10 dažniausių klaidų, daromų norint pradėti kūdikį

Visi mes skirtingi… Ir jei vaikutis pas mus neskuba, svarbu nebūti „įsikandus“ kokios nors forume rastos „taisyklės“, kaip ir ką reikia daryti. Mat BŪTENT JUMS klaida gali būti tai, kas kitiems – išsigelbėjimas.

Konsultuoja gydytoja ginekologė Linda Širšinaitienė

Klaida nr. 1
Per mažai sekso…
Suprantama, niekas nenori manyti, kad kažką daro ne taip, norėdamas susilaukti vaikelio. Tačiau šią klaidą bent jau smagu taisyti! Kai kurios poros tyčia mylisi rečiau, taip „taupydamos“ vyro spermą (o to daryti nereikia, ji nuolat atsinaujina), arba sukrunta tik per ovuliaciją, tikėdamos, kad taip didina šansus pastoti.
Nepadidina. Be to, toks požiūris gyvybės užsimezgimą gali ir nutolinti. Taip yra todėl, kad vaisingą laikotarpį vis dėlto gan sunku tiksliai apskaičiuoti, ir kai daugelis moterų mano, kad joms ovuliacija, taip gali ir nebūti. Jei lytinis gyvenimas nėra aktyvus, galima tas – svarbiausias – dienas ir „pamesti“… Todėl pirmyn – mylėkitės, kiek tik norisi, žinoma, ypatingą dėmesį skirdami kelioms dienoms prieš ovuliaciją.

Klaida nr. 2
… ir per daug sekso!
Kai kurios poros įsitikinusios priešingai: kuo daugiau sekso, tuo greičiau ir lengviau pastos. Jiems turime pasakyti, kad daugiau – tai nebūtinai ir ne visada geriau. Kai mylimasi kelis kartus per dieną, gali nespėti subręsti sperma ir tada vyras „šaudo tuščiais šoviniais“.
Be to, tai gan dažnai sukelia kitokių keblumų – jei kelis kartus per dieną (užtenka ir karto per dieną) mylimasi vien tik reprodukciniais tikslais, pora gali perdegti, seksas jiems gali tapti prievole. Monotonija veikia psichologiškai, tuomet atėjus laikui bei atsivėrus vaisingam langeliui vienas ar abu partneriai gali jaustis išsisėmę ir praleisti progą pastoti.

Klaida nr. 3
Ta pati poza
Galbūt girdėjote, kad palankiausia pastoti yra misionieriaus poza arba kad po akto reikėtų pabūti kilstelėjus klubus. Netiesa. Ar ant viršaus jūs, ar jūsų partneris, ar apskritai išbandote kokią naują beprotybę, kurią matėte žurnale, rezultatas – tas pats. Vyrui patyrus ejakuliaciją spermatozoidai išteka tiesiai į gimdos kaklelio gleives ir iškart patraukia kiaušintakių link. Kryptis „atrandama“ per kelias sekundes ir visiškai nepriklauso nuo sueities pozos. Tad neužsiciklinkite ties viena, nes tai gali turėti anksčiau minėtų pasekmių – monotonija užmuša norą, o tai gali baigtis pražiopsotomis progomis.
Apvaisinimui daro įtaką tikrai kur kas sudėtingesni cheminiai ir fiziologiniai procesai negu sueities poza. Mylėkitės, kaip jums patogu!

Klaida nr. 4
Manoma, kad kalta – moteris
Jei porai sunku pastoti, dauguma artimų žmonių (o ir abu partneriai) mano, kad kažkas fiziškai negerai moteriai. Vyrai dažnai netiki ar nenori tikėti, kad bėda palietė būtent juos. Kadangi jie mato ar jaučia, kad iš jų ištekėjo kažkoks skystis (nesvarbu, ar jame yra spermatozoidų, ar ne), jie psichologiškai laiko tai vaisingumo įrodymu. O visai gali būti, kad taip nėra. Pamirškite senąjį mitą, kad kalta moteris. Šioje srityje vyrauja lyčių lygybė.
Nuo pat pirmos sueities dienos partneriai turi žinoti, kad nepastoti galima tiek dėl moters, tiek dėl vyro (tikimybė po 40 proc.), tiek dėl abiejų (10 proc.) kaltės, o kartais apskritai nėra paaiškinamos priežasties (10 proc.). Kaltinimai (net jei garsiai neišsakyti) – stiprus dalykas, galintis sugriauti santykius. Todėl jei jaučiate, kad jie vienam jūsų gimsta, geriau išsitirkite vos kilus dvejonių, kodėl nepastojama. Labai dažnai tai padeda porai psichologiškai.

Klaida nr. 5
Neteisingai apskaičiuota ovuliacija
Žinoti tiksliai nėra paprasta. Dažnai moterys vadovaujasi vadovėline taisykle, teigiančia, kad ovuliacija vyksta 14-tą dieną, skaičiuojant nuo pirmos mėnesinių dienos. Tačiau juk ciklo ilgumas būna skirtingas, o ir ovuliacija tai pačiai moteriai ne kiekvieną mėnesį įvyksta tuo pat metu. Ciklo trukmę lemia įvairūs veiksniai, apie kuriuos mes nė nepagalvojame, pvz., kelionės, vaistai, ligos, sportas, netinkama mityba, net miegas naktį degant šviesai gali daryti įtaką ovuliacijai.
Nemažai moterų tikina, kad atpažįsta ovuliaciją iš simptomų. Jei gerai pažįstate savo kūną, išties galite kelias dienas prieš ją pastebėti skaidrių, kiaušinio baltymą primenančių išskyrų pagausėjimą. Per ovuliaciją paburksta išoriniai lytiniai organai, kartais net kraujingai pateplioja. Dažnai moterys jaučia ciklo vidurio skausmus pilvo apačioje (jis būdingas iki 40 proc. moterų, tačiau ir tai ne kiekvieną mėnesį), jautresnės ar net skausmingos tampa ir krūtys. Dalis moterų jaučia lytinio potraukio sustiprėjimą – tai lemia estrogenų padaugėjimas. Gali paberti veidą, labiau riebaluotis plaukai. Būdinga nuotaikų kaita – beje, vienos tampa irzlios, nerimastingos, mieguistos, kitos kaip tik jaučia energijos antplūdį.
Tačiau daugelis moterų, jei savęs nestebi, viso šito ir nepastebi… Nepamirškime , kad laikui bėgant daugėja ir anovuliacinių ciklų. Tad vietoje spėliojimo visada geriau naudotis ovuliacijos testais!

Klaida nr. 6
Mylėjimasis tik per ovuliaciją
Jei naudojatės ovuliacijos testais ar braižote bazinės temperatūros kreivę, o gal ovuliaciją nustatyti mokate kalendoriniu metodu, jums gali atrodyti, kad būtent tądien reikia suartėti fiziškai. Tačiau… gali būti per vėlu! Po ovuliacijos kiaušinėlis gali būti apvaisintas per 24 val., tiksliau, tiek (maksimaliai) laiko gyvybinga būna kiaušialąstė, o geriausia pastoti per 10–12 val. Tad jei ovuliaciją nustatysite neteisingai, gali vėl tekti laukti visą mėnesį. Kadangi spermatozoidai gali išgyventi 2–3 paras (daugiausia – 6,) tikimybę pastoti padidintumėte mylėdamiesi kelias dienas prieš ovuliaciją.

Klaida nr. 7
Lubrikanto naudojimas
Kitąsyk prieš ištiesdami į jį ranką pagalvokite. Dažnai lubrikantai neigiamai veikia spermatozoidų judrumą, todėl jiems sunkiau pasiekti kiaušinėlį. Jei lubrikantas jums būtinas, pasirinkite „draugišką“ spermatozoidams. Pagalvokite apie natūralius lubrikantus – alyvuogių ar kitokį aliejų, kūdikių aliejuką ar netgi kiaušinio baltymą, jie veiksmingi ir saugūs.

Klaida nr. 8
Tiek skubėjimas, tiek ir… neskubėjimas pas specialistą
Du ar tris mėnesius intensyviai stengiantis, lengva susierzinti nepastojus. Tačiau tai dar nereiškia, kad reikia skubiai užsirašyti pas vaisingumo specialistus. Netgi esant idealiausioms sąlygoms visiškai vaisingoms poroms pastoti kartais prireikia keleto mėnesių. Tad jei jums nėra 35-erių, menstruacijų ciklas – reguliarus, nėra sveikatos sutrikimų, kurie galėtų paveikti vaisingumą, specialistai pataria palaukti iki metų.
Tačiau tam tikrais atvejais pasitarti su specialistu anksčiau nei vėliau – geresnis sprendimas. Tad jei jums 35-eri ir daugiau, kreipkitės į jį jau po šešių nesėkmingų mėnesių. O jei esate jaunesnė, bet jūsų ciklas – nereguliarus, esate sirgusi lytiškai plintančiomis ligomis, patyrusi negimdinį nėštumą, sirgusi dubens uždegimine liga ar turite kitų sveikatos bėdų, galinčių paveikti vaisingumą, verta pasitarti su gydytoju nieko nelaukiant.

Klaida nr. 9
Nesirūpinama bendra sveikata
Būna, kad norinčios pastoti poros tiek susitelkia į reprodukcinę sveikatą, jog pamiršta savo bendrą sveikatos būklę. Jie rūpinasi tik gimdos kaklelio gleivėmis, spermatozoidų skaičiumi ir pan. O juk labai svarbu atsižvelgti ir į tokius veiksnius, kaip svoris, rūkymas, stresas. Jei moters KMI (kūno masės indeksas) per didelis arba per mažas, tai iš karto mažėja jos šansai pastoti. Taigi reikia dėti visas pastangas, kad KMI būtų 18–25.
Rūkymas, alkoholis blogina spermos kokybę, trikdo moters vaisingumą, be to, jį veikia ir geriami vaistai, o kai kada net ir ilgas gulėjimas prie televizoriaus ar nuolatinis kompiuterio laikymas ant kelių. Tad prieš mėginant pastoti verta abiem apsilankyti pas šeimos gydytoją profilaktiškai pasitikrinti sveikatos bei aptarti galimas kliūtis susilaukti mažylio.

Klaida nr. 10
Neskiriama dėmesio mitybai
Norint pastoti, labai svarbu tinkamai maitintis. Suprantama, svarbiausia rinktis kokybišką, sveiką ir įvairų maistą – jis paruošia organizmą apvaisinimui ir tampa gera terpe mažyliui vystytis. Tačiau jei pastoti nesiseka, reikia pasidomėti, ar maiste netrūksta medžiagų, kurių stoka susijusi su negalėjimu susilaukti vaikelio. Viena tokių – tai inozitolis (arba vitaminas B8), kuris yra būtinas spermatozoidų gamybai ir reprodukcijai gerinti. Inozitolis natūraliai egzistuoja žmogaus organizme ir kai kuriuose maisto produktuose (grūdų košėse, pupelėse, apelsinuose, melionuose ir kt.). Jis ypač svarbus ląstelių atsiradimui bei augimui, taigi ir apvaisinimui.