Fengšui vaiko kambaryje

Visi žinome, kad mažyliui svarbiausia yra jo mama. Jei ji spinduliuos nusivylimą, susierzinimą ar pyktį, vaikas nuolat gaus didelį kiekį neigiamos energijos bei informacijos, ir tai veiks daug stipriau nei deramai  pastatytas stalas ar lova. Bet kur visgi turėtų būti tas stalas ir ta lova, kad kambario aplinka mus veiktų teigiamai?

Feng shui vaiko kambaryje

X Kambario struktūravimas. Pirmiausia (kiek leidžia esamos sąlygos) vaiko kambarį padalykite į zonas, t.y. reikėtų struktūriškai atskirti darbo ir žaidimų erdvę, kuri atitinka Jan energijas, nuo miegojimo vietos – In. Todėl mažiesiems reikėtų atiduoti didesnį kambarį. Geriausia, kai vaikas gali dirbti vienur, o miegoti kitur. Nieko nėra blogiau, kai ten pat dirbama kompiuteriu, o vėliau darbinių minčių pripildytoje erdvėje miegama. Juk informacija niekur nedingsta, ji tvyro erdvėje.

X Lovos vieta. Vaiko lova turi būti toliau nuo durų, o darbo stalas – arčiau. Sukeitus šias pozicijas vietomis, mažylis mieliau išsidrebia ant lovos ir prie darbo stalo tiesiog nenueina – dėl to krinta mokymosi rodikliai bei darbingumas.

X Lovos padėtis bei kryptis. Klasikinis fengšui šiek tiek lankstesnis dėl pasaulio krypčių ir leidžia miegoti nebūtinai galva į šiaurę. Bet labai stipriai akcentuoja galvūgalio reikšmę, kuris „dirba“ kaip apsauga septintai (viršugalvio) čakrai. Geriausia, kai lova stovi galvūgaliu į sieną, o pats galvūgalis yra vienalytis. Tai galioja ir kūdikio lovelėms, kurios dažnai turi medinius strypus iš visų pusių. Tokiu atveju juos ties galvūgaliu reikėtų uždengti storesniu audeklu – taip suformuosite vientisą plokštumą. Jei aplinkybės leidžia lovą statyti tik galvūgaliu į langą, rekomenduojama atitraukti lovą nuo lango apie 2 m ir suformuoti aukštą galvūgalį.

Kojomis tiesiai į duris miegoti taip pat negalima, tačiau dėl miegojimo kampinėse kambario pozicijose fengšui šiek tiek atlaidesnis –  rekomenduojama nestatyti lovos namo kampe, tačiau kambario kampe – galima. Namo kampai sukaupia ypač daug atidirbusios ir nenaudotinos kokybės energijos, be to, ten dar vyksta jos nutekėjimas. Valyti ir prižiūrėti visus namų kampus – būtina.

X Darbo vieta. Norint pakelti darbingumą, rekomenduojama pagal galimybes vaiką sodinti tarsi karalių į sostą – sėdėdamas prie darbo stalo priešais save jis turi matyti erdvę, o užnugaris turi būti apsaugotas (geriausia, kad tai būtų siena). Pats prasčiausias variantas – pasodinti mažylį veidu į sieną, nugara tiesiai į duris.

X Baldai. Juos rinkitės iš natūralių medžiagų, su kiek įmanoma mažesniu sintetikos kiekiu. Geriausia, kai kraštinės ir kampai turi užapvalintą briauną. Kampas – tai kelių vektorių susidūrimas viename taške ir nieko gero ši drama mūsų erdvei neduoda. Ne veltui anksčiau meistrai naudodavo tiek puošybos elementų bei įvairiausių apdailų. Tai minkštino ir švelnino aplinkos kokybę.

Taip pat neperkraukite vaiko kambario masyviomis spintomis, kurios turės tendenciją slėgti psichologiškai – mažylis tiesiog nenorės ten būti.

X Paveikslai. Ant sienų nekabinkite dramatiškų vaizdų bei personažų. Kiekvienas daiktas yra simbolis, kalbantis žmogui tiesiai į pasąmonę. Visi daiktai spinduliuoja informaciją, tik skirtingo turinio ir kokybės. Bendrai jie sudaro informacinį foną, o kartais net triukšmą, kai jų yra labai daug. Geriau mažiau negu per daug.

X Užuolaidos ir augalai. Jei durys yra tiesiai priešais langą, užuolaidos bei augalai prie lango reikalingi, nes stabdys tiesioginį energijos srautą. Beje, įtakos gali turėti ir už lango esantys objektai, pavyzdžiui, šalia esantys statiniai. Jei matome aštrias, neestetiškas, grubias struktūras, kurios skleidžia negatyvią informciją į vaiko kambarį, nuo jų galima atsiriboti augalais ir užuolaidomis. Kai kurių fengshui meistrų nuomone, augalų vaikų kambariuose padauginti nereikėtų, nes jie gali pradėti konkuruoti dėl erdvėje esančios energijos. Bet iš esmės, jei vaikas myli augalus ir mėgsta jais rūpintis pats, gali auginti jų tiek, kiek tik nori.

X Kilimai. Jie lėtina energijos srauto tekėjimą, jį tarsi pristabdo. Todėl kiekvienu atveju reikia žiūrėti individualiai – ar mums reikia stabdyti energiją, ar atvirkščiai – pagreitinti jos užsistovėjimą. Vienu atveju tai bus gerai, kitu atveju – nelabai. Bendrai kilimas erdvės centre dažniausiai veikia harmoningai, nes užlaiko energiją centre, kuri vėliau pasiskirsto po visą erdvę. Tik reikėtų vengti mėlynos spalvos kilimų, ypač kiliminės dangos. Mėlyna spalva pasižymi „skandinančiu“ poveikiu ir didelis mėlynos spalvos plotas, o ypač ant grindų, dažniausiai erdvę išbalansuoja.

X Veidrodžiai. Jie vaiko kambaryje, jei be jų apsieiti neišeina, turi būti tokio dydžio, kad vaikas matytų save visu ūgiu. Taip pat būtina valdyti jų atspindžius, nes kas atsispindi veidrodyje – pasidaugina, intensyvėja. Todėl veidrodžiai neturi atspindėti lovos (ir sapnų), durų,  kito veidrodžio, chaoso.

X Kambario spalva. Tai būtų šviesios ir lengvos spalvos. Nepadauginkite raudonos ir mėlynos, nes abi jos greitai gali išbalansuoti. Jos labiau tinka detalėms, o ne sienų spalvai. Grindims geriausia rudi atspalviai.

Konsultavo architektė Ieva Karevičienė