Užkimšta kūdikio nosytė

Daugelis kūdikių tėvų nors kartą yra išsigandę ir paniškai skambinę gydytojui, o tada sužinoję, kad nerimą kėlęs požymis – visiškai ne bėda.

Pas gydytoją mama skubiai atvežė ir dviejų savaičių Giedrutę, nes ją gąsdino, esą dukrytė labai sunkiai kvėpuoja. Pati ji buvo peršalusi ir baiminosi, kad bus užkrėtusi dukrą. Kita vertus, jokių kitų peršalimo simptomų Giedrutė neturėjo, nekarščiavo. Užtat naktį jos šniokštavimas tapo toks garsus, kad mama išsigando, jog naujagimiui kažkas galbūt net blogiau už paprastą virusą…

Vis dėlto paaiškėjo – užkimšta dukrytės nosis yra normalus dalykas, sukeliamas hormono estrogeno, kuris stimuliuoja nosies kanalus. Mama šiuo hormonu „pasidalija“, kai kūdikis dar yra gimdoje arba žinda pienuką. (Beje, besilaukdama galbūt irgi kamavotės dėl užsikimštos nosies…) Ši būklė paprastai praeina per porą mėnesių – nesvarbu, ar jūsų mažylis žindomas, ar maitinamas mišinuku. Iki šešto mėnesio nosies kanalai tampa dukart platesni, o tuomet ir užkimšta nosis mažiau trukdo gyventi, net jei ji tebėra tokia.

Kada susirūpinti. Kreipkitės į gydytojus tuomet, kai vaikas kvėpuodamas išplečia šnerves (tai reiškia, kad taip jis mėgina atverti takus ir gauti daugiau oro) arba jei kvėpuojant įdumba pilvukas ar krūtinė, į kvėpavimą įtraukiami tarpšonkauliniai raumenys (pastebima plika akimi), jei kvėpuojant girdimas švokštimas ar švilpimas. Tai – jau kvėpavimo sutrikimo požymiai.