Naujas numeris!

nr.5 MAZYLIS sumaz

MAŽYLIO gegužės numeryje skaitykite:

Numerio tema: ruošiamės gimdyti. Pasistengėme aptarti viską, kad gali rūpėti būsimoms mamytėms: kaip pasirinkti gimdymo namus, kaip pasiruošti gimdymui, ar verta „tartis“ su gydytoju, kas efektyviausiai padeda išvengti skausmo ir daugelį kitų dalykų. Kaip sako specialistai, labiausiai gimdymo bijome dėl nežinios, o iš išsiaiškinus, kas laukia, baimė turėtų atslūgti.

Svečiuose – laidų vedėja Živilė Vaškytė, auginanti trejų metukų Fridą ir belaukianti šeimos pagausėjimo. Živilė stengiasi pirmagimę paruošti lėliuko atėjimui ir pati tam tinkamai nusiteikti – sesuo jai kartą buvo palikusi pažiūrėti savo mažylį, tad jau gali įsivaizduoti, kas maždaug jos laukia…

Vaikams reikia namų! Kai Vida su vyru parsivežė du įvaikintus mažylius, berniukas labai apsidžiaugė, kad naujuose namuose, skirtingai nei globos įstaigoje, galima pačiam degti lempą ir darinėti duris, tad su džiaugsmu duris trankė iki 3 valandų nakties. Tada įtėvių džiaugsmas, kad pagaliau namie du mažyliai, kiek priblėso… Dabar jie vėl laimingi.

 Užsikrečiame nuo vaiko… Įsivaizduokite: pabundate vieną rytą, kamuojama aštrių skausmų – skauda kelius, klubus, nugarą. Būklė vis blogėja. Kai pagaliau nueinate pas gydytoją, išsiaiškinate, kad jus kamuoja virusas, kuriuo jūsų vaikas neseniai persirgo visai nesunkiai. Ligų, kuriomis suaugusieji serga daug sunkiau nei jų atžalos, yra ne viena.

Pristatome Lietuvoje dar mažai girdėtą alternatyvaus gydymo teoriją – teta gydymą. Pasak šios teorijos, daugelis mūsų iš vaikystės atsinešame klaidingų įsitikinimų, kaip kad „Gyvenimas yra kančia“, , „Nežinau, kas yra meilė“, „Pasaulis nesaugus“, „Jausmus reikšti nesaugu“, „Nemyliu savęs“ ir panašių. Tokie įsitikinimai gali sukelti įvairių sveikatos sutrikimų…

Mišrus maitinimas. Nors mamos pienas kūdikiui – geriausia, kartais jį tenka primaitinti mišinuku. Ką tokiu atveju svarbu žinoti?

Žolelės – ir maistas, ir vaistas. Pavasarį aplink mus pilna žaliuojančių vitaminų, tad būtų naudinga su vaikais išsiruošti į pievą ir jų pasiskabyti. Kokių vertingų žolelių galime rasti netoli namų, kaip jas rinkti ir kaip pagaminti skanių sveikų patiekalų?

Dėkingi žmonės – laimingesni. Mes, tėveliai, ne vieną sykį esame susidūrę su erzinančia situacija, kai, rodos, kad ir kaip stengiamės rūpintis savo vaikais, šie nerodo jokio dėkingumo. Bet ar iš tiesų vaikai privalo būti mums dėkingi už rūpestį? Ar apskritai jie geba šią emociją rodyti? Ir kaip „paversti“ vaiką dėkingesniu?

Pykčio banga, arba „Bet aš noriu!“. Jūs prašote vaiko eiti miegoti, o jis atsisako, ima šaukti, mėtyti daiktus ir rėkdamas krinta ant žemės… Ką daryti vargšams tėveliams, kai šalia „išsiveržia ugnikalnis“?

Netrukdykime vaikams žaisti! Tėvai kartais pernelyg kišasi į vaikų žaidimų pasaulį. Berniukui nevalia migdyti lėlės, jos sūpuoti, myluoti, valgydinti? Vadinasi, ir užaugus iš pasąmonės gali išplaukti suvokimas, kad auginti vaikus, juos sūpuoti ir prižiūrėti – ne vyriškas reikalas.

Žaisdami mokomės… girdėti. Logopedė siūlo kartu su vaiku pažaisti įvairių žaidimų, kurie ne tik bus smagūs, bet ir padės lavinti girdimąjį suvokimą. Šis suvokimas vaikams reikalingas, mokantis taisyklingai kalbėti, o vėliau – skaityti ir rašyti.

Mėgstantiems skaityti – pamąstymai apie tai, ar verta vaikams pirkti lietuvių autorių kūrinius, ar visgi geriau rašo užsieniečiai.

 Vaikams – apie pinigus. Lietuvoje priimta apie pinigus daug nekalbėti. Vis dėlto jie mūsų gyvenime labai svarbūs, tad jau mažus vaikus reikia su jais supažindinti. Kaip ir kada geriausia tą padaryti?

Visų pirma moteris, žmona ir tik tada mama. Veikli ketvirto vaikelio besilaukianti mama Laura į klausimą, kaip ji viską spėja, atsako: „O kas sako, kad aš spėju? Ir kam viską spėti? Dabar labai madinga būti veikliai ir visur spėjančiai. O aš labiau noriu būti rami – tai daug maloniau!“

Vaikai – mamų mūzos. Sotera Šveikauskaitė, modelis ir „Mis Lietuva“ konkurso dalyvė,  gimus dukrytei vieną rytą pajuto įkvėpimą ir pradėjo rašyti populiarų mamoms skirtą tinklaraštį „BabyBlog“.

 Augame! Tai – rubrika, kurioje trumpai, bet įdomiai aptarsime kokiam nors amžiaus tarpsniui būdingus džiaugsmus ar rūpestėlius.

Trumpai drūtai. Paskutiniame puslapyje, kaip visada, linksmai ir su humoru apie tėvystės kasdienybę. Šįkart – sumanymas vietoje naujametinių pažadų duoti Motinos dienos pažadus…

 Kaip visada – „Mažylyje“ konkursai ir žaidimai, užduotėlės mažiesiems ir receptai jų mamytėms!