Vaikas viduriuoja…

3 m. vaikas dažnai tuštinasi skystai po 3 ar 4 kartus per dieną, ir tai (su vienos kitos dienos pertrauka) tęsiasi jau kelis mėnesius. Kitokių simptomų lyg ir nėra, jaučiasi gerai. Ar tai jau laikoma viduriavimu? Ir ar reikia jį kažkaip gydyti?

Iš tiesų vaiko tuštinimasis kelis kartus per dieną skystomis vandeningomis išmatomis jau laikomas viduriavimu. Jis būna ūmus ir lėtinis (nuolatinis), tad jums būtų būdingas pastarasis. Kai viduriavimas ūmus, jį gali lydėti temperatūra, pykinimas, vėmimas, pilvuko skausmai; išmatos gali būti su gleivėmis ir net krauju. O kai viduriavimas lėtinis, tokių simptomų gali ir nebūti. Tačiau tai vis tiek negerai – viduriuodamas vaikutis netenka daug skysčių, mineralinių medžiagų, taigi po kurio laiko tai gali neigiamai paveikti jo sveikatą.

Svarbu subalansuoti mitybą

Dėl lėtinio viduriavimo veikiausiai bus kalta netinkama mityba, taigi jai reikėtų skirti daugiausia dėmesio. Kaltas gali būti ir laktozės netoleravimas, taigi reikėtų pamėginti iš raciono išbraukti pieniškus produktus (šiek tiek rauginto pieno gaminių, kefyro ar jogurto, gali likti) ir žiūrėti, gal vaiko būklė per keletą dienų pagerės.

Viduriuojantį vaiką reikėtų maitinti paprastu, lengvai virškinamu maistu. Tinka ryžiai, taip pat kitokios košės ir sriubos, o netinka pienas, greitasis maistas, įvairūs kepti, riebūs, vidurius pučiantys produktai (kopūstai, brokoliai, pupelės), taip pat gazuoti gėrimai.

Viduriuojančiam vaikui svarbu duoti gerti daug skysčių. Tinkamiausias yra vanduo ir įvairios vaikiškos arbatos.

Tyrimai rodo, kad viduriavimo laiką gali sutrumpinti ir probiotikų (kitaip – gerųjų bakterijų) preparatai. Be to, jų vertėtų pavartoti ir viduriavimui praėjus – juk dėl jo pakinta ir išsibalansuoja žarnyno mikroflora, tad reikėtų ją atkurti, kad viskas vėl būtų kaip reikiant.