Kas patiks ir kas nepatiks pieniniams dantukams

Atrodytų, apie dantis ir jų priežiūrą žinome viską. Tačiau vos vaikučio burnytė pasidabina mažuoju perliuku, klausimai pasipila tarsi iš gausybės rago.

Kada pas gydytoją

Sąžiningai kiekvieną dieną su sūneliu valome dantukus, todėl viliamės, kad jie yra sveiki ir dar karto nesilankėme gydytojo odontologo kabinete. Vizitą vis atidėliojame, nes vaikas labai bijo medikų. Tačiau mano mama nuolat gąsdina, kad atsiradus ėduoniui pirmąkart apsilankyti pas gydytoją gali būti jau per vėlu,rašo trimečio Skaistenio mama.

Pirmą kartą apsilankyti gydytojo odontologo kabinete reikėtų, kol dantukai dar yra sveiki. Geriausia – atšventus antrąjį gimtadienį. Nors galima apsilankyti ir anksčiau, jei įtariate beprasidedantį ėduonį, matote įtartinų dėmelių ant dantų ar norite gauti informacijos apie dantukų priežiūrą. Neretai klinikoje pirmo apsilankymo metu vyksta savotiška žvalgyba. Jei mažylis nenori, jo niekas į paciento kėdę net ir nesodina. Susipažinti ir bandyti apžiūrėti dantukus galima ir ant pačios paprasčiausios kėdės, sėdint mamai ar tėčiui ant kelių, kiek tolėliau nuo grąžto ir kitų instrumentų.

Kas pusmetįne per dažnai

Kartu su dukryte kas pusę metų keliaujame pas odontologą. Kadangi šis ėduonies nesuranda, mano keturis vaikučius auginanti draugė draugiškai pasišaipo, kad be reikalo miname gydymo įstaigos slenkstį. Juolab kad dantys dar ne nuolatiniai,pasakoja Eleonoros mama.

Gydytojo odontologo kabineto duris reikėtų praverti ne tuomet, kai atsiranda skylutė arba dar blogiau – kai dantuką pradeda skaudėti. Tikrinti dantis reikėtų maždaug kas pusmetį. Ir visai nesvarbu, ar dantys pieniniai, ar jau nuolatiniai, nes vaikų dantų ėduonis progresuoja ypač ūmiai. Maža atrodžiusi skylutė  per porą mėnesių gali tapti didžiulė. Klysta manantieji, kad pieniniai dantys yra laikini, todėl jų priežiūra mažiau svarbi. Po pieniniais dantimis yra nuolatinių dantų užuomazgos. Todėl labai svarbu, kad šie augtų švarioje aplinkoje. Jeigu pieninis dantis turės didelį infekcijos židinį, siekiantį nuolatinio danties užuomazgą, nuolatinis  gali užaugti jau pažeistas, su  dėmelėmis ar nelygiu paviršiumi.

 Baltos dėmelės

Prieš mėnesį dukrytės dantukus apžiūrėjusi gydytoja ėduonies nerado. Tačiau prieš kelias dienas ant dantukų pastebėjau baltas dėmeles. Kodėl taip atsitiko?“ – nerimauja Gabrielės mama.

Visi dantys turi sukaupę mineralų. Tose vietose, kur susikaupia nepašalintos apnašos, bakterijų pagaminta rūgštis pradeda savo juodąjį darbą, ir prasideda emalio demineralizacija, t.y. mineralų netekimas. Apie tai įspėja ant dantukų pasirodančios ryškiai baltos matinės dėmelės. Ir tik nuo jūsų rūpestingumo priklausys – netrukus atsiras kariesas ar ne. Mat emalis turi tokią savybę – jis gali ne tik demineralizuotis, bet ir remineralizuotis. Kad įvyktų remineralizacija, dantims būtina iš aplinkos gauti mineralų. Todėl nebijokite fluoro. Tiksliau, dantų pastos su fluoru, nes jis – vienintelis elementas gamtoje, kuris gali remineralizuoti emalį. Tačiau pastą su fluoru reikėtų rinkti pagal vaiko amžių. O kol kūdikis turi tik šešis dantis,  galite valyti dantų pasta be fluoro. Tėvų dantų pasta su didesniu fluoro kiekiu tegu palaukia iki šešto mažylio gimtadienio.

Bijantiems fluoro žalos – tarptautinė Europos vaikų odontologų asociacija neseniai padidino leistiną fluoro dozės vaikams iki trejų metų normą. Žinoma, dantų pastos ant šepetėlio tepti tiek daug, kaip paprastai rodoma dantų pastų reklamose, tikrai nereikia. Tiek vaikams, tiek suaugusiems užtenka mažojo pirštelio nago dydžio kruopelės pastos.

Vyresniems – valyti ilgiau

Auginu pusantrų metukų dukrytę ir šešerių sūnelį. Šis nuolat burba, kodėl sesė valosi dantis trumpiau. Ar tikrai vyresniems vaikams valyti dantis reikia ilgiau?“ – klausia Kazimiero ir Gedvilės mama.

Dantų valymo trukmę lemia vaiko amžius. Juk augant mažam žmogučiui auga ir jo dantukai bei tarpdančiai. Taigi jeigu metinukui šiūruoti šepetėliu pakanka vos minutę, vyresniam vaikui jau reikėtų dantis valyti ilgiau – maždaug dvi tris minutes.

Pats! Ar leisti?

Sūnus viską  nori daryti pati. Valyti dantukustaip pat. Ar gali keturmetis tinkamai juos išsivalyti? Ar vaikams būtina valyti tarpdančius specialiu siūlu?,klausia Stepono mama.

Kad dantukai būtų švarūs ir sveiki, svarbu ne tik kiek laiko mažylis šiūruoja šepetėliu per juos, bet ir kaip tą daro. Ikimokyklinukui dar sunku pačiam atlikti šį rimtą darbą, nes jo ranka dar nėra pakankamai išlavėjusi. Mažieji dažniausiai tik pabrūžina šepetėliu priekinius dantis, o krūminiai telieka vos paliesti. Esu įsitikinusi – kol vaikas dar nemoka rašyti rašytinių raidžių (o to paprastai išmokstama tik peržengus mokyklos slenkstį), tol jam sunku pačiam tinkamai išsivalyti dantis. Tačiau tai nereiškia, kad turime iš mažylio atimti norą tą daryti. Anaiptol. Tik po to, kai mažylis pats išsivalo dantis, tėveliai turėtų nepatingėti dar kartą juos pervalyti. Žinoma, prieš tai vaiką pagyrę už jo pastangas.