Pažabokime šeimos biudžetą

Biudžeto sudarymas – tai kažkas panašaus į tarpdančių valymą siūlu: visi žinome, kaip tai reikalinga, bet vis tiek stengiamės nuo to išsisukti. Vis dėlto planas, padedantis užtikrinti, kad mėnesio pajamos yra lygios  išlaidoms (idealiu atveju – jas viršija), labai pakeičia šeimos gyvenimą. Tarkime, ne tik leidžia susiplanuoti trečią vaiką, bet ir suteikia saugumo jausmą.

Seimos biudzetui

 

 

 

1. Bent iš akies įvardykite savo mėnesio išlaidas

Pamirškite krebždenimą bloknote. Internete rasite daugybę skaičiuotuvų, padėsiančių organizuoti ir atnaujinti jūsų finansinę informaciją per kelias minutes. Pradžioje lengviausia surašyti savo fiksuotas išlaidas (paskola, nuoma, darželis, būreliai, komunalinės paslaugos ir t. t.). Tuomet eilė kintančioms išlaidoms (maistas, apranga, sveikatos priežiūra, pramogos ir t. t.) Kai kurias jų galima iškart patikrinti banko sąskaitos išklotinėje. Tuomet reikia bent apytiksliai jas suskirstyti į kategorijas.

Būkite sąžiningi. Jei vaiko pramogos „kamuoliukuose“ ar kine kas mėnesį atsieina apie 30 Eur, nesusigundykite užrašyti mažiau, kad patraukliau atrodytų balansas. Pasistenkite prisiminti ir visas išlaidas grožio salone, teatre ar kavinėse. Nereikia jausti dėl to kaltės, pinigus uždirbame ne vien tam, kad apmokėtume sąskaitas.

Neišsigąskite preliminarių skaičių. Šiame etape jūs tik renkate informaciją. Juodu ant balto išvydus daugybę vietų, kur nuteka jūsų pinigai, tikrai gali pasidaryti baisoka. Tačiau kai tik sukursite sistemą, jausitės kur kas labiau kontroliuojantys savo finansus (o kartu ir gyvenimą).

2. Fiksuokite kiekvieną pirkinį.

Yra aibė būdų išmėtyti sunkiai uždirbtus pinigus ten, kur netgi nepastebite. Pavyzdžiui, kava degalinėje, lūpų vazelinas ar saldainiukai kioske vaikui, rinkliava bendradarbės gimtadieniui – ir taip nepastebėti gali ištirpti 10 Eur per savaitę. Per mėnesį taijau apvali sumelė. Ir šie niekniekiai, jei nėra įskaičiuoti, dažnai skurdina biudžetą. Tad pirmiausia užsirašyti reikia kiekvieną išleistą eurą.

3. Lipdykite išlaidų planą

Pasiskirkite laikotarpį, kurio metu rinksite visas sąskaitas, čekius ir padalysite juos į kategorijas (tarkime, komunalinės paslaugos, benzinas, pramogos ir pan.). Tuomet palyginkite tai su pirmame žingsnyje surašytomis sumomis. Tikriausiai pastebėsite ryškų kontrastą tarp „spėjamų“ ir „realių“ išlaidų. Nesijaudinkite, pasak tyrimų, daugybė žmonių tiki, kad išleidžia pinigus būtinybėms ir nė nesuvokia, kiek daug išeina už automobilio stovėjimą miesto aikštelėse ar niekučius prekybos centre… Tik žinodami, kur išleidžiate, galite nuspręsti, ar išties norite tai daryti. Galbūt, paaiškėjus, kad „retkarčiais“ sumokėdami mokestį už automibilio stovėjimą centre, per mėnesį išleidžiate 17 Eur, pagalvosite, jog kitą sykį protinga ten nukakti visuomeniniu transportu? Dar lengviau to atsisakyti bus, jei nuspręsite, kam tuos 17 Eur galite skirti – pavyzdžiui, naujam rūbeliui, kuriam niekad nelieka pinigų…

Jei jums pinigų nuolat trūksta ir dažnai atsiduriate „minuse“, metas padirbėti rimčiau. Pasinaudoję viena skaičiuoklių, išsiaiškinkite, kiek jums reikia sumažinti išlaidas, kad pasiektumėte nulį (ar netgi šiek tiek sutaupytumėte). Tuomet nuspręskite, kiek galite nurėžti iš kiekvienos kintančių išlaidų kategorijos. Nemažai nugnybti galima netgi tokioje „būtinybių“ srityje, kaip maistas. Šiek tiek pakeiskite receptus, naudokitės akcijomis arba išnaudokite namie kokius metus užsigulėjusias atsargas. Pavyzdžiui, galima pirkti pigesnes mėsos išpjovas ir ilgiau troškinti, kad suminkštėtų.  Rūbus pirkti tik per išpardavimus ar dėvėtų parduotuvėse. Apsvarstykite ir galimybę atsisakyti kokio nors vaiko būrelio.

4. Gal pavyks ir sutaupyti?

Matydami tikrąjį išlaidų vaizdą, imkitės pajamų. Jei dirbate viename darbe už fiksuotą algą, tai padaryti lengva. Tačiau jei algą susirankiojate iš nedidelių projektų, įvairių honorarų, remonto darbelių, pardavimo procentų, garažo nuomos ir pan., galite ne visai tiksliai numanyti, kiek vidutiniškai uždirbate per mėnesį. Kai suskaičiuosite, žinosite, kiek turite sutaupyti juodai dienai. Standartiškai „avariniame fonde“ patariama turėti šešių mėnesių išlaidų sumą, taip pat kas mėnesį 10 proc. atidėti santaupoms. Atrodo neįtikėtina tiek sutaupyti? Net ir 20 Eur per mėnesį – nebloga pradžia. Rekomenduojama užsisakyti banke automatinį nuskaitymą į taupymo sąskaitą. Prie to, kad kortelėje atsiranda mažesnė suma, labai greitai priprantama. Kur kas sunkiau patiems ją pervesti, kai po algadienio jau būna praėjusios kelios savaitės…

Vertingi patarimai

X Sunki pradžia. Reikia laiko išsiaiškinti, kur išeina pinigai, ir priimti sprendimą dėl tam tikrų išlaidų kategorijų limito. Tačiau paskui laikytis plano tampa lengva. Tereikia keletą kartų per mėnesį pasitikrinti, kaip jums sekasi. Jei liko pinigų pramogų skyrelyje, galima pavakarieniauti kavinėje, jei ne – tai ne. Daugelis žmonių tik tokiu būdu atranda galimybę susitaupyti atostogų kelionei.

X Susitvarkykite, kad fiksuotos išlaidos būtų nuskaičiuojamos automatiškai. Tai vadinama tiesioginiu debetu. Taip niekada nevėluosite apmokėti sąskaitų bei išvengsite įspėjimų ar delspinigių. Jei algą gaunate dalimis, būtų gerai išskirstyti ir sąskaitų apmokėjimo datas. Stambiausios sumos turėtų būti nuskaičiuojamos tą pačią įplaukų dieną.

X Tramdykite impulsus. Kažko labai labai norite? Pamėginkite vadovautis pasiūlymu: „Pažiūriu į daiktą, ir jei akimirksniu jo neįsimyliu, nueinu. Jei pajėgiu apie jį negalvoti kitą dieną, vadinasi, man jo ir nereikėjo.“

X Elkitės kūrybingai. Išlaidų planas nereiškia, kad nuo šiol teks atsisakyti visų pramogų. Tačiau taip, tai gali paskatinti prisigalvoti mažiau kainuojančių alternatyvų. Pavyzdžiui, užuot ėjus su visa šeima į kiną, galima surengti teminį filmo vakarą namuose ir kartu pažiūrėti filmą, tarkim, „Mieloji, aš sumažinau vaikus“, kramsnojant mini sumuštinukus ir užgeriant į taureles supilstytą pieną.

X Nenurašykite „smulkmenų“. Ar žinote, kad indikacinė televizoriaus lemputė (kuri dega išjungus televizorių pulteliu) per metus „suvalgo“ apie 15 Eur?