Maisto ir gėrimų nuo peršalimo TOP 5

Žiemą mažyliai serga, tai faktas. Kai reik vaistų, tai reik. Bet kartais, kai virusas dar tik puola, tikriausiai galima apsiginti švelnesnėmis priemonėmis. Štai penki valgomi dalykai, kurie padėtų kovoti su peršalimu ar gripu.

1.Vištienos sultinys

Močiutės neklydo: kažkas toje sriuboje yra, kas šniurkščiojant ir karščiuojant padeda pasijusti geriau. Vištienos „buljonuką“ tyrinėjo ir mokslininkai. Jie mano, kad jame gali būti daug gydomųjų galių turinčių medžiagų, pavyzdžiui, kovojančių su uždegimu, galinčių palengvinti kvėpavimo takų infekcijas. Nors jokio stebuklingo recepto nėra, ši sriubytė lengvai virškinama, saugo nuo dehidratacijos, ramina skaudamą gerklę bei yra mėgstama beveik visų vaikų.

2.Jogurtas

Išmintinga vaikams nuolat duoti jogurto ar kefyro – probiotikų turtingo maisto, ypač peršalimų ir gripo sezonu. Probiotikai – tai naudingos gyvos bakterijos, kurios, patekusios į žarnyną, padeda įveikti bloguosius mikroorganizmus ir atkurti tinkamą mikroflorą, sumažindami infekciją ir padėdami imuninei sistemai tinkamai reaguoti į virusus – ir peršalimo.

Gerosios bakterijos sutvirtina visus organizmo „barjerus“ – ne tik žarnyną, bet ir gleivines (taip pat ir kvėpavimo takų).  Probiotikai gali būti naudingi stiprinant imunitetą, tiesa, tai nenutiks per dieną. Jei jūsų vaikas nemėgsta jogurto, verta pagerti papildų su probiotikais.

3.Arbata

Pasielgėme gudriai, mat vienam punktui priskyrėme visokiausias arbatas – liepžiedžių, aviečių, čiobrelių, putinų uogų, imbierų ir kt. Visos jos turi skirtingų gydomųjų savybių. Tačiau svarbiausia, kad atsiradus peršalimo ar gripo simptomų ir išgėrus šilto gėrimo kaipmat palengvėja sloga, kosulys, čiaudulys, gerklės skausmas, sumažėja šaltkrėtis ar silpnumas.

4.Kokybiška mėsa

Ryžomės ją įrašyti, nors ji ir nėra lengvai virškinamas maistas, kokį populiaru rekomenduoti ligoniukams. Tačiau mėsoje daug baltymų – ypač svarbių komponentų imuninei sistemai. Jautienoje ir kiaulienoje ypač daug cinko – mineralo, kurį organizmas naudoja gaminti limfocitams, o juk jie yra imuniteto pagrindiniai kariai.

5.Medus

Tirštas ir lipnus, jis padengia gerklę ir mažina jautrumą kosulio impulsui. Be to, medus turi antibakterinių savybių, sukuria mikrobams nepalankią terpę, todėl jo būna daugelyje gerklei gydyti skirtų pastilių. Meduje gausu pasveikti bei sustiprėti reikalingų mineralų. Sirguliuojančiam vaikui stinga energijos, o medaus angliavandeniai būna jau suskaidyti iki fruktozės ir gliukozės. Taigi organizmui nereikia eikvoti energijos medžiagoms skaidyti.