpti, kad nealergizuotų ar dar kažko nenutiktų. Bet, tarkim, bekvapis lakas ar nagų dengimas titano danga tikrai nieko blogo nepadarys. Na, o priauginti nagai, pasak kai kurių moterų, nėštumo metu joms tiesiog nesilaiko.

Kartais bijomasi, kad lakuojant geliniu laku nagus reikia palaikyti po UV lempa. Tačiau tuo metu ultravioletinių spindulių gaunama labai mažai, mažiau, nei einant gatve debesuotą dieną, tad siūlyčiau to be reikalo nesibaiminti.

Šiaip jau nagų reakcija į nėštumą individuali – kai kurioms moterims jie labai susilpnėja, o kitoms, atvirkščiai, sustiprėja (tas pats būdinga ir plaukams).

 

Konsultavo pediatrė Aurika Jurevičienė ir  Manikiūro meistriškumo mokyklos mokytoja Ingrida Jočienė