mazylis_nr.7_2016_virselis (1) mazas

 

Šiuo metu prekybos vietose – MAŽYLIS, tinkamas skaityti paplūdimiuose, vaikų žaidimo aikštelėse ir visur kitur, o jame…

Ineta ir Ąžuolas Žvaguliai galėtų kitus tėvus pamokyti optimistinio požiūrio į vaikų auginimą. Pasak jų, vaikas sau ropoja, tu jam pakeiti sauskelnes, pamaitini, ir tiek to vargo… Tik kai kalba pasisuka apie auklės paieškas, Inetos optimizmas priblėsta.

Interviu su globėja-savanore, kuri leidimo įsivaikinti negavo, užtat dabar savaitgaliais lankosi globos namuose pas savo naujas drauges paaugles. Tačiau tokioje įstaigoje tenka susidurti ir su dalykais, apie kuriuos viešai kalbėti vengiama.

Mažojo keliautojo vaistinėlė. Aiškinamės, ką dėl viso pikto vertėtų pasiimti į kelionę, kad netektų svetimoje šalyje ieškoti vaistinės. Taip pat gydytojos klausiame, ką daryti, jei po kelių dienų – kelionė, o vaikui prasidėjo sloga ar net sinusitas.

Alternatyva. Pasak šeimos konsteliacijų specialisto Kazimiero Daugėlos, jeigu šeimos istorijoje būta įvykių, kuriuos norima užmiršti ar nuslėpti, tai gali atsiliepti vaikų sveikatai ir elgesiui. Tad giminės problemas reikia įvardyti ir jas priimti kaip natūralią savos istorijos dalį.

Besilaukiančiosioms – jautrus patyrusios akušerės pasakojimas apie tai, ką vaikelis jaučia, būdamas mamos pilvelyje. Gausu specialistės pastebėjimų iš praktikos, kaip įvairios mamos jautėsi nėštumo metu ir koks vėliau buvo jų vaikų elgesys.

Jautriai kūdikių odelei dažnos maudynės, saulės spinduliai, karštis, vabzdžių įkandimai gali pakenkti, o dar jei vaikas linkęs į atominį dermatitą… Medikės patarimai, kaip vaiko oda tinkamai pasirūpinti.

Mityba. Primaitinimo pradžia mamoms paprastai būna nelengva, ypač daug klausimų kelia mėsa: kokią ir kaip paruoštą ją duoti vaikui? Kiek jos atpjauti ir su kuo patiekti?

Iš pirmų lūpų išgirdome, kuo ypatingas vaikų auklėjimas Japonijoje, Prancūzijoje, Norvegijoje ir žydų šeimose. Tik ar mums verta remtis šių tautų patirtimi, ar geriau jau lietuviškos auklėjimo tradicijos? Palaukite, kokios tos lietuviškos tradicijos yra?

„Mažųjų ekspertų mokykla“ patars, kaip suorganizuoti vaikams vasariškų linksmybių lauke – kad ir aitvarų šventę, sporto rytmetį ar pyragų vakarą…

Darželinukų tėveliai galės perskaityti labai aiškų ir naudingą straipsnį apie tai, kas yra darželio taryba. Ko gero, ne vienam perkaičiusiajam kils noras įsitraukti į tarybos veiklą.

Liepos 6-oji – Mindaugo karūnavimo diena. Istorijos mokslų daktarės siūlymas, kaip paprastai ir suprantamai vaikui papasakoti apie karalių Mindaugą ir kaip smagiai atšvęsti šią dieną namuose.

Būsima mama ir „Sodros“ reikalai. Pabandėme kiek įmanoma paprasčiau išaiškinti, kada kokios atostogos priklauso, kaip apskaičiuojamos pašalpos, kas su pašalpomis nutinka, gimus pametinukams, ir panašiai.

Kelionės. Ką reikėtų žinoti, kad per kelionę tektų kuo mažiau bėgioti paskui vaiką ir kuo daugiau iš tikrųjų ilsėtis…

Socializacijos centro auklėtoja Ingrida papasakos apie tai, kas iš tikrųjų svarbu vaikams, kad paaugę jie nenueitų šunkeliais. O po sunkaus darbo su probleminiais vaikais Ingrida atsigauna, kai imasi rankdarbių.

Rasa ir Rytis Januškos po beveik dviejų dešimtmečių, praleistų JAV, grįžo į Lietuvą. Kodėl? Ir kaip jiems bei jų penkiametei dukrytei čia patinka?

Augame! Tai – rubrika, kurioje trumpai, bet įdomiai aptarsime kokiam nors amžiaus tarpsniui būdingus džiaugsmus ar rūpestėlius.

Trumpai drūtai. Su humoru apie tai, kaip norėjosi paatostogauti be vaikų, bet nieko doro iš to neišėjo…

 Kaip visada – „Mažylyje“ konkursai ir žaidimai, užduotėlės mažiesiems ir receptai jų mamytėms!